Σάββατο 27 Απριλίου 2024  11:56:51

Nέες υποσχέσεις αλλαγών από την νομοθετική κληρονομιά ΣΥΡΙΖΑ του υπουργού Κ. Τσιάρα, μετά δύο χρόνια.: Κακούργημα γίνεται και πάλι η αιμομιξία και όλα τα σεξουαλικά εγκλήματα με δράστες συγγενείς. Κύριο

Επί μήνες καταγράφονται αποφυλακίσεις προκλητικές, αποκρουστικά γεγονότα στον τομέα της αιμομιξίας και των σεξουαλικών βιασμών με τον υπουργό Δικαιοσύνης μικροβιολόγο γιατρό Κ.Τσιάρα να παραπέμπει σε ειδικές επιτροπές μελέτης, σε συσκέψεις, σε προσεχείς πρωτοβουλίες και αλλά συναφή. Μέχρι εκεί επί μήνες. Και ίδιο έκανε και τώρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επίκεινται στον νέο Ποινικό Κώδικα κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Την επαναφορά του αδικήματος της «αιμομιξίας» σε κακούργημα, το οποίο από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα την «καταπολέμηση της ατιμωρησίας στον 21ο αιώνα».

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επίκεινται στον νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η /7/2019, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιάρας, σύμφωνα με την πρόταση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα, θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική ενδοοικογενειακή βία.

Σχετικά με την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι των ανηλίκων, ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε:

1. Την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.

2. Την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ' έγκληση.

Οι τροποποιήσεις αυτές, που αποτελούν κυβερνητική επιλογή, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα μίας σειράς υποθέσεων, όπως η πρόσφατη ιστορία με την 19χρονη κοπέλα στην περιοχή της Ηλιούπολης , η οποί έπεσε θύμα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της και τον 40χρονο αστυνομικό, όπως και όλες οι υποθέσεις του ελληνικού #Μetoo, που εδώ και μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline