Σάββατο 27 Απριλίου 2024  02:53:02

Καλά πήγε η συνάντηση Μητσοτάκη- Πούτιν. Ισχυρές και καθαρές οι θέσεις της Ρωσίας για Αιγαίο και ενιαία Κύπρο. Μητσοτάκης – Πλαίσιο επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία το διεθνές δίκαιο. Κύριο

Κατανόηση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα θέματα καλών σχέσεων Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

1. Χρήσιμη συνάντηση, παραγωγική σε διμερή θέματα, δυνατότητες συμφωνίας και συνεργασίας σε διεθνή θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν τις δύο χώρες. Εκτενής συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη έγινε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαμηνύει προς την Τουρκία πως βάση για την επίλυση των διαφορών είναι μόνο το διεθνές δίκαιο και τον Ρώσο πρόεδρο να παίρνει καθαρή θέση στο Κυπριακό απορρίπτοντας την τουρκική πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο.

«Η Τουρκία προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική και επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» τόνισε στις κοινές τους δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο πάντα στήριζε η Ρωσία για την επίλυση των διακρατικών διαφορών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσε παρά μόνο να συμφωνήσει με όσα δήλωσε επί του θέματος ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων έχει εξαγγείλει για τα Βαρώσια τότε θα κλείσει τα περιθώρια διαλόγου.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Πούτιν ότι οι δύο ηγέτες στις κατ' ιδίαν συνομιλείς τους επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

2.Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ερωτηθείς για το πως αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική τόνισε ότι «για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο» Ελλάδας – Τουρκίας.

«Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται» επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησαν λεπτομερώς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. «Βασιζόμαστε ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και υπογράμμισε ότι οι διαφορές αυτές θα λυθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Το πλαίσιο είναι σαφές. Η σημαντικότερη διαφορά είναι για τις θαλάσσιες ζώνες και μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει ενεργή αλλά και η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε προς την Άγκυρα «να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Τουρκία η καθαρή θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline