Κυριακή 28 Απριλίου 2024  08:25:58

Κώστας Αχ. Καραμανλής, όπως κάθε υπουργός Μεταφορών: Τα φιλόδοξα σχέδια πώς θα γίνουν αδιάβλητες οι εξετάσεις οδήγησης. Τα νέα μέτρα και η υπόσχεση: «Tέλος στα φαινόμενα διαφθοράς για τα διπλώματα...». Κύριο

Τις ίδιες εξαγγελίες είχαν κάνει ο εξάδελφος του Μιχάλης Λιάπης ως υπουργός Συγκοινωνιών (2004-2007) και όλοι σχεδόν οι κατοπινοί υπουργοί, χωρίς σοβαρά αποτελέσματα τελικά.

1.Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης και των εξετάσεων των νέων οδηγών, όπου βασιλεύει η διαφθορά και η συναλλαγή, και τις αλλαγές στην έκδοση διπλώματος οδήγησης παρουσίασαν ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής, και ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια. «Γιατί οδική ασφάλεια, το έχουμε ξαναπεί, σημαίνει καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα οχήματα, αλλά πρώτα απ' όλα σημαίνει και καλύτεροι οδηγοί», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι μπαίνει φρένο σε φαινόμενα διαφθοράς που είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, και οριστικό τέλος στο επικίνδυνο ελληνικό φαινόμενο, ορισμένοι νέοι οδηγοί, δηλαδή, πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν να οδηγούν.

Υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση το μόνο το οποίο είχε κάνει ήταν ένα πολύ πρόχειρο νομοσχέδιο, το οποίο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως δημιούργησε νέα. Άλλες διατάξεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, όπως ήταν η διάταξη για τις κάμερες, με τα τεράστια προβλήματα, που είχε απορρίψει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και άλλες οδήγησαν σε ένα απίστευτο τέλμα στην πράξη, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2019 πάνω από 150.000 υποψήφιοι οδηγοί να βρίσκονταν όμηροι, περιμένοντας να δώσουν εξετάσεις.

.Ο κ. Καραμανλής είχε τότε επαναφέρει προσωρινά το παλιό σύστημα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών για να ξεμπλοκάρει, επιτέλους, η κατάσταση, και δεσμεύτηκε για ένα νέο, σύγχρονο σύστημα εξέτασης, που να λύνει τα υπάρχοντα προβλήματα και να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

2. Οι τέσσερις τρόποι για αδιάβλητες εξετάσεις

Το νομοσχέδιο, εξήγησε ο κ. Καραμανλής, διασφαλίζει πρώτα απ' όλα αδιάβλητες εξετάσεις, κυρίως με τέσσερις τρόπους:

-Πρώτον, κάμερα μέσα στο όχημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Γιατί, σε αντίθεση με το παρελθόν, η συγκεκριμένη διάταξη είναι καλά μελετημένη, πολύ προσεκτικά διατυπωμένη και σέβεται τα προσωπικά δεδομένα.

Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό χρονικό διάστημα.

Σε αυτόν τον χρόνο, το υλικό μπορεί να εξεταστεί, είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι σε αυτό το διάστημα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέτασή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-Το δεύτερο εργαλείο με το οποίο αυξάνεται η αξιοπιστία των εξετάσεων, είναι ότι πλέον διευρύνεται το σώμα των εξεταστών. Πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, δίνεται η δυνατότητα και σε όποιον άλλον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί, να γίνει και αυτός εξεταστής. «Έτσι σπάμε τα κυκλώματα, ενώ θα έχουμε καλά εκπαιδευμένους και περισσότερους εξεταστές, ώστε να προχωράει και πιο γρήγορα το πρόγραμμα των εξετάσεων», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Διευκρίνισε δε ότι δεν θα υπάρχουν ιδιώτες εξεταστές.

-Το τρίτο εργαλείο είναι ότι δημιουργείται ένας νέος θεσμός, οι επόπτες. Αυτοί θα είναι, κατ' αρχάς, μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, όσοι το επιθυμούν, οι οποίοι επίσης θα περνούν από ειδική εκπαίδευση και θα λαμβάνουν πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά είτε επειδή υπάρχουν υπόνοιες. Εάν δεν μπορεί το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. να καλύψει το έργο αυτό, στο Μητρώο Εποπτών θα μπορεί να εγγραφεί το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

-Η τέταρτη αλλαγή την οποία εξετάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει να κάνει με τη θέση του εκπαιδευτή κατά την εξεταστική διαδικασία. «Η σκέψη μας ήταν, και ως τώρα παραμένει, η θέση του να είναι στο πίσω κάθισμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει υπέρ του εξεταζόμενου. Έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το θέμα, δεν σας κρύβω ότι ορισμένα από τα επιχειρήματα που έχουμε ακούσει εναντίον αυτού του μέτρου είναι σοβαρά και το ξανασκεφτόμαστε.

Άλλωστε έχουμε αυτή τη δυνατότητα ακριβώς επειδή με όλα τα άλλα μέτρα έχουμε ήδη βάλει πολλές σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες στη νέα διαδικασία. Δεν είμαστε δογματικοί, δεν είμαστε κολλημένοι, αν τελικά δούμε ότι κάτι δεν είναι σωστό το αλλάζουμε», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι με αυτές τις παρεμβάσεις διασφαλίζεται πως οι εξετάσεις πλέον θα είναι αδιάβλητες και άρα, πως θα έχουμε πολύ καλύτερους νέους οδηγούς στο δρόμο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline