Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  22:48:18

Χάνεται η ανοσία μας, από τα προηγούμενα εμβόλια και έχουμε χιλιάδες επαναμολύνσεις μέσα στο καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.. Σε νησιά, παραλίες και νεαρές ηλικίες που κολλούν τους μεγαλύτερους. Αιφνιδιασμένοι οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας. Κύριο

«Δεν το είχαμε προβλέψει...Δεν περιμέναμε τόσο νωρίς την νέα επιδημία» . Δειλή ομολογία από τους αρμόδιους για τις χιλιάδες επαναμολύνσεις-ξανακύλισμα, που είχαν υποτιμήσει ή υπολογίσει να εκδηλωθεί το Φθινόπωρο.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ, σε νέα μορφή, πιό μολυσματικός και εκτεταμένος αλλά χωρίς μεγάλους κινδύνους για ΜΕΘ και θανάτους, επώδυνος όμως και προβληματικός. Συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά όπως και οι νοσηλείες κατά χιλιάδες με νόσηση για δεύτερη και τρίτη φορά.

Επιστήμονες βλέπουν κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος στα μέσα Ιουλίου, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θεωρώντας ότι οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα.
Μολονότι, δε, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ηλικιωμένοι, γεγονός παραμένει πως ο ένας στους τρεις διασωληνωμένους ασθενείς έχει ηλικία κάτω των 64 ετών. Την ίδια ώρα, σε «βραχνά», εξελίσσονται οι επαναλοιμώξεις που... καραδοκούν. Ο κορωνοϊός, αρρωσταίνει χιλιάδες ανθρώπους για δεύτερη ή τρίτη φορά, προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς.

Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες 7 ημέρες οι επαναλοιμώξεις έσπασαν κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 23.000. Φαινόμενο, που ήλθε να αιφνιδιάσει και να ανησυχήσει τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης. Έστω και ένα οι περισσότεροι περνούν την νέα αρρώστεια-ξανακύλισμα στο πόδι ή στο σπίτι τους.

Πάνω από 23.000 επαναλοιμώξεις σε 7 μέρες

Συγκεκριμένα, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν χθες, 9 Ιουλίου, ήταν 3.895 ενώ
από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2, ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 202.899 (5.0% του συνολικού
αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Στις 3 Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός των επαναλοιμώξεων εκτιμάται ότι ανερχόταν σε 179.876 (4.6% του συνολικού
αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Δηλαδή μέσα σε 7 ημέρες είχαμε 23.023, επαναλοιμώξεις.

Μαγιορκίνης: Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού

«Κάθε χρόνο θα έχουμε 2-3 παραλλαγές»

Αιφνιδιασμένος από τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού το καλοκαίρι, δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι οφείλεται στις νέες παραλλαγές, οι οποίες διαφεύγουν των εμβολίων.
«Είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλους αριθμούς σε μια χρονική περίοδο που ο κόσμος είναι σε ανοιχτό χώρο» είπε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι η εξάπλωση του ιού «είναι φαινόμενο που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».

«Ούτε τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας περίμεναν ότι θα ήταν τόσο μεγάλη η διασπορά μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε, ωστόσο σημείωσε ότι είναι μικρότερη η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλους αριθμούς σε μια χρονική περίοδο που ο κόσμος είναι σε ανοιχτό χώρο», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι η εξάπλωση του ιού «είναι φαινόμενο που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».

Ε.Ε.: Σύσταση για τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους άνω των 60
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, κάνει τους επιστήμονες να θεωρούν ότι όλα θα κυλήσουν καλά. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτή φάση. Ο κόσμος ανάλογα με τις προσωπικές του καταστάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη μάσκα και να κάνει τεστ», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το σύνδρομο long covid, τόνισε ότι είναι αρκετά διαχειρίσιμο. «Τα εμβόλια δείχνουν ότι μειώνουν τον long covid, η Όμικρον έχει μικρότερο ποσοστό long covid από ότι οι προηγούμενες καταστάσεις».
Αναφερόμενος στα εμβόλια τόνισε ότι η διαφυγή των παραλλαγών από τα υπάρχοντα εμβόλια ήταν κάτι αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο θα έχουμε δύο με τρεις παραλλαγές.

Οι λόγοι
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παππά, παθολόγο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων, ο κύριος λόγος της αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι ότι τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή και το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα, είναι στελέχη που διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας.
Επίσης όπως αναφέρει, το στέλεχος Omicron (B.1.1.529) που επικρατούσε στην Ελλάδα τέλη Δεκεμβρίου έως μέσα Φεβρουαρίου δεν άφηνε κάποια προστασία από επόμενα στελέχη, η ανοσία είναι πολύ περιορισμένη, ειδικότερα αν κάποιος είναι και ανεμβολίαστος.

«Δεν ξέρουμε αν ισχύσει το ίδιο και για τα επόμενα στελέχη Όμικρον και είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε»», σημειώνει ο κ. Παππάς. «Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη», αναφέρει. Εξηγεί ότι αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλλει το αναπνευστικό. «Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πως πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πως θα περάσεις την δεύτερη. Έχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις».
Πόσο μειώνει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης ο εμβολιασμός

Ο κ. Παππάς, σημειώνει ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα και αποτελέσματα μελετών από την Αμερική αναφέρουν ότι, γενικά για τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις μειώνει τις πιθανότητες επαναλοίμωξης, ωστόσο εξηγεί δεν γνωρίζουμε ακόμη το χρονικό διάστημα ανοσολογικής προστασίας, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να φθίνει είτε προέρχεται από τον εμβολιασμό, είτε από νόσηση.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνει οφέλη της 4ης δόσης. Οπως επισήμανε, η ωφέλειά της για τους άνω των 60 ετών είναι ξεκάθαρη και έχει αποδειχθεί με αντίστοιχες μελέτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βοηθά και τους νεότερους και τόνισε πως δεν κάνει κακό σε κανέναν.

«Θα μειώσει κατά 50% την πιθανότητα να κολλήσει, και σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό να νοσήσει βαριά και να πεθάνει», τόνισε ο καθηγητής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline