Κυριακή 28 Απριλίου 2024  12:43:37

Αντίο στο τρίτο εμβόλιο και στην «τρίτη αναμνηστική».. Ανάγκη, για τέταρτο εμβόλιο για τους -δεκάδες χιλιάδες- ανοσοκατεσταλμένους κάθε ηλικίας. Ποιοί είναι που χρειάζονται νέα προστασία για τους επόμενους μήνες. Κύριο

Ακόμα δεν επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις του ο Αλμπερτ Μπουρλά ότι θα χρειασθούν όλοι τέταρτο εμβολιασμό (όπως ήδη γίνεται στο Ισραήλ) αλλά διαψεύδονται όσοι σπεύδουν να διαβεβαιώνουν πως όλα τελειώνουν για όλους μέσα στον Μάρτιο.

1. Ψυχρολουσία για τους βιαστικούς-παραπλανητικούς κυβερνητικούς παράγοντες, καθηγητές Ιατρικής, παρουσιαστές-λιβανιστές και άλλους, μάλλον επιπόλαιους παράγοντες ότι ο τρίτος εμβολιασμός θα είναι ο τελευταίος. Αποχαιρετιστήριος, αναμνηστικός της όλης δοκιμασίας μας. Αυταπάτη, δημαγωγία ίσως και παραπλάνηση,. Μιλώντας χθες στο MEGA ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε τι ισχύει και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία των πολιτών και όχι τον γενικό πληθυσμό. Μόνο που πρόκειται για ασθενείς με συγκεκριμένες βαριές ασθένειες, μεγάλης κλίμακας, ανεξαρτήτως ηλικίας, που υπολογί0νται να κυμαίνονται σε 160-200.000 σε όλη την Ελλάδα.

2.Συγκεκριμένα, η λεγόμενη ανοσολογική ανεπάρκεια [(immunedeficiency) ή ανοσοκαταστολή] είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να επιτελέσει σωστά και πλήρως τον ρόλο του (είναι δηλαδή ανεπαρκές), με αποτέλεσμα η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει παθογόνα μικρόβια, παράσιτα και ιούς να είναι περιορισμένη ή εντελώς απούσα. Οι αιτίες αυτής τις μειωμένες δυνατότητες άμυνας είναι πολλές είτε εγγενείς-πρωτογενείς είτε επίκτητες από διάφορες αιτίες (ασθένειες, επεμβάσεις, ατυχήματα, μολύνσεις) δηλαδή είναι δευτερογενείς. Πιο αναλυτικά ;

-Πρωτογενής ανοσολογική ανεπάρκεια

Η πρωτογενής ανοσολογική ανεπάρκεια περιλαμβάνει μια πλειάδα σπάνιων και συχνά κληρονομικών παθήσεων (π.χ. σύνδρομο DiDeorge, σύνδρομο Omenn, ανεπάρκεια ανοσοφαιρίνης Α, ανεπάρκεια του παράγοντα 3 του συστήματος του συμπληρώματος, κ.ά.)]. Ως συνέπεια, το άτομο παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης παθογόνων μικροοργανισμών από την παιδική ηλικία. Η σοβαρότητα της νόσου εξαρτάται από το ποιο/α στοιχείο/α του ανοσοποιητικού συστήματος απουσιάζει/ζουν ή υπολειτουργεί/ργούν. Η αντιμετώπιση είναι αυστηρώς εξειδικευμένη και περιλαμβάνει χορήγηση ανοσοσφαιρινών, αντιβιοτικών, μεταμόσχευση μυελού των οστών και την εν εξελίξει γονιδιακή θεραπεία.
-Δευτερογενής ή επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια

Η δευτερογενής ή επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (secondary or acquired immunodeficiency) είναι πιο συχνή και εξίσου επικίνδυνη με τη πρωτογενή. Παρόλο που το ανοσοκατεσταλμένο άτομο γεννήθηκε με φυσιολογικό και πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, ένα γεγονός που συνέβη στη ζωή του οδήγησε σε προσωρινή ή μόνιμη ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν δευτερογενή ανοσολογική ανεπάρκεια είναι το γήρας, η εγκυμοσύνη, η μη σωστή διατροφή, ο καρκίνος, η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά, κ.ά.), χειρουργικές επεμβάσεις, μεταμόσχευση οργάνων καθώς και ορισμένες βακτηριακές, παρασιτικές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα. Τα άτομα που πάσχουν από δευτερογενή ανοσολογική ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τις λεγομένες ευκαιριακές λοιμώξεις (opportunistic infections). Η πιο γνωστή αιτία επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας είναι η ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus – HIV), που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, πιο γνωστό ως AIDS .

2. Έτσι, σε πρώτη δικαίωση των προβλέψεων του Αλμπερτ Μπουρλά, που δημοσιεύσαμε αναλυτικά χθες. το πράσινο φως άναψε χθες, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για την διενέργεια της τέταρτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους.
Μιλώντας στο MEGA ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε τι ισχύει και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία των πολιτών και όχι τον γενικό πληθυσμό.

«Η τέταρτη δόση αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους. Αυτούς δηλαδή για τους οποίου άνοιξε και η τρίτη δόση τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για περίπου 500.000 συμπολίτες μας. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού» είπε και τόνισε ότι η τέταρτη δόση θα μπορεί να γίνει 3-6 μήνες μετά την τρίτη.

Σε ερώτηση για το εμβόλιο που θα τους χορηγηθεί, απάντησε ότι θα κάνουν mRNA εμβόλια. Δηλαδή ή της Pfizer ή της Moderna.
Όχι τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό
Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι η τέταρτη δόση δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό.

«Οι αναοσκοτασταλμένοι είναι ειδική κατηγορία και απαιτείται αυτή η δόση. Για τον γενικό πληθυσμό είναι πρώιμο να πούμε αν θα χρειαστεί κι άλλη δόση εμβολίου. Χρειάζονται μελέτες, πρέπει να έχουμε μια καλύτερη εικόνα τι σχέση έχουν τα εμβόλια με την Όμικρον» υπογράμμισε.
«Η τρίτη δόση πάντως δείχνει να είναι εξαιρετικής σημασίας και να μειώνει τη βαριά νόσηση και τις νοσηλείες. Η αναμνηστική δόση προστατεύει, σύμφωνα με τα στοιχεία» σημείωσε.
Τέλος, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν και άλλα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Αττική.
«Εκεί υπάρχει μια πίεση και θα δοθούν επιπλέον ραντεβού» κατέληξε.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έδωσε το «πράσινο φως» σε σχέση με την τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό για όσους όσοι συμπολίτες μας είναι ανοσοκατεσταλμένοι και πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Η 4η δόση θα πραγματοποιείται μετά την τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες και αυτή θα αποτελεί την αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους.

Η πλατφόρμα

Ήδη μάλιστα έχει ετοιμασθεί η πλατφόρμα του emvolio.gov.gr για τα ραντεβού της 4ης δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Όσοι εισέρχονται στην πλατφόρμα και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, διαπιστώνουν ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού 15 ημέρες πριν ολοκληρωθεί το 6μηνο από την 3η δόση.

Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καταλήγουν στην απόφαση αυτή καθώς κρίνουν ότι η 4η δόση του εμβολίου θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά από τον ιό.
Το διάστημα των 6 μηνών από την 3η δόση, επελέγη με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και το τι συνιστούν οι διεθνείς Οργανισμοί.
Τρίτη δόση για όλους

Στο μεταξύ από την 1η Φεβρουαρίου όλοι οι πολίτες που μπορούν να εμβολιασθούν θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
Στην περίπτωση που έχουν παρέλθει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, είτε με 2 δόσεις είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Γεγονός που σημαίνει ότι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους ή να απολαμβάνουν άλλα προνόμια που έχουν ορισθεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline