Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024  14:29:55

Μετά και την ήττα από την Σερβία. Ενας Γιάννης Ατεντοκούμπο δεν είναι αρκετός για διαρκείς νίκες της Εθνικής. Μεγάλος ατομικός παίκτης αλλά όχι ηγέτης ομάδας, όχι Γκάλης. Κύριο

Ο Γιάννης αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Εθνική, που πρέπει να διαφυλαχθεί και να προφυλαχθεί. Καμιά ομάδα, όμως, δεν κερδίζει στο σύγχρονο μπάσκετ με έναν παίκτη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα ανέλπιστο δώρο για το ελληνικό μπάσκετ. Όπως και ο «γκάνγκστερ», ο Greek Freak προκαλεί δέος στους αντιπάλους.

Η εθνική ομάδα μπάσκετ, στο σημαντικότερο τεστ της νέας εποχής της (μέχρι το επόμενο), έδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο θα την οδηγήσει ύστερα από χρόνια ανομβρίας, ξανά στην κορυφή. Πόσο όμως ψηλά και για πόσους αγώνες;
Παρότι η μεγάλη των Πλάβι σχολή παρουσιάστηκε χωρίς κομβικούς παίκτες στον αγώνα της Πέμπτης (απουσίαζαν οι Μπιέλιτσα, Μπογκντάνοβιτς, Μαριάνοβιτς, Νέντοβιτς, αλλά και ο Μίτσιτς που τραυματίστηκε), η ελληνική ομάδα έχοντας κι αυτή πολύ σημαντικές απουσίες, όπως οι Παπαγιάννης, Παπαπέτρου, Μήτογλου και ο Κώστας Αντετοκούνμπο που αποχώρησε κι αυτός, στάθηκε αξιοπρεπώς στην κατάμεστη και θορυβώδη Σταρκ Αρίνα του Βελιγραδίου.

Τι μπορούμε να κρατήσουμε από το ντέρμπι αυτό;
Αρχικά, τη συνοχή μιας ομάδας ειδικών συνθηκών όπως μια εθνική ομάδα. Ο Δημήτρης Ιτούδης και το επιτελείο του, έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν ένα σύνολο ομαδικότητας κι όχι ένα τσούρμο παικτών που κοιτά μόνο την ατομική προβολή.

Η εθνική ομάδα δείχνει να έχει ξεκάθαρους ρόλους και ο κάθε παίκτης μοιάζει να τους έχει αποδεχθεί.
Κατά δεύτερον, ίσως μετά την εποχή Γκάλη, η ομάδα έχει την τύχη να έχει στις τάξεις της έναν τόσο παρεμβατικό και καθοριστικό παίκτη στο παιχνίδι της. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα ανέλπιστο δώρο για το ελληνικό μπάσκετ. Οπως και ο «γκάνγκστερ», ο Greek Freak προκαλεί δέος στους αντιπάλους (οι δηλώσεις των Σέρβων μετά τον αγώνα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές).
Καθαρά αγωνιστικά, κάνει σχεδόν τα πάντα. Από την άμυνα, μέχρι την επίθεση. Από να ματσάρει έναν βαρύ παίκτη όπως ο Γιόκιτς στο «5», μέχρι να γεμίσει τη ρακέτα και να χαλάσει το παιχνίδι των αντιπάλων με τα απίστευτα deflections του. Από το να τελειώσει έναν αιφνιδιασμό ήδη από το... κέντρο του γηπέδου, μέχρι να μαζέψει πάνω του όλη την αντίπαλη ομάδα και να πασάρει σε αμαρκάριστο συμπαίκτη.

Ο Γιάννης αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Εθνική, που πρέπει να διαφυλαχθεί και να προφυλαχθεί. Καμιά ομάδα, όμως, δεν κερδίζει στο σύγχρονο μπάσκετ με έναν παίκτη. Και η ελληνική, απέναντι στη Σερβία, μπορεί να είχε αρκετά αμυντικά άλλοθι, επιθετικά όμως λίγα πράγματα πήγαν καλά.
Δύο από τα σημαντικότερα στοιχεία που μας έλειψαν ήταν η δημιουργία και τα σουτ.
Ο Νικ Καλάθης βρίσκεται ακόμη μακριά από τον καλό εαυτό του, με πολλά λάθη, ο Σλούκας παρά τις 6 ασίστ δεν αποτέλεσε απειλή και ήταν άστοχος. Η Εθνική προσπαθούσε να ροκανίζει τις διαφορές των Σέρβων κι όταν αυτοί άνοιγαν ξανά το σκορ, άρχιζε πάλι η... επιχείρηση επιστροφής στο ματς.

Η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε ποτέ να επιβάλλει το παιχνίδι της. Αφενός γιατί οι Σέρβοι έκλεισαν τις διαβάσεις της α' περιόδου και οδήγησαν την Ελλάδα στο σετ παιχνίδι (εκεί που πονάει δηλαδή), αφετέρου διότι δεν μπήκαν σουτ που οι αντίπαλοί μας τα έβαλαν. Ενδεικτικά, ο πιο καθαρόαιμος σούτινγκ γκαρντ της ομάδας ο Ντόρσεϊ, σημείωσε μεν 16 π. αλλά με 4/10 τρίποντα, 2/4 δίποντα, ο Σλούκας μόλις 2 π. και ο Καλάθης 5.
Αν αυτή η καθοριστική τριάδα δεν «μπει» στα ματς, τότε η Εθνική θα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα. Γράφουν... ωραία στο γυαλί και στο χαρτί οι 40 πόντοι του Γιάννη και η... «έκλαμψη» του Θανάση με 12 π., όμως επί της ουσίας δείχνουν το επιθετικό βραχυκύκλωμα της Ελλάδας απέναντι στη Σερβία στο σετ παιχνίδι.

Η Εθνική έχει την πολυτέλεια να αγωνίζεται σ' αυτήν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όμως θα πρέπει το γρηγορότερο να μπουν στο παιχνίδι και οι υπόλοιποι παίκτες μας, να βρουν τα πατήματά τους με την επανένταξη των Παπαγιάννη και Παπαπέτρου. Θα είναι κρίμα με τέτοιο ρόστερ όπως το φετινό, να μην αρπάξουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Αποκτά μέταλλο η Εθνική
Παρά την κακή εμφάνιση, πήγε στην παράταση τους Σέρβους αλλά ηττήθηκε 100-94

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ταλαιπώρησε τον Γιόκιτς, όμως ο Σέρβος σέντερ ήταν καθοριστικός και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του παρά την απίστευτη εμφάνιση του Γιάννη.

Ο Γιάννης πήρε τ' όπλο του και πυροβόλησε κατά ριπάς, αλλά το κάστρο του Βελιγραδίου άντεξε! Η Σερβία πανηγύρισε νίκη-χρυσάφι με 100-94 στην παράταση (κ.α. 87-87), ανέβασε το ρεκόρ της στο 2-3 και απομακρύνθηκε από μια κινούμενη άμμο που απειλούσε να την κρατήσει μακριά από την τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Παρά την ήττα, η «γαλανόλευκη» κρατάει θετικό πρόσημο (3-2) και νιώθει σχετικά ασφαλής, αρκεί να είναι προσεκτική κόντρα σε Βέλγιο και Λετονία.
Οι δύο ομάδες αναγκάστηκαν να παίξουν λαβωμένες από νωρίς, όταν οι Κώστας Αντετοκούνμπο και Μίσιτς αποχώρησαν τραυματίες χωρίς να επιστρέψουν. Με τον Παπαγιάννη στην Αθήνα και τον Κώστα νοκ άουτ, δεν υπήρχε καμία καθαρή λύση για κάτω από το καλάθι, με τον Ιτούδη να σκαρφίζεται διάφορα τρικ για μην αφήσει τους Γιόκιτς και Μιλουντίνοφ να κάνουν... πάρτι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline