Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  06:26:42

Father Alex: Πρόσωπο μεγάλης επιρροής και αναγνώρισης στις ΗΠΑ, ο Ηλείος ομογενής και ιερέας από το Λαντζόι, στενός φίλος του Τζο Μπάιντεν και γνώριμος επτά άλλων Προέδρων των ΗΠΑ. Κύριο

Με πλούσια φιλανθρωπική δράση και την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του.

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, γνωστός στους κύκλους της Ομογένειας και ως Father Άλεξ θεωρείται, κι όχι άδικα, εμβληματική μορφή τόσο στους Έλληνες ομογενείς όσο και γενικότερα για το ορθόδοξο ποίμνιο των ΗΠΑ. Ως πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική. Έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ σημαντικές προσωπικότητες. Διοργανώνοντας κατά καιρούς εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ διαθέτει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με πολιτικούς, διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες της Ομογένειας.

Ο πατήρ Αλέξανδρος, με καταγωγή από το Λαντζόι του Δήμου Πύργου, δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο γέννησης του αλλά και τους Ηλείους συγγενείς του. Πριν από μερικά χρόνια είχε επισκεφτεί και πάλι τον τόπο γέννησης του, μαζί με ολόκληρη την οικογένεια του. Κάτι που ενδέχεται να πράξει και φέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με όσα μετάφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, μιλώντας στην «Πρώτη» ο π. Αλέξανδρος έφυγε από το Λαντζόι πριν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία των τριών ετών. Με τους γονείς του να αναζητούν τη «Γη της Επαγγελίας» όπως χαρακτήριζαν εκείνα τα χρόνια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος όμως δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του, και μέχρι και σήμερα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Μπριτζίκη. Με την οποία εκτός από συγγενική σχέση α' βαθμού, διατηρεί και εξαιρετική φιλική σχέση. Μάλιστα στην τελευταία του επίσκεψη στο Λαντζόι ο π. Αλέξανδρος, συνοδευόμενος από τα μέλη της οικογένειας του, επισκέφτηκε και τον χώρο στον οποίο γεννήθηκε που δεν είναι άλλος από τον παλιό νερόμυλο. Ο οποίος έχει επισκευαστεί και είναι επισκέψιμος από την οικογένεια Μπριτζίκη... !

Father Alex Karloutsos: Οι Έλληνες και τα «κλειδιά» του Λευκού Οίκου

«My God, τους έλεγα, πρέπει να υποστηρίξουμε τους Έλληνες γιατί αυτοί είναι τα κλειδιά για να ανοίξουμε τον Λευκό Οίκο και να κάνουμε αυτά τα πράγματα για την Ελλάδα» σημειώνει ο Father Alex

Λίγες μόλις μέρες μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, σε μια αίθουσα που βρισκόταν σχεδόν 5.600 μίλια μακριά από την Κύπρο, επικρατούσε προβληματισμός. Εκείνη την μέρα ένας νεαρός ιερέας θα περνούσε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν. Μπήκε μέσα στην αίθουσα και αντίκρισε τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Την σιωπή που επικρατούσε στη φορτισμένη ατμόσφαιρα διέκοπτε μόνο ο νευρικός ήχος από τον κομπολόι του Κύπριου επιχειρηματία Παρασκευαΐδη που στεκόταν δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο.
Σχεδόν, όμως, 39 χρόνια αργότερα, σε μια άλλη αίθουσα θα επικρατούσε οχλαγωγία. Ο ιερέας, γνωστός πλέον στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα ως Father Alex, σηκώθηκε και στάθηκε όρθιος. Πολύ σύντομα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα του απένειμε την υψηλότερη τιμή της αμερικανικής δημοκρατίας. Πλησιάζοντας τον Πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο του κρέμασε στον λαιμό το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Με αφετηρία τον Αττίλα της Κύπρου

Βγαίνοντας από την ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ο Πατέρας Καρλούτσος ανέτρεξε ακριβώς στην αρχή αυτής της πορείας, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄70, λίγο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Δεν πρόκειται, όμως, για μια τυχαία ημερομηνία, καθώς για πολλούς η πορεία της δημιουργίας του ελληνοαμερικανικού λόμπι και η εξέλιξη του Πατέρα Καρλούτσου σε «Father Alex» είναι δύο παράλληλες ιστορίες που έχουν ως κοινή αφετηρία τον Αττίλα της Κύπρου.

Η τουρκική εισβολή αφύπνισε τόσο την Αρχιεπισκοπή όσο και την ομογένεια γενικότερα σε μια περίοδο που η ελληνοαμερικανική κοινότητα, έχοντας οικοδομήσει πάνω στις θυσίες των παλαιότερων μεταναστών, άρχιζε όλο και περισσότερο να παίζει ενεργό ρόλο στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι της αμερικανικής κοινωνίας. Η ομογένεια είχε πλέον και τα οικονομικά μέσα αλλά και ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο που περίμενε να αξιοποιηθεί. Και η τουρκική εισβολή έδωσε την αφορμή που χρειαζόταν για να ενεργοποιηθεί η ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Βήμα – βήμα οι σχέσεις Αρχιεπισκοπής με την εξουσία

Από εκεί και πέρα, η πορεία του Πατέρα Καρλούτσου είναι γνωστή. Με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου άρχισε να κατεβαίνει από την Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον για να οικοδομήσει βήμα-βήμα τις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με τα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Φίλοι αλλά ακόμα και αντίπαλοι του αναγνωρίζουν αυτό το χάρισμα. Άλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι μετά από σχεδόν 40 χρόνια συνεχίζει να διαβαίνει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Ο ιερέας, όμως, που διατηρεί προσωπική σχέση με οχτώ συνεχόμενους Αμερικανούς πρόεδρους, από τον Τζίμυ Κάρτερ ως τον Τζο Μπάιντεν, δεν πιστώνει αυτή την επιτυχία στον εαυτό του. Παρόλο που για πολλούς θεωρείται το πρόσωπο σύμβολο της πολιτικής ισχύς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο ίδιος λέει ότι πίσω από την γνωριμία του με κάθε πρόεδρο βρισκόταν ένας Έλληνας. Μάλιστα, προς απόδειξη των λεγομένων του, δείχνει τα μανικετόκουμπα που ανήκουν στον φίλο του Τεντ Θεόφιλο, ο οποίος ήταν αυτός που τον είχε συστήσει το 1988 στον Τζο Μπάιντεν.

Ικανοποίηση

Και φυσικά ο πατέρας Αλέξανδρος δεν κρύβει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι δύο από τους τρεις Ελληνοαμερικανούς που έχουν τιμηθεί με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας είναι ιερείς. Όπως λέει, «από τους τρεις Ελληνοαμερικανούς που τιμήθηκαν με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, οι δύο ήταν παπάδες, ιερείς. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί η ομογένεια είναι γύρω από την εκκλησία και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε στο μέλλον. Να είμαστε, δηλαδή, όλοι μαζί, η εκκλησία και η ομογένεια μας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline