Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  09:22:28

Aκούραστοι οι τηλε-Ιερεμίες καθηγητές της Ιατρικής βλέπουν «ημέρες Αποκαλύψεως»: «Έρχεται το τρίτο κύμα τα επιδημίας». «Σε ένα μήνα 2.400 τα κρούσματα την ημέρα». «Περιμένουμε αύξηση σε θανάτους αυτή την εβδομάδα». Κύριο

«Θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη υπομονή. Θα χρειασθούμε ένα εξάμηνο ακόμα».

Ζοφερές προβλέψεις σε ένα μπαράζ δηλώσεων και δημοσιότητας από καθηγητές και γιατρούς της Επιτροπής Υγείας, ως τηλε-Ιερεμίες με πολλές καθημερινές εμφανίσεις όσο κανένας άλλος , πολιτικός ή δημόσιος λειτουργός. Ορισμένοι κι ορισμένες δηλώνουν με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο κύμα της επιδημίας, που νομίζαμε ότι θα αποφύγουμε αυτή τη δοκιμασία.

1.«Καμπανάκι» για τις δύο επόμενες εβδομάδες έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητή, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ανέφερε πως «έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Το πως θα εξελιχθεί αυτή η αύξηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Όπως είπε ο κ. Βατόπουλος «αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη περιμένουμε μία αύξηση στους θανάτους και τα βαριά περιστατικά που θα νοσηλευτούν». Παράλληλα σημείωσε ότι το βασικό είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός, είναι για μένα το σημείο – κλειδί».

«Δεν μπορούμε να έχουμε επ' άπειρον lockdown»

Ο καθηγητής σημείωσε δε πως όλα όσα έχουμε ζήσει εδώ και έναν χρόνο λύνουν το πρόβλημα μερικώς και τόνισε πως «δεν μπορούμε να έχουμε επ' άπειρον lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλειστά σχολεία, μαγαζιά γιατί πλέον καταστρέφεται η κοινωνία και η οικονομία». Ο κ. Βατόπουλος δε είπε: «η συμπεριφορά μας και η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν την κατάσταση για ένα εξάμηνο ακόμη. Το σημείο - κλειδί είναι η εφαρμογή των μέτρων. Πριν αποφασίσουμε σκληρότερα μέτρα, καλό είναι να δούμε αν αυτά που τώρα υποτίθεται ότι εφαρμόζονται, εφαρμόζονται».

Κατέληξε δε λέγοντας: «το θέμα που είναι ανησυχητικό είναι ότι από μία εκδήλωση ή ένα τυχαίο γεγονός και έχουμε υπερμεταδόσεις. Π.χ. μία αθώα συνάντηση 5 ανθρώπων έξω από ένα περίπτερο που κάθισαν να μιλήσουν. Τέτοιου είδους μικρά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν μία αύξηση των κρουσμάτων που μετά μπορεί να εξελιχθεί».

2.Οι αντοχές των νοσοκομείων ξανά στο προσκήνιο – Εκτίναξη νοσηλειών

Όλα αυτά ενώ ήδη σημειώνεται, σημαντική άνοδος των νέων εισαγωγών, ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.
Σε ό,τι αφορά δε στο Σωτηρία αυτή τη στιγμή καταγράφεται – όπως δήλωσε η κ. Γκάγκα στον Σκάι – ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

3. Κρίσιμη η 21η Μαρτίου για τη, χειρότερη πορεία της μόλυνσης

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 5/2 σημειώθηκαν 232 νέες εισαγωγές ασθενών, όταν είχαμε μόνο 126 εξιτήρια λόγω ίασης. Η δε κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid-19 στην Επικράτεια βρίσκεται στο 42,60%, ενώ η συνολική κάλυψη κλινών covid-19 είναι 27,02%. Συνολικά πλέον οι κατειλημμένες κλίνες έχουν ξεπεράσει τις 1700.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Μια ευχάριστη είδηση σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, είναι πως η μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης ανέρχεται στο 30% και όχι στο 50% όπως είχε λεχθεί αρχικά, κάτι που σημαίνει πως «μειώνεται η ένταση του τρίτου κύματος», ενώ πρόσθεσε πως: «έχουμε πραγματική έγνοια με τις μεταλλάξεις, έρχεται ένα τρίτο κύμα αλλά πιο ήπιο».

4.Αύξηση 205% στα λύματα τη Αττικής μετά τη Θεσσαλονίκη

Ανησυχητική είναι η εικόνα του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, ότι το προηγούμενο Σάββατο το ιικό φορτίο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%. Η αύξηση αυτή έχει εκκινήσει από την εβδομάδα των Χριστουγέννων.
Όπως είπε, η εμπειρία του προηγούμενου κύματος έδειξε ότι τα λύματα μπορούν να δουν τη διασπορά στην κοινότητα 7-10 μέρες πιο μπροστά, ενώ ακόμα και αν κάποιος αποθεραπευτεί, μπορεί να δίνει ιικό φορτίο στα λύματα.
Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα ειδικά σε κάποιες περιοχές και κυρίως στον κεντρικό τομέα της Αττικής.

5. Προβλέψεις για 2.400 κρούσματα τον Μάρτιο

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί για 2.000 με 2.400 κρούσματα κορωνοϊού σε έναν μήνα από τώρα, με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα.
Ο καθηγητής εκτιμά πως την επόμενη Κυριακή, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου τα 1.800, ενώ στις 5 Μαρτίου θα έχουν φτάσει τις 2.400.

«Τα μοντέλα γίνεται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα. Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 – 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», υπογράμμισε, ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «η άλλη λύση είναι να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή και δεν το θέλει κανείς. Από τον Δεκέμβριο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου κύματος, αλλά αυτή τη φορά μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline