Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  22:40:17

Ο Nίκος Δένδιας βέβαιος για «ήρεμα νερά» το καλοκαίρι στο Αιγαίο. Διαβεβαίωση στους Γ. Κατρούγκαλο και Α. Λοβέρδο για ενημέρωση των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Κύριο

Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Ερντογάν απέδειξε ότι οι λεονταρισμοί του κατά της Ελλάδος και της Κύπρου είναι για εσωτερική κατανάλωση και προεκλογικούς λόγους.

Επιπλέον κάθε επιθετική του πρωτοβουλία στο Αιγαίο θα γνωρίσει όχι απλώς τη διεθνή απομόνωση και καταδίκη αλλά θα προκαλέσει οδυνηρό χτύπημα από την Ελλάδα. Όπως αυτό που δέχτηκε πριν δύο χρόνια η χρεωκοπημένη «επιχείρηση πίεσης στα σύνορα» για χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο προς την Ευρώπη.

1Συναντίληψη ανάμεσα στον Πρωθυπουργό αλλά και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και την πολιτική του ηγεσία. Η ελληνική αντεπίθεση θέσεων και επιχειρημάτων στην τουρκική προκλητικότητα απέδωσε σε διεθνές επίπεδο. Σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και μάσημα-αποσιώπιση κάθε κατηγορίας κατά της Ελλάδος και κάθε απειλής κατά των νησιών μας. Γνώρισε τα όρθια του. Ο Nίκος Δένδιας βέβαιος για «ήρεμα νερά» το καλοκαίρι στο Αιγαίο. Διαβεβαίωση στους Γ.Κατρούγκαλο και Α. Λοβέρδο για ενημέρωση των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Ερντογάν απέδειξε ότι οι λεονταρισμοί του κατά της Ελλάδος και της Κύπρου είναι για εσωτερική κατανάλωση και προεκλογικούς λόγους . Επιπλέον κάθε επιθετική του πρωτοβουλία στο Αιγαίο θα γνωρίσει όχι απλώς τη διεθνή απομόνωση και καταδίκη αλλά θα προκαλέσει οδυνηρό χτύπημα από την Ελλάδα. Όπως αυτό που δέχτηκε πριν δύο χρόνια η χρεωκοπημένη «επιχείρηση πίεσης στα σύνορα» για χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο προς την Ευρώπη.

2.Στην τουρκική κλιμάκωση, η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά με σύνεση, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

«Δεν διολισθαίνουμε σε μια στείρα αντιπαράθεση, ούτε αναλωνόμαστε σε κινήσεις εντυπωσιασμού» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και επανέλαβε: «Θωρακίζουμε διπλωματικά τη χώρα μας, μέσα από την ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς μας εταίρους. Ενημερώνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Διαπιστώνουμε, πλέον, με ικανοποίηση ότι τα επιχειρήματά μας γίνονται αποδεκτά, όπως φάνηκε και από τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και από τις παραινέσεις συμμάχων προς την τουρκική πλευρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη. Και φυσικά ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «η εθνική μας ασφάλεια είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση και βασίζεται πρωτίστως στις δικές μας δυνάμεις».

...................................................................................Εξίσου, επανέλαβε πως δεν είναι η Ελλάδα που αποφάσισε διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. «Δεν βάλαμε εμείς τέλος στη διαδικασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στις διερευνητικές επαφές, στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα» σημείωσε χαρακτηριστικά και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί μείωση της έντασης και προσβλέπει ειλικρινώς στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.
Ερωτηθείς αν θα ζήσουμε άλλο ένα καυτό καλοκαίρι στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι ελπίζει πως όχι. «Το αν και κατά πόσο φέτος θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία» συμπλήρωσε και διαπίστωσε το τελευταίο διάστημα κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής.

Ειδικότερα, είπε πως εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της αντιπολίτευσης και διάφοροι αναλυτές στην Τουρκία μοιάζουν να έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό φραστικών επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας.

«Πλειοδοτώντας σε αβάσιμους νομικούς ισχυρισμούς, ανιστόρητα αφηγήματα, παράλογες διεκδικήσεις, ακόμη και προσωπικές προσβολές προς μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Καθημερινά διαβάζουμε ή ακούμε σχετικές δηλώσεις από σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας- και όχι μόνο από κυβερνητικά στελέχη, για να είμαι δίκαιος. Δηλώσεις που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσεγγίζουν τα όρια της γραφικότητας, αν δεν υπηρετούσαν με συνέπεια την επικίνδυνη ιδεολογία ενός τουρκικού αναθεωρητισμού και αν δεν συνοδεύονταν από εξαιρετικά προκλητικές συμπεριφορές, όπως οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» σημείωσε επιπροσθέτως.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρόσφατος συναγωνισμός «ανθελληνικών» δηλώσεων δεν αντανακλά τα φιλικά αισθήματα που εξακολουθεί να έχει για την Ελλάδα σημαντική μερίδα της τουρκικής κοινωνίας, ιδίως εκείνη που εξακολουθεί να προσβλέπει στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται ιδιαίτερη οικειότητα με το φιλοευρωπαϊκό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, προσέθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline