Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  06:30:00

Νοσταλγεί και ζητά μέτρα της εποχής Μ. Χρυσοχοίδη. Αιχμηρή επιστολή Κ. Μπακογιάννη προς τους αρμόδιους υπουργούς Βορίδη και Θεοδωρικάκο για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Κύριο

Γιατί τα πράγματα χειροτέρεψαν με τις δεκάδες αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις ,που προκαλούν οργή και αγανάκτηση των Αθηναίων και μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία της πόλης.

Μετά πολλά δημοσιεύματα, αρνητικές καταστάσεις αυθαιρεσίας και έλλειψης σεβασμού στους νόμους, ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στους δύο υπουργούς, αφού εκφράζει τη βεβαιότητα του ότι είναι γνώστες του προβλήματος, τονίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης.

 Ειδικότερα, με αιχμηρή επιστολή του στουςσυναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη Μάκη Βορίδη και Τάκη Θεοδωρικάκο ,που δεν συνέχισαν την πολιτική του Μιχ, Χρυσοχοίδη, ο Κώστας Μπακογιάννης ζητάει να μπει όριο στην «παράλυση» του κέντρου από πορείες, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες που ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αφήνει αιχμές κατά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς είχε προηγηθεί η ασυνήθιστη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του ίδιου και του Τάκη Θεοδωρικάκου με φόντο την αστυνόμευση στην Αθήνα.

Τώρα ο δήμαρχος Αθηναίων ζητάει από τους δύο υπουργούς να εφαρμοστεί ο νόμος για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών της πρωτεύουσας.

Η επιστολή Μπακογιάννη σε Βορίδη και Θεοδωρικάκο για τις πορείες

Ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στους δύο Υπουργούς, αφού εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι είναι γνώστες του προβλήματος, τονίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης. «Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών, σάς εκφράζω για ακόμη μία φορά την αγανάκτηση τους, αφού καθημερινά πλέον ταλαιπωρούνται από πρωτοβουλίες που συνεχίζουν να μη λαμβάνουν υπόψη την πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν, να ζήσουν και να περιηγηθούν στην Αθήνα. […]

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το κυκλοφοριακό χάος, η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και ως συνακόλουθο η ταλαιπωρία των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Στην επιστολή, διατυπώνονται τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που αποτελούν -κατά τον κ. Μπακογιάννη- βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος:

Να εφαρμοστεί συστηματικά ο υφιστάμενος νόμος για τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις. «Ασφαλώς και είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη διαμαρτυρία, όμως εξίσου σεβαστό είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί σε πλαίσιο κανονικότητας», επισημαίνει και προσθέτει: «Η αναλογικότητα στον δημόσιο χώρο που δεσμεύεται, σε σχέση με τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα μας διευκόλυνε αν εφαρμοζόταν σε κάθε περίπτωση».

Να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ορίζει τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής μαζικών αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων στην Αθήνα. «Σεβόμενοι κάθε τέτοιου είδους διοργανώσεις και αναγνωρίζοντας τις καλές προθέσεις διοργανωτών και συμμετεχόντων, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν μπορεί να πραγματοποιούνται εργάσιμές μερες και ώρες σε μία πόλη που καθημερινά εξυπηρετεί σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους», υπογραμμίζει ο κ. Μπακογιάννης.

Ο Δήμος Αθηναίων να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί για κάθε πορεία ή υπαίθρια συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα. «Ο Δήμος οφείλει να έχει λόγο, όχι μόνο γνωμοδοτικό, αλλά και αδειοδοτικό για ό,τι συμβαίνει στην πόλη», τονίζει με έμφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων προς τους κ.κ. Βορίδη και Θεοδωρικάκο. «Είναι αδιανόητο να κλείνουν δρόμοι στην Αθήνα με άδεια άλλων φορέων, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Αθηναίων να αιφνιδιάζεται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να παραμένει απλός παρατηρητής», αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Μπακογιάννης κλείνει την επιστολή του ευχαριστώντας θερμά τους δύο Υπουργούς και τονίζει ότι προσβλέπει στη θετική ανταπόκρισή τους.

Η κόντρα με Θεοδωρικάκο με φόντο την αστυνόμευση στην Αθήνα

Τον περασμένο Μάιο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξή του είχε αφήσει αιχμές για ελλειπή αστυνόμευση στην Αθήνα δηλώνοντας πως υποχρεώθηκε να θέσει το θέμα δημόσια, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος εδώ και έναν μήνα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά του για συνάντηση. Μάλιστα ο δήμαρχος Αθηναίων είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είχε πει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε».

Μπακογιάννης σε Θεοδωρικάκο: «Τάκη, έχουμε πρόβλημα» -Κύκλοι υπ. Προστασίας του Πολίτη: «Τι αλήθεια θέλει;»

Σύσκεψη Θεοδωρικάκου-Μπακογιάννη: «Ενώνουμε δυνάμεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Αθήνα»

Βέβαια ο κ.Μπακογιάννης είχε σπεύσει προκαταβολικά να αποσείσει τις τυχόν αιτιάσεις ότι χτυπά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Όπως καταλαβαίνετε, ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θέλει να παίξει οποιοδήποτε πολιτικό παιχνίδι είμαι εγώ. Είμαι περήφανο μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και πιστεύω πραγματικά ότι αυτός είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες».

Ωστόσο άμεση ήταν απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πηγές του υπουργείου είχαν αναφέρει πως «η στάση του κ.Μπακογιάννη προκαλεί απορίες και αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις "σκούπα" στη δημόσια τοποθέτησή του. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;»

Τελικά η κόντρα έλαβε τέλος μετά από τη συνάντηση Θεοδωρικάκου-Μπακογιάννη στις αρχές Ιουνίου με τους δύο να αναφέρουν «ενώνουμε δυνάμεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Αθήνα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline