Σάββατο 4 Μαϊου 2024  06:58:09

Από το Μάιο του 2021, η θητεία στον Στρατό Ξηράς σε 12 μήνες, πλην Βορείου Ελλάδος, Ηπείρου και Αιγαίου. Προβληματισμός για τους χιλιάδες νέους ανυπότακτους. Κύριο

Το εννεάμηνο που παραμένει για την παραμεθόριο θητεία. Οι μειωμένες θητείες από 6 σε οκτώ μήνες. Οι δόκιμοι από 14 σε 7 μήνες.

Στην αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχετική εισήγηση για αύξηση στους 12 μήνες, από 9 μήνες που είναι σήμερα. Ειδικές προβλέψεις θα υπάρχουν για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο.
Το θέμα συζητήθηκε και στο σημερινό ΚΥΣΕΑ, το οποίο φέρεται να έκανε δεκτή την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων.
Σε σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σημειώνεται ότι σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία η θητεία είναι 12 μήνες κι έτσι αναμένεται να φτάσει στην ίδια διάρκεια και αυτή του Στρατού Ξηράς.

Η αυξημένη θητεία αναμένεται να ισχύσει από τη σειρά που θα καταταγεί το Μάιο.
Αναφορικά με τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας, αυτή αναμένεται να αυξηθεί στους 8 μήνες από 6 μήνες που είναι σήμερα.
Όσον αφορά στη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικώς με τη στρατιωτική θητεία.

Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη ανακοινωθεί:

α) Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στο σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

β) Η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και Επαγγελματιών Οπλιτών.

Επιπροσθέτως, με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα, επανακαθορίζεται η διάρκεια της θητείας των στρατευσίμων Οπλιτών, Ναυτών, Σμηνιτών και Εφέδρων Αξιωματικών και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως εκ τούτου:

- Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους.

- Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.

- Καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως.

Οι εν λόγω Μονάδες θα εξειδικευθούν με νεώτερη Διαταγή.

Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού σχετικώς με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους».

• Προβληματισμό για τις νέες χιλιάδες ανυπότακτων εσωτερικού και εξωτερικού. Μέχρι πέρυσι το 2020 ξεπερνούσαν τους 30.000. Ρουσφετολογικοί νόμοι, ελαστική στρατιωτική δικαιοσύνη, μαγειρέματα ιατρικών γνωματεύσεων και κακή οργάνωση του κρατικού μηχανισμού έχουν εκτοξεύσει τον αριθμό ανυπότακτων να ισοδυναμεί με το 1/3 του μεγέθους του Ελληνικού Στρατού. Αν προστεθούν οι κλάσεις 1996 έως 2021, ο αριθμός των ανυπότακτων ξεπερνά τους 30.000 σύμφωνα με στοιχεία της Στρατολογίας όπως παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τον Νοέμβριο του 2019. Δηλαδή, τρεις ολόκληρες μεραρχίες!

• Ενώ το 2000, στα κατάστιχα της Στρατολογίας υπήρχαν 12.686 ανυπότακτοι, δύο δεκαετίες μετά σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Την ίδια στιγμή, οι στατιστικές δείχνουν ότι το 2020 εξελίσσεται σε έτος-ρεκόρ 12ετίας παραβιάσεων από θάλασσα και αέρα, όπως φάνηκε σε ορισμένα ειδικά ρεπορτάζ. Υποτίθεται ότι η ελληνική νομοθεσία είναι αυστηρή, καθώς ορίζει ρητά πως όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα για ανυποταξία ή λιποταξία δεν μπορούν ούτε καν να εκλέγουν ή να εκλέγονται σε εκλογές. Ωστόσο, στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, πρωτίστως χάρη σε ευεργετικά νομοθετικά μαγειρέματα.

• Ήδη, πριν το 2000, οι ελληνικές κυβερνήσεις στόλιζαν την στρατολογική νομοθεσία με σκανδαλώδεις διατάξεις εντείνοντας το φαινόμενο και προσβάλλοντας την ισονομία. Το 2005, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος (ΝΔ) έφερε νόμο που επέτρεπε στους ανυπότακτους –μιλάμε για "γνήσιο ιδιαίτερο έγκλημα"- να επιστρέφουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα για ένα διάστημα δίχως να τους ακουμπήσει ο νόμος. Δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να επιστρέψει να ψηφίσει ή ακόμα να κάνει διακοπές απολαμβάνοντας πάγωμα της ποινικής του δίωξης.

• Με αυτόν τον τρόπο, ένας Έλληνας του εξωτερικού διατηρεί κανονικά δικαιώματα στην Ελλάδα αποφεύγοντας όμως να την υπηρετήσει όταν έρχεται η ώρα. Οι ανυπότακτοι εξωτερικού μπορούν να έρθουν ένα μήνα τον χρόνο στην Ελλάδα δίχως να τους συλλάβουν και αυτό τους διαφοροποιεί συγκριτικά με τους ανυπότακτους εσωτερικού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline