Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  10:22:46

Με πέντε «κόλπα- τρύπες», διαφυγής, οι μετακινήσεις για Πάσχα σε νησιά-χωριά- εξοχικά. Ελικόπτερα, Προαστιακός, κότερα- σκάφη, φορτηγά και αυτοκίνητα ψυγεία. Κύριο

Παράλληλα θεσπίζεται –καθυστερημένα - αυστηρότερος έλεγχος για ψευδείς βεβαιώσεις, εργασίας, ιδιοκτησίας και μονίμου κατοικίας και ασθένειας.

1.Πράγματι είναι αυστηρός, πολύωρος και δύσκολος ο έλεγχος στους μεγάλους εθνικούς δρόμους, κυρίως στα διόδια Αττικής-Θεσσαλονίκης-Πατρών με εκατοντάδες τις απαγορεύσεις καθημερινά να συνεχισθούν οι μετακινήσεις για την εξοχή.

Με υποχρεωτικές επιστροφές αλλά, δυστυχώς, και με αρκετές περιπτώσεις «κόλπα-τρύπες» για επιτήδειους. Περιπτώσεις αρκετές οι οποίες ξέφυγαν από κάθε σοβαρό ή ειδικό έλεγχο. Είτε με επιπόλαιο τρόπο των αρμοδίων του ΟΣΕ, όπως ο προαστιακός σιδηρόδρομος (σε αντίθεση με τα ΚΤΕΛ),που ανέδειξε χθες ειδικό ρεπορτάζ του MEGA είτε με έλεγχους στα διόδια, που δεν γίνονται σε λχ. σε φορτηγά και αυτοκίνητα ψυγεία . Επίσης σε ελικοδρόμια και σε μαρίνες για κανονικούς ελέγχους για ιδιωτικά ελικόπτερα , σε κότερα και σε κοινά σκάφη..

2.Με ΙΧ αεροπλάνα και βαπόρια η έξοδος είναι τουλάχιστον επικίνδυνη για πρόστιμα και το σημαντικότερο για να γυρίσει πίσω κάποιος αναγκαστικά. Όχι όμως με ελικόπτερα, ψυγεία, φορτηγά, κότερα και κοινά σκάφη. 

Τα τελευταία στη περιοχή του Αργοσαρωτικού (με όλα τα νησιά του εκτός του «βαθέως κόκκινου» και από χθες επίσης οι Σπέτσες) και όχι για μεγάλα και τα πολυήμερα ταξίδια σε Αιγαίο και Ιόνιο όπως τα καλοκαίρια.

Όμως όπως κατέγραψε η κάμερα του MEGA πάντα υπάρχει και... άλλο μονοπάτι για όσους δεν μπορούν να κάνουν χωρίς Πάσχα στο χωριό.
Το MEGA πήγε στον σταθμό του προαστιακού στην Αθήνα, πλήρωσε το εισιτήριο, επιβιβάστηκε και ταξίδεψε κανονικά για την Κόρινθο. Εκτός νομού δηλαδή.
Η εικόνα αποδεικνύει πως δεν ήταν ο μόνος που σκέφτηκε ότι με τον προαστιακό μπορείς να φτάσεις γρήγορα, άνετα και κυρίως χωρίς έλεγχο από την Αθήνα στην Χαλκίδα ή την Κόρινθο όπως στην περίπτωση μας.
Οι βαλίτσες στα βαγόνια είναι αδιάψευστος μάρτυρας πως η έξοδος του Πάσχα γίνεται κανονικά και κυρίως μαζικά.

Έλεγχος... μόνο για τα εισιτήρια

Ο μόνος έλεγχος που γίνεται καθώς είναι και ο μόνος που επιτρέπεται να γίνεται από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ είναι για το αν κάποιος έχει εισιτήριο.
Κατά τα λοιπά όμως οι αστυνομικοί έλεγχοι απουσιάζουν πλήρως στους σταθμούς και με το τρένο από την στιγμή που κάποιος θα μπει η απόδραση είναι εξασφαλισμένη αφού είναι απίθανο να σταματήσει το τρένο στην μέση του πουθενά για έλεγχο όπως γίνεται για παράδειγμα στα ΚΤΕΛ.

Τα ταξί... περιμένουν εκδρομείς

Είναι τόσο διαδεδομένος μάλιστα ο τρόπος αυτός για να ξεφεύγουν οι εκδρομείς από τους ελέγχους που στην Κόρινθο τα ταξί περιμένουν καθημερινά τους εκδρομείς.
Στην Ακράτα η κίνηση είναι υποτονική σε σχέση με άλλες χρονιές. Η δύσκολη πρόσβαση λόγω των ελέγχων κράτησε πολλούς Πατρινούς μακριά από την καθιερωμένη πασχαλιάτικη εξόρμησή τους.
Από την άλλη όμως πληροφορίες λένε πως πολλοί είναι αυτοί που τσεκάρουν καθημερινά με συγγενείς και φίλους την πορεία των μπλόκων στην περιοχή ώστε μόλις φανεί ότι τα μπλόκα έχουν περιοριστεί να επιχειρήσουν την έξοδο.

3.Αγριεύουν , καθυστερημένα, οι νέοι έλεγχοι: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στα διόδια για online τσεκάρισμα βεβαιώσεων μετακίνησης
Η επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη» συνεχίζεται και όπως φαίνεται, στο... παιχνίδι μπαίνουν και οι online έλεγχοι για την εγκυρότητα των βεβαιώσεων μετακίνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ μετά από περιστατικά τις προηγούμενες ημέρες με εκδρομείς που παρουσίαζαν μη έγκυρες βεβαιώσεις μετακίνησης, θα διενεργούν και online ελέγχους.

Πώς θα γίνεται ο ψηφιακός έλεγχος των στοιχείων;
Σκοπός να βελτιωθεί η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων που αναγράφονται στις βεβαιώσεις. Τα σκάνερ στα διόδια θα είναι συνδεδεμένα σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, όπως για παράδειγμα στην «Εργάνη».

Οι βεβαιώσεις θα διασταυρώνονται με φορητούς σαρωτές εγγράφων σε πραγματικό χρόνο από την κεντρική ομάδα υποστήριξης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτός ο ουσιαστικός και πλήρης έλεγχος της ορθότητας και της γνησιότητας των στοιχείων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline