Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  01:01:05

Γερμανικός Τύπος –Οι ευθύνες ανήκουν στον Τ. Ερντογάν για τις πυρκαγιές στην Τουρκία, καθώς απογύμνωσε τις εναέριες δυνάμεις, χωρίς κανένα αεροπλάνο και σοβαρή αντιπυρική προστασία. Κύριο

Ψευδολόγος και αδίστακτος έφτασε να ισχυρισθεί στους οργισμένους Τούρκους των περιοχών αυτών, ότι μπορεί να φταίνε ως...εμπρηστές Κούρδοι κι Έλληνες.

-Ο Τύπος για τον πρωταρχικό ρόλο ευθύνης ρου Τ. Ερντογάν προσωπικά στις μεγάλες καταστροφές στην Τουρκία .

Περισσότερες από 100 πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Τουρκία τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές. Αλλά πολλές διαρκούν και συνεχίζουν τις καταστροφές . Έτσι, μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται ακόμη στο Μαναβγκάτ, στη Μαρμαρίδα και την πόλη Μιλάς, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

«Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες βλέπαμε τα πλάνα από τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία με τα νερά να συμπαρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους, σπίτια, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Καύσωνας και πυρκαγιές στη Μεσόγειο».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: « Και τώρα εισβάλλουν στη συλλογική συνείδηση νέες καταστροφικές εικόνες. Αυτή τη φορά γίνεται λόγος για 'καύσωνα ιστορικών διαστάσεων ' που πλήττει τρεις αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία σπέρνοντας το θάνατο και τη καταστροφή»

O Ερντογάν σε τυφλή πτήση

Σε σχόλιο η Süddeutsche Zeitung επιρρίπτει στον πρόεδρο Ερντογάν την κύρια ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην νοτιοδυτική Τουρκία με τίτλο «Ο Ερντογάν σε τυφλή πτήση»:

«Πριν από λίγα μόλις χρόνια Έλληνες, Ισραηλινοί και Γεωργιανοί ευχαριστούσαν θερμά τους Τούρκους επαινώντας την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση καταστροφών. Η Άγκυρα είχε αποστείλει τότε πυροσβεστικά αεροσκάφη στις εν λόγω χώρες όπου μαίνονταν ισχυρότατες πυρκαγιές. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Τώρα φλέγεται η νότια Τουρκία. Απειλούνται τουριστικές περιοχές όπως η Αλικαρνασσός και η Αττάλεια, υπάρχουν θύματα, ντόπιοι χάνουν τις περιουσίες τους και ξένοι τουρίστες απομακρύνονται εσπευσμένα. Τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη ωστόσο δεν υπάρχουν. Μόνο ρωσικά και ουκρανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις νερού στις φλεγόμενες περιοχές. Ενοικιάζονται για σημαντικά ποσά και οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης δεν αποδίδουν. Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να παραδεχθεί ότι η Τουρκία δεν διαθέτει σήμερα ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο σε θέση να πραγματοποιήσει αποστολές. Η χώρα διαθέτει μόνο ελικόπτερα. Εδώ και χρόνια η Άγκυρα έχει αναθέσει σε ξένους την πυροπροστασία και αδιαφορεί για πυροσβεστικά αεροσκάφη και πληρώματα. Και τώρα πληρώνει το τίμημα».

Εκ των υστέρων μέτρα κατά των εισαγόμενων κρουσμάτων

Την προσκόμιση αρνητικού τεστ κοροναϊού στα χερσαία γερμανικά σύνορα από ανεμβολίαστους ή μη πλήρως εμβολιασμένους από 1ης Αυγούστου σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Πολύ αργά»: Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Τώρα που οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν στα πρώτα ομόσπονδα κρατίδια η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενα κρούσματα. Οι αρμόδιοι αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι αντιδρούν απλά στην πανδημία και ότι δεν διαθέτουν μακρόπνοη στρατηγική.

Ίσως όμως το υποχρεωτικό τεστ στα σύνορα να αποσκοπεί σε κάτι διαφορετικό. Να σκεφθούν καλά οι Γερμανοί αν θέλουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό ή αν θα ήταν προτιμότερο να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα στήριξης του εγχώριου τουρισμού θα ήταν ωστόσο σαφώς προτιμότερο. Ίσως το υποχρεωτικό τεστ να πείσει κάποιους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν για να απολαύσουν ανέμελες διακοπές. Τότε όμως το μέτρο αυτό θα έπρεπε να αποφασιστεί μερικούς μήνες νωρίτερα και όχι τώρα που οι πρώτοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους».

Μπάχαλο στην Τουρκία: Ο Ερντογάν λέει σε πυρόπληκτους να πάρουν δάνεια - Έδειραν δημοσιογράφους του TRT

Περίπου 129 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε διάφορα μέρη της Τουρκίας από τις 28 Ιουλίου και 122 από αυτές έχουν περιοριστεί ή σβήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας και Δασοκομίας Μπεκίρ Παλντεμιρλί. Οκτώ είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους.
Επτά πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε, είπε ο υπουργός.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Τα χωριά Αλεβλέρ, Τσοκερτμέ, Μποζαλάν, Φεσλεγέν, Γκιοκμπέλ, Τουρκεβλερί έχουν εκκενωθεί. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι πυρκαγιές μπορεί να φτάσουν στον σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Türkevleri. Δέντρα που πέφτουν στους δρόμους μερικές φορές μπλοκάρουν τους δρόμους προς άλλα χωριά. Οι ντόπιοι και ορισμένες ΜΚΟ συμμετέχουν στις προσπάθειες, φέρνοντας τρόφιμα και κρύα ποτά στους πυροσβέστες.
Ορισμένοι άνθρωποι που εκκενώθηκαν από τη γειτονιά Aşağı Mazı έχουν τοποθετηθεί σε τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος του Μίλας, Μουχάμετ Τοκάτ, δήλωσε χθες το βράδυ (1 Αυγούστου) ότι οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα έντονες στη γειτονιά Çökertme. Δεν ήταν πλέον δυνατό να σωθούν τα δάση, αλλά οι κατοικημένες περιοχές πρέπει να προστατευτούν, είπε.

Συνεχίζεται η προσπάθεια από αέρος και από ξηρά για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αττάλεια, στα δάση πάνω από την αρχαία Σίδη και το Μαναβγκάτ, τα Γκιουντοουμούς και Ακσεκί. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε τέσσερις τοποθεσίες στην περιοχή στις 28 Ιουλίου και μία από τις πυρκαγιές που έσβησαν φέρεται να ξεκίνησε ξανά λόγω της έλλειψης προσπαθειών κατάσβεσης.
Η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Ορτακονούς στις 29 Ιουλίου εξαπλώθηκε σε άλλα πέντε παρακείμενα χωριά. Λόγω του απότομου εδάφους στην περιοχή, οι προσπάθειες κατάσβεσης λέγεται ότι είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα σε φυσικό πάρκο στη Σπάρτη Μικράς Ασίας (Ισπάρτα). Οι πυροσβέστες ανταποκρίνονται στη φωτιά καθώς οι φλόγες εξαπλώνονται γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.
Η τραγικότερη εικόνα έρχεται από τις προσπάθειες του απλού κόσμου, να γεμίσει με μπουκάλια νερού τα πυροσβεστικά οχήματα που... ξέμειναν!

Ακόμα μία τραγική εικόνα εγκατάλειψης του τουρκικού λαού στη μοίρα του είναι το γεγονός πως ελλείψει κρατικής υποστήριξης, οι πολίτες ανγκάζονται να προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές πετώντας με τα χέρια τους χώμα.

Vatandaşlar, yangını söndürmek için "elleriyle" mücadele ediyor. via @ATuncayOzkan pic.twitter.com/IGibIY1Bfe
— Vaziyet (@vaziyetcomtr) August 2, 2021

Σε σημερινό του άρθρο στην ιστοσελίδα "Χαμπέρτουρκ" ο γνωστός δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ σταμάτησε το πρόγραμμα κατασκευής εγχώριων πυροσβεστικών αεροσκαφών το 2002. Υπενθυμίζει ότι το πρώτο εγχώριο πυροσβεστικό αεροσκάφος είχε χρησιμοποιηθεί στην Τουρκία κατά τον σεισμό του 1999 για να σβήσει την πυρκαγιά που ξέσπασε στο διυλιστήριο Τürpaş. Μάλιστα υπήρξε και αίτημα αγοράς αεροσκάφους πυρόσβεσης από τις ΗΠΑ.

Οργισμένος ο κόσμος - Κυβερνητικός εμπαιγμός

Τις προηγούμενες ημέρες το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ΤΡΤ, μετέδωσε για άγνωστο λόγω ότι η φωτιές στο Χισαρονού στην Αττάλεια είχαν σβήσει. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι εξοργισμένοι κάτοικοι της περιοχής, σήμερα, όταν βρήκαν τους εν λόγω δημοσιογράφους τους επιτέθηκαν εν εξάλλω ζητώντας εξηγήσεις γιατί έκαναν κάτι τέτοιο. Μάλιστα τα βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν έναν εξ αυτών να επιτίθεται και να χτυπά έναν εκ των δημοσιογράφων, την ώρα που η φωτιά στο δάσος πίσω τους μαίνεται και η αστυνομία παρακολουθεί από μακριά αμέτοχη.

Στο χωριό Καλεμλέρ, 67 σπίτια κάηκαν σε λεπτά 15-20. Ελαιώνες, σπίτια, 6 τρακτέρ, 40 βοοειδή, 25-30 πρόβατα, κάηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σύμφωνα με τον επικεφαλής του χωριού. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά το φιάσκο με τις ρίψεις τσαγιού στους δρόμους της Αττάλειας, βρέθηκε εκεί, στο χωριό και μίλησε με τους πυρόπληκτους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχασαν τα πάντα. Και τι τους είπε; Ότι αν τα έξοδα είναι για παράδειγμα 500 δισ. λίρες, η Πολιτεία θα βάλει τα 300 δισ. και τα υπόλοιπα θα πρέπει να πάρουν δάνεια οι πολίτες να τα πληρώσουν. Μάταια προσπαθούσε ο επικεφαλής του χωριού, Μουσταφά Τζανσίζ να του πει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον τίποτα.

Στις πυρόπληκτες περιοχές βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος υποστήριξε πως το 90% όσων γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ψέματα, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να διχαστεί ο λαός. "Παρακαλώ μείνετε μακριά από αυτή τη γλώσσα του μίσους. Οι πολιτικοί που θέλουν να κάνουν πολιτική ας μην το κάνουν χρησιμοποιώντας τις πυρκαγιές", ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση.

Τούρκος κωμικός φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση, βρίσκεται στις περιοχές της φωτιάς και κάνει περιοδεία δείχνοντας τις φωτιές που μαίνονται κάνοντας έκκληση για εναέρια μέσα. Ο λόγος που το κάνει, όπως αναφέρει στα βίντεό του, είναι διότι στην πυροσβεστική επικρατεί μπάχαλο και καθώς επιχειρούν σε ένα μεγάλο μέτωπο, το θέτουν υπό έλεγχο, και πριν το σβήσουν εντελώς, το αφήνουν, μεταφέρονται σε άλλο και στο πρώτο μέτωπο οι φλόγες αναζωπυρώνονται λόγω του αέρα και η επιχείρηση ξεκινά από την αρχή.

Η μόνη προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν είναι μην φανεί αδύναμη η Τουρκία. Το διατυμπανίζουν εδώ και δύο μέρες όλοι οι υπουργοί και όλα τα κυβερνητικά τρολ στο Twitter. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ δημιουργήθηκε σχετικό χασταγκ #helpturkey με 5,75 εκατομμύρια re-tweets σε λίγες ώρες, το οποίο ζητά βοήθεια διότι το κράτος έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους στη μοίρα τους, λίγη ώρα αργότερα δημιουργήθηκε το αντίθετο #WeDontNeedHelp με 61.000 re-tweets, το οποίο αποκαλεί "προδότες" που "μειώνουν την εικόνα της Τουρκίας", όσους ζητούν βοήθεια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline