Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  03:59:56

Στα μανταλάκια και τις επόμενες ημέρες: Kιμούλης, Σπυρόπουλος, Μούτσης, Χαικάλης, Λιγνάδης. Καταγγελίες άλλοτε πολύ σοβαρές και άλλοτε μετέωρες. Όμως, καμία προσφυγή ακόμα στη Δικαιοσύνη. Κύριο

Αναμένεται να αποκτήσουν ταυτότητα ορισμένες αόριστες καταγγελίες «θυμάτων»(που αναφέρονται μάλιστα και σε άλλες χυδαίες περιπτώσεις-συμπεριφορές σε βάρος άλλων προσώπων) με μη κατανομαζόμενους τους «θύτες» εις βάρος τους. Εάν λ.χ. είναι κάποιος από τους πέντε ή με άλλα πρόσωπα.

Πρόκειται για μέγα θέμα «ηθικής κάθαρσης» και κοινωνικής καταδίκης στον κλάδο του θεάματος γενικά, καθώς οι περισσότερες μέχρι τώρα καταγγελίες είναι παλαιές, αποτελούν σεξουαλική ενόχληση-προσβολή και δεν επιφέρουν εύκολα ποινική καταδίκη, κατά έγκυρους νομικούς κύκλους.

1. Ο Παύλος Χαϊκάλης απαντά στις καταγγελίες της Ηλιάνας Αραβή: «Ζητώ δημόσια συγγνώμη, ήμουν ερωτευμένος μαζί της. Την επίεσα, αλλά ουδέποτε την εξεβίασα ή απείλησα».

Η νέα ηθοποιός Ηλιάνα Αραβή είχε πει για την εμπειρία της με τον Παύλο Χαϊκάλη: Έγινα έξω φρενών γιατί ο ηθοποιός αυτός έκανε δηλώσεις και υποστήριζε τις γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες. Μιλάω για γνωστό κωμικό ηθοποιό. Ήταν ευγενικός στην αρχή αλλά μετά έπαθα σοκ. Το είχα πει στους γονείς μου αλλά φοβόμουν να το πω στη σχολή. Μου έκανε μάθημα στη δραματική σχολή. Άρχισε να με φλερτάρει, αλλά ήταν διακριτικός στην αρχή. Με είχε πάει σε μια οντισιόν σε σήριαλ. Δεν με πήραν στη σειρά. Εκείνος συνέχισε να με φλερτάρει. Με πήρε τηλέφωνο ένα πρωί, αυνανιζόταν και ήθελε να συμμετέχω και εγώ. Μου είχαν κοπεί τα πόδια. Του είπα ότι δεν θέλω, ότι σε βλέπω σαν πατέρα μου. Για μένα ήταν είδωλο. Έπαθα σοκ Μετά από χρόνια έμαθα ότι το έκανε στη σχολή και σε άλλες κοπέλες».

2. Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν από τον πασίγνωστο ηθοποιό- σκηνοθέτη περιλαμβάνουν οι καταγγελίες που υπέβαλαν οι ηθοποιοί Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ζητώντας τη διαγραφή του, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα».

-Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στην καταγγελία της αναφέρει ότι ο καταγγελλόμενος έμπαινε μέσα στο καμαρίνι της και ουρούσε επιδεικτικά στον νιπτήρα του καμαρινιού της, μπροστά από τον οποίο καθόταν εκείνη.
«Το έτος 2000, σε ηλικία 24 ετών, συνεργάστηκα με τον καταγγελλόμενο. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, ο καταγγελλόμενος σταδιακά με απομόνωσε με διάφορα τεχνάσματα από τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου και φρόντισε να έχω δικό μου καμαρίνι με την πρόφαση (όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) ότι θα ερμήνευα τον βασικό γυναικείο ρόλο του έργου. Το καμαρίνι αυτό βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο δικό του», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι ο ίδιος είχε τα κλειδιά του καμαρινιού της καθ' όλο το χρονικό διάστημα της συνεργασίας τους, μπαινοβγαίνοντας στο καμαρίνι χωρίς να χτυπά την πόρτα της και ορισμένες φορές κλειδώνοντας την πόρτα πίσω.

«Όπως έμπαινε ο καταγγελλόμενος, προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο, εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ και τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει. Αρκετές φορές εισερχόταν στο καμαρίνι μου, ενώ βρισκόμουν μέσα σε αυτό με κλειστή την πόρτα, κατέβαζε το παντελόνι του και ουρούσε επιδεικτικά στον νιπτήρα του καμαρινιού μου, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς πίσω από εκεί που καθόμουν (σημειώνω ότι ο ίδιος είχε τουαλέτα στο δικό του καμαρίνι). Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μου μια συνεχή ανησυχία που έφτανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου. Δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του», επισημαίνει η γνωστή ηθοποιός.

-Από την πλευρά της, η Λένα Δροσάκη καταγγέλλει για τον ίδιο άνθρωπο ότι «έφτασε στο σημείο να με παίρνει τηλέφωνο και να αυτοϊκανοποιείται, ενώ ταυτόχρονα μου απηύθυνε χυδαίες εκφράσεις και με ρωτούσε πιεστικά "πότε θα του κάτσω"».

-Αντίστοιχα, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου καταγγέλλει ότι «ξεκίνησε να με ρωτάει διάφορα πράγματα για εμένα και μετά από λίγο προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι είχε ανοίξει διάπλατα τα πόδια του, είχε βάλει και τα δύο χέρια μέσα στο παντελόνι, ακριβώς στη γενετήσια περιοχή».

3. Ο Παύλος Χαϊκάλης απαντά σε καταγγελία Κύπριας ηθοποιού για σεξουαλική παρενόχληση.

Η Κύπρια ηθοποιός Ηλιάνα Αραβή έκανε το Σάββατο το πρωί στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» μια καταγγελία για έναν γνωστό κωμικό ηθοποιό ο οποίος, όπως είπε, την παρενόχλησε σεξουαλικά.

Χθες Κυριακή, μία μέρα μετά την καταγγελία ο Παύλος Χαϊκάλης, που αναγνώρισε ότι η καταγγελία ήταν για το πρόσωπό του, εμφανίστηκε στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου και απάντησε για όλα όσα είπε η Ηλιάνα Αραβή εναντίον του.

Αραβή εναντίον Χαϊκάλη

Η νέα ηθοποιός Ηλιάνα Αραβή είχε πει για την εμπειρία της με τον Παύλο Χαϊκάλη: Έγινα έξω φρενών γιατί ο ηθοποιός αυτός έκανε δηλώσεις και υποστήριζε τις γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες. Μιλάω για γνωστό κωμικό ηθοποιό. Ήταν ευγενικός στην αρχή αλλά μετά έπαθα σοκ. Το είχα πει στους γονείς μου αλλά φοβόμουν να το πω στη σχολή. Μου έκανε μάθημα στη δραματική σχολή. Άρχισε να με φλερτάρει, αλλά ήταν διακριτικός στην αρχή. Με είχε πάει σε μια οντισιόν σε σήριαλ. Δεν με πήραν στη σειρά. Εκείνος συνέχισε να με φλερτάρει. Με πήρε τηλέφωνο ένα πρωί, αυνανιζόταν και ήθελε να συμμετέχω και εγώ. Μου είχαν κοπεί τα πόδια. Του είπα ότι δεν θέλω, ότι σε βλέπω σαν πατέρα μου. Για μένα ήταν είδωλο. Έπαθα σοκ Μετά από χρόνια έμαθα ότι το έκανε στη σχολή και σε άλλες κοπέλες».

Τι απαντά ο Παύλος Χαϊκάλης
Ο Παύλος Χαϊκάλης είπε μεταξύ άλλων για τις καταγγελίες: «Να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου; το θεωρώ λάθος. Δεν ακυρώνω τα λόγια της» είπε ο Παύλος Χαϊκάλης.

«Την Ηλιάνα την είχα μαθήτρια. Την γνώρισα την Ηλιάνα 19 ετών. Έχω ευαισθησία στο θέμα της ηλικίας. Ήμουν ερωτευμένος μαζί της. Την φλέρταρα διακριτικά στην αρχή όπως είπε και η ίδια. Της το εξήγησα ευγενικά. Δεν της είπα θα αποδεχθείς τις ορέξεις μου για να σε στείλω στην οντισιόν. Εκείνη ήταν κυρία. Απέφευγε ευγενικά. Αλλά εγώ δεν τα παρατάω εύκολα. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Όλο αυτό τον καιρό δεν την είχα προσβάλει ποτέ ως γυναίκα. Φτάνουμε στο περιβόητο τηλεφώνημα. Εκφράστηκα έντονα συναισθηματικά. Όταν μιλάς σε μια γυναίκα και της λες για τον πόθο σου τότε μπορεί να ξέφυγα. Της ζητάω δημόσια συγγνώμη. Και στον πατέρα της και στη μητέρα της. Ίσως ήρθε σε πίεση. Όταν μου είπε σας βλέπω σαν τον μπαμπά μου σταμάτησα. Και μετά στη σχολή λέει ότι την αγνόησα. Να δεχτώ το λάθος στην έκθεση του ερωτισμού μου αλλά δεν θα χρεωθώ την "πτώση του Βυζαντίου» είπε για την συγκεκριμένη καταγγελία. «Zητάω δημόσια συγγνώμη αν έχω υπερβεί τα όρια. Να βρούμε τα όρια του φλερτ και της σεξουαλικής παρενόχλησης» κατέληξε.

4.Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης από το Εθνικό Θέατρο . Η επιστολή των μαθητών της Δραματικής Σχολής με καταγγελίες για εκβιασμούς και ταπεινώσεις συμμαθητών τους.

Δεκτή έκανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την παραίτηση που υπέβαλε ο Δημήτρης Λιγνάδης από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Ο ίδιος προϊδεάζει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον προσώπων που τον στοχοποιούν, όπως σημειώνει.

Ήταν το αναμενόμενο τέλος μίας ιστορίας που ξέσπασε μέσα στο πλαίσιο των καταγγελιών που γίνονται στον χώρο του Πολιτισμού τις τελευταίες 10 ημέρες, και των φημών που ενέπλεξαν σε σειρά σκανδάλων και τον Δημήτρη Λιγνάδη, ηθοποιό, σκηνοθέτη, αλλά και καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου από τον Σεπτέμβριο του 2019. Μέχρι στιγμής, σημειώνουμε, δεν υπάρχει καταγγελία που επώνυμα να τον εμπλέκει.

Μενδώνη για Λιγνάδη: Δεν υπάρχει κάποια επίσημη, επώνυμη καταγγελία -Αν υπάρξει, θα ερευνηθεί

Γύρω στις 8 το απόγευμα σήμερα, και ενώ είχε προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου φημολογία και καταιγίδα σχολίων στα social media, ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέβαλε παραίτηση, με βασικά επιχειρήματα ότι δεν θέλει να πληγεί άλλο η εικόνα του Εθνικού Θεάτρου και ότι έτσι θα είναι ελεύθερος να στραφεί νομικά εναντίον όσων τον στοχοποιούν με σκοπιμότητες, όπως λέει χαρακτηριστικά. «Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού Θεάτρου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η παραίτησή του Δημήτρη Λιγνάδη, έγινε αμέσως δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού με ένα μήνυμα λίγων λέξεων: «Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε προ ολίγου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης».

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Παρά την ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μού υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή τη δυνατότητα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.

Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω από όλα, και να προστατέψω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα.
Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού Θεάτρου.

Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μου επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Σας ευχαριστώ, από καρδιάς, για την συνεργασία.

Με τιμή
Δημήτρης Λιγνάδης

5. Πέτρος Φιλιππίδης: Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τον ηθοποιό.

Εξιτήριο πήρε ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, σύμφωνα με την οικογένειά του.
«Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους για τα μηνύματα αγάπης που δεχόμαστε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του ηθοποιού.
O Πέτρος Φιλιππίδης υποβλήθηκε σε εξετάσεις και βρίσκεται πλέον σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline