Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  06:55:08

Μετά τις καθαρές- σταθερές θέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε., καταδίκη της Τουρκίας χθες και πάλι από Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία. Σαφής η Γερμανία για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Δεν έχει νομική επίπτωση». Κύριο

«Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

1.Μετά τις αυστηρές ανακοινώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τoυς υδρογονάνθρακες και τη μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, τέτοιες συμφωνίες «εις βάρος της Ελλάδας» δεν δεσμεύουν τη χώρα μας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, ο κ. Μπούργκερ σημείωσε ότι επί της αρχής μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων.

«Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Και κατέληξε, σημειώνοντας ότι θα επανέλθει στο θέμα μετά από λεπτομερή αξιολόγησή του: «Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους».

2.Συρίγος: Προϊόν σκληρής διπλωματικής προεργασίας η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης

«Είναι η 4η δήλωση κατά σειρά, τις τελευταίες εβδομάδες, που παίρνουν ρητή θέση υπέρ της Ελλάδος»

«Προϊόν σκληρής διπλωματικής προεργασίας» χαρακτήρισε, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, τη χθεσινή «σαφέστατη ανακοίνωση» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα με μακροπρόθεσμες συμφωνίες». Αυταπατάται όποιος πιστεύει, ότι αυτή η δήλωση έγινε γιατί «ξύπνησε κάποιος Αμερικανός χθες το πρωί και είπε ας κάνουμε μια τέτοια δήλωση». Η πραγματικότητα, είπε ο κ. Συρίγος είναι ότι «τέτοιες δηλώσεις είναι προϊόν σκληρής διπλωματικής προεργασίας, και γι' αυτό γίνανε».

Σε παρέμβασή του στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης εκπαιδευτικής συμφωνίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου, ο κ. Συρίγος παρατήρησε ότι «είναι η 4η δήλωση κατά σειρά, που καταγράφω τις τελευταίες εβδομάδες, στην οποία οι Αμερικανοί, που κρατάνε συνήθως πολιτική ίσων αποστάσεων, παίρνουν ρητή θέση υπέρ της Ελλάδος -οι άλλες τρεις φορές αφορούσαν στη ρητή καταδίκη των τουρκικών δηλώσεων για την ελληνική κυριαρχία» είπε ο υφυπουργός Παιδείας.

3. Ιταλία: Ο ιταλικός Τύπος «τορπιλίζει» το τουρκολυβικό μνημόνιο

O ιταλικός Τύπος αναφέρεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε άκρως επικριτικούς τόνους.
Πιο αναλυτικά, η κεντροδεξιά εφημερίδα Ιl Giornale, ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζει ότι «το κείμενο της συμφωνίας παραμένει απόρρητο, αλλά σύμφωνα με πηγές της, αφορά χρονική περίοδο πενήντα χρόνων».

«Για την Ιταλία είναι γροθιά στο στομάχι. Η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης, και βρισκόμαστε σε μια φάση ουσιαστικής δυσκολίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Κοστίζει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, των οποίων αμφισβητούνται εμφανώς οι οριοθετημένες ΑΟΖ τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την συγκεκριμένη συμφωνία», προσθέτει η εφημερίδα.

Παράλληλα, στο άρθρο ασκείται κριτική στους χειρισμούς των ιταλικών κυβερνήσεων ευρείας συμμαχίας με πρωθυπουργούς τους Τζουζέπε Κόντε και Μάριο Ντράγκι οι οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, με τις κινήσεις τους απομάκρυναν την Ιταλία από την Λιβύη.
Η ιστοσελίδα ειδικευμένη σε θέματα ενέργειας energiaoltre.it, τέλος, σημειώνει ότι «σε ενεργειακό επίπεδο, η συμφωνία αυτή είναι σαφές ότι επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Eni, η οποία είναι παρούσα στη Λιβύη από το 1959 με χερσαία και υπεράκτια προγράμματα» και ότι «η τουρκική αυτή ενέργεια ζημιώνει, άλλο τόσο, και για την γαλλική Total».

4.Foreign Office: Δεν τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου
«Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» αναφέρεται στη δήλωση του βρετανικού ΥΠΕΞ

Τo Foreign Office απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ανέφερε ότι αυτή δεν τελεί υπό αμφισβήτηση.

«Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
Συνεχίζει τις απειλές ο Ακάρ
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προέβη νωρίτερα σήμερα σε νέες, πρωτοφανείς ακραίες δηλώσεις κατά της Ελλάδας, που καταδικάζονται από πλήθος χωρών..

Νέες απειλές από Ακάρ: Δεν κάνουμε πίσω ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι

«H Eλλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά με μη αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τα παρακολουθούμε όλα στενά», δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα με μια πολιτική συκοφαντίας και ψεύδους. Υπάρχει η "Μεγάλη Ιδέα" που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην το ξέρει αυτό», πρόσθεσε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline