Τρίτη 14 Μαϊου 2024  12:44:45

Σαββατοκύριακο ιδιαίτερης σημασίας: 1. Πως θα λειτουργήσουν τα νέα μέτρα ελευθερίας, σε εστίαση και ψυχαγωγία.2. Πως, που και ποιες, παρελάσεις- εκδηλώσεις θα γίνουν για την 28η Οκτωβρίου. Κύριο

Οι κυβερνητικοί φοβούνται νόθευση των μέτρων από τη επιπολαιότητα των πελατών και από την κερδοσκοπία πολλών καταστηματαρχών.


1.Σε εφαρμογή τίθενται από αύριο, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, τα νέα μέτρα όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, αλλά και την άρση των περιοριστικών μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές

Σε εφαρμογή , αρκετή επίφοβη και με επιφυλάξεις, τίθενται από σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, τα νέα μέτρα όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, αλλά και την άρση των περιοριστικών μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές.
Ειδικότερα, θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους θαμώνες σε κλειστούς χώρους, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως και προ κορωνοϊού.

Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κ.ά. να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης: «Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα».
Σχετικά με τους μεικτούς χώρους διασκέδασης οι περιορισμοί θα ισχύουν ως έχουν, δηλαδή η επίδειξη rapid test από τους μη εμβολιασμένους, ενώ δεν αλλάζει το ποσοστό χωρητικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, ενώ απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.
Όσον αφορά στις «κόκκινες» περιοχές, η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς και οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς, ενώ οι επιβαρυμένες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας (π.χ. σινεμά, θέατρα, παιδότοποι) θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.
Η επαναξιολόγηση των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί σε 15 ημέρες.

Η εισήγηση της Επιτροπής

Σύμπλευση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης εκφράζουν τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, συστήνοντας βέβαια σε κάθε περίπτωση την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας: «Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν τη διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται. Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους».
«Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην πολιτική ηγεσία (... Είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως έχει. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο όργανο θα μας δίνει, όποτε του ζητούμε, τις γενικές κατευθύνσεις, για να μπορούμε να τοποθετούμαστε στα μέτρα», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Εντατικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα, εντατικοί είναι οι έλεγχοι στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Οι έλεγχοι καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

2.Παρέλαση με υψηλό ρίσκο

Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία, να επιτρέψει τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Κρίθηκε πως προέχει η τόνωση του πατριωτικού φρονήματος του λαού και ότι οι μαζικές εκδηλώσεις δεν συνιστούν απειλή. Το ρίσκο είναι μεγάλο, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, που παραδοσιακά την ημέρα του «Οχι»γίνεται το επίκεντρο της εθνικής εορτής, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την οποία, καιρού επιτρέποντος, παρακολουθούν από κοντά πολλές χιλιάδες πολίτες και εκατομμύρια σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Αρμοδίως μεταδίδεται ότι θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα ληφθούν αυστηρά μέτρα. Μακάρι, αλλά δεν βλέπω πώς η αστυνομία θα αποτρέψει τον συνωστισμό στα πεζοδρόμια και στις πλατείες τόσων ανθρώπων, που, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, συρρέουν για να χειροκροτήσουν τη νεολαία και τους ενστόλους που παρελαύνουν. Πολύ περισσότερο στους ναούς, όπου οι ιερείς θα «φωνάζουν» σιωπηλά «περάστε, κόσμε»–μέρα που είναι την τρέμει και ο ιός...

Τα όσα έγιναν και κυρίως αυτά που ακολούθησαν (ιερείς που νόσησαν και μητροπολίτες που πέθαναν από τον ιό) πέρυσι στη Θεσσαλονίκη κατά τη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ναό, οι νουνεχείς πιστοί θέλουν να τα ξεχάσουν. Επιπλέον, η επιλογή να γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις της φετινής αντιφασιστικής επετείου δημιουργεί πεδίο δράσης λαμπρό για τους αρνητές του εμβολίου, υπό τον μανδύα των οποίων δραστηριοποιούνται πάσης φύσεως φασιστικά και λούμπεν στοιχεία, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όλοι αυτοί και (δυστυχώς) πολλοί άλλοι, λιγότερο ή περισσότερο ψεκασμένοι, είναι βέβαιο ότι θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να βροντοφωνάξουν από τις παρυφές των εκδηλώσεων το δικό τους «Όχι» που δεν είναι εναντίον του φασισμού αλλά της επιστήμης και του αγώνα της ανθρωπότητας, εναντίον του παγκόσμιου, τούτη την εποχή, εχθρού –του κορωνοϊού. Οι συνθήκες θα είναι ιδανικές γι' αυτούς: κόσμος πολύς και επομένως μεγάλο ακροατήριο, τηλεοπτική κάλυψη πρώτης τάξεως εάν, όπως σίγουρα θα επιδιώξουν, συγκρουστούν με την αστυνομία και πέσουν μερικά δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, κραυγές και πολιτικοί καβγάδες περί «αμαύρωσης της εθνικής επετείου» εάν η αστυνομία επιχειρήσει να εμποδίσει τις οργανωμένες αυτές ομάδες να «διαχυθούν» στις εκδηλώσεις, για να δώσουν σε αυτές επικοινωνιακά το δικό τους σκοταδιστικό περιεχόμενο.

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μαντικές ικανότητες για να ακούσει τη βουή των επερχόμενων γεγονότων. Μακάρι να διαψευστούμε, όμως, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, το μέτωπο κορωνοϊού και «ψεκασμένων» συνιστά ευθεία απειλή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline