Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  23:04:24

Νέο μαύρο ρεκόρ στη οικονομία-αγορά : Στο 12% πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Πρόβλεψη για 13% τον Ιούλιο. Ο Κ. Σταικούρας απαισιόδοξος για μεγάλη βελτίωση τους επόμενους μήνες. Κύριο

Eurostat: Στο 8,6% ο πληθωρισμός( και η επίσημη ακρίβεια....) τον Ιούνιο στην ευρωζώνη – Στο 12% στην Ελλάδα, υψηλότερος κατά 40% και με κακές προβλέψεις για καλοκαίρι και Φθινόπωρο.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ελλάδας, καθότι σημειώθηκε νέο μαύρο ρεκόρ
Ειδικότερα 8,6% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη από 8,1% τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12% τον Ιούνιο από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο.
Σχετικά με το τι έπαιξε ρόλο στη νέα μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

Νέο σοκ από την Eurostat για την ακρίβεια - 20πλάσιος σε σχέση με πέρυσι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός - «Τσίμπησε» ακόμη μιάμιση μονάδα μέσα σε ένα μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Παρασκευή τις αρχικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις χώρες μέλη της ΕΕ για τον Ιούνιο. Και η εκτίμησή της Eurostat για την Ελλάδα είναι ακόμη ένα σοκ για πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς εκτιμάται ότι ο εναρμονισμένος με τα κοινοτικά πρότυπα δείκτης θα βρεθεί στο 12% τον Ιούνιο, έναντι του (αναθεωρημένου) 10,5% το Μάιο.

2.ΣΥΡΙΖΑ / Η κοινωνία πληρώνει τις επιλογές και την κοροϊδία Μητσοτάκη

Η ταχύτητα με την οποία η ακρίβεια σαρώνει αποτυπώνεται από τη σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο του 2021, όταν ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν 20 φορές χαμηλότερα, στο 0,6%.

Αλέξης Τσίπρας / «Δεν είναι απλά τροχονόμοι, αλλά προστάτες των καρτέλ σε ενέργεια και καύσιμα»

Η πρόβλεψη αυτή υποδεικνύει ότι έρχεται άλμα του πληθωρισμού σε πολύ υψηλότερο επίπεδο την επόμενη Παρασκευή, όταν θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Με βάση την απόκλιση προς τα κάτω του εναρμονισμένου ευρωπαϊκού δείκτη, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού φαίνεται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 12% και πιθανώς θα «φλερτάρει» ακόμη και με το 13%. Τον Μάιο, η απόκλιση μεταξύ εναρμονισμένου δείκτη της Eurostat και ελληνικού ΓΔΤΚ ήταν 0,8%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, 83% σύμφωνα με έρευνα για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, χαρακτηρίζει ανεπαρκή ή λανθασμένα τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια. Αντίστοιχη άποψη έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών και επαγγελματιών.

Την ίδια ώρα, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ευθέως δηλώσει ότι δεν προβλέπεται ομαλοποίηση της κατάστασης πριν το 2024, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline