Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024  16:48:18

Αύριο στη Βουλή: Κορυφαία -και ίσως τελευταία σύγκρουση- Μητσοτάκη και Τσίπρα. Κυριαρχεί στη ΝΔ το κλίμα για πρόωρες εκλογές Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Ετοιμάζονται ήδη για υποψήφιοι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη. Κύριο

1-Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική (μετά τη σημερινή ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο), αύριο στις 6 Ιουλίου στη Βουλή.

Αναμένεται να γενικευθεί σε όλα τα πολιτικά και οικονομικά –κοινωνικά θέματα της επικαιρότητας, με πρώτα εκείνα για την ακρίβεια, την οικονομική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την απόφαση για πρόωρες εκλογές, που έχουν διχάσει υπέρ και κατά τους πολίτες.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση και σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησής μας εφαρμόσαμε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Πολιτικές που στηρίχθηκαν στη δυνατότητα που εξασφαλίσαμε χάρη στο οικονομικό μας σχέδιο, την επαγγελματική διαχείριση των δεδομένων και τις μελετημένες νομοθετικές μας παρεμβάσεις. Οι πολιτικές αυτές και τα αποτελέσματά τους θα αναδειχθούν αναλυτικά σε προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη κοινωνική πολιτική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε 12 κομβικά -όπως τα χαρακτήρισε- σημεία της κοινωνικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν άθλια και κανείς δεν την ξεχνά: Υψηλότατη ανεργία, χαμηλοί μισθοί, μαζική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, τεράστιες έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο, ανύπαρκτη μέριμνα για τις ποσοτικές, αλλά και ποιοτικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος».
«Η κυβέρνησή μας μετέτρεψε τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία. Γιατί αρχή μας -όπως έχουμε πει πολλές φορές- είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός» σημείωσε.

Αναφέρθηκε, δε, στα εξής 12 σημεία:

1. Μείωση της ανεργίας.
2. Παροχή 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας.
3. Παροχή 2,8 δισ. για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022.
4. Νέα ψηφιακά εργαλεία για ανέργους (Ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά κλπ.
5. Παροχή 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες – Συμπράξεις και πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Google, Microsoft, Amazon, Cisco).
6. Νόμος για εργασιακά.
7. Αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
8. Μόνιμες αυξήσεις έως 7,21% στις κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω – Ακύρωση της περικοπής όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ – Επιστροφή συντάξεων 1,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων.
9. Ρεκόρ στην έκδοση κύριων συντάξεων: «Το α' πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019» είπε ο κ. Οικονόμου.
10. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αφορούν όχι μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
11. Παροχή 4,7 δισ. ευρώ, μόνο το 2021, για επιδόματα, με έμφαση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
12. Μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με θεσμικές και έμπρακτες παρεμβάσεις.

2, Στο υπουργικό συμβούλιο της 20ής Ιουνίου ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τον απολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ο απολογισμός εντυπωσίασε τον πρωθυπουργό.

Με πρωτοβουλία του, η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα αναπτυχθεί στις 6 Ιουλίου, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Η χρονική στιγμή που θα πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση δεν είναι ουδέτερη. Στην κορύφωση της σεναριολογίας για πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, μοιάζει σαν να δίνει το σήμα μιας άτυπης προκήρυξης εκλογών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι θεωρούν αυτή την περίοδο κατάλληλη για να ακούσει η κοινή γνώμη τι έχει πετύχει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα και τι σχεδιάζει για το μέλλον, καθώς αν αφήσουν τη συζήτηση για την προεκλογική περίοδο, όποτε προκηρυχθούν εκλογές, «κανένας δεν θα ακούσει τίποτα».

Στην τελευταία σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής για τη θερινή περίοδο και πάνω στην επέτειο των τριών χρόνων από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, θεωρείται βέβαιο ότι οι τόνοι θα ανέβουν. Και χωρίς αυτή τη συζήτηση, βέβαια, το κλίμα δεν είναι ήρεμο.

Μια προεκλογική συζήτηση

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να δείξουν τη δύναμη πυρός τους, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν προσφέρονται για να απευθυνθούν σε μαζικά ακροατήρια.

Η αρχική σκέψη του κ. Χατζηδάκη δεν ήταν τόσο μεγαλεπίβολη. Επειδή είχε παρακολουθήσει αντίστοιχες παρουσιάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι οποίες ήταν αναγκαίες εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονταν για την ενεργειακή κρίση και την στήριξη των εισοδημάτων, σκέφτηκε να κάνει το ίδιο για τα κοινωνικά μέτρα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της, μέχρι σήμερα, θητείας του.

Όταν ετοιμάστηκε ο απολογισμός ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός συνειδητοποίησε πόσο κατακερματισμένη θα πρέπει να ήταν η αντίληψη όλων για αυτά τα μέτρα, καθώς χάνονταν μέσα στην καταιγιστική επικαιρότητα των συνεχών κρίσεων. Την αίσθηση αυτή την επιβεβαίωσε και στο υπουργικό συμβούλιο, πολλά είχαν περάσει κάτω από το ραντάρ, αλλά τώρα θεωρήθηκε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αναδειχθούν.

Η κόντρα για τη μεσαία τάξη

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, επιχειρεί να δώσει χέρι βοήθειας στη μεσαία τάξη. Μια από τις μεγάλες ανησυχίες του πρωθυπουργικού επιτελείου και των αρμόδιων υπουργών είναι ότι η ενεργειακή κρίση πλήττει τα στρώματα με ικανοποιητικά εισοδήματα, τα οποία πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής.

Στο οικονομικό επιτελείο, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες αυτών των εισοδημάτων, ωστόσο θέλουν να δείξουν ότι αναγνωρίζουν την κατάσταση και κάνουν ότι είναι δυνατόν. Και επειδή, πολλά δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν, ελπίζουν ότι με όσα έχουν εξαγγείλει θα μετριαστεί η δυσαρέσκεια, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε αποστασιοποίηση και σε αποχή.

Η κόντρα για την διεκδίκηση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται με ένταση τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την υπερφορολόγησε και την έχασε. <

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline