Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024  18:59:49

Όταν επίορκοι της ΕΛΑΣ συνομιλούν (από παλιά..,) με νονούς της νύχτας για «δουλειές» τους. Παρέμβαση Ντογιάκου για έρευνα σε βάθος. Κύριο

Μεγάλο το ενδιαφέρον των νονών για τα κυκλώματα διακίνησης καυσίμων και για πολλά βενζινάδικα είτε γιατί έχουν μπλέξει σε νοθείες, παράνομη διακίνηση και άλλες παρανομίες είτε γιατί ανήκουν σε εγκληματικές ομάδες και πρόσωπα της παρανομίας.

1.Οι υποψίες επιβεβαιώνονται για πολύχρονες και παράνομες σχέσεις αστυνομικών και εγκληματιών στοιχείων. Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Διάλογοι της Ντροπής», το όποιο αφορά σε διαλόγους για επαφές μεταξύ νονών της νύχτας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες αυτές εντοπίστηκαν από παρακολουθήσεις επικοινωνιών σε εφαρμογές, όπως Viber και WhatsApp, κινητών τηλεφώνων δολοφονηθέντων με συμβόλαια θανάτου, που επί σειρά μηνών αποτελούσαν αντικείμενο ερευνών σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας.
Από τις παρακολουθήσεις προέκυψε ανώτατοι νυν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρουν ότι θα συνδράμουν κυκλώματα λαθρεμπορίου καυσίμων και άλλους εμπλεκόμενους με ποινικά εγκλήματα.

Όπως αποκαλύπτεται μέσα από το δημοσίευμα και τους διαλόγους μεταξύ νονών της νύχτας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., στόχος ήταν οι αστυνομικοί να προχωρούν σε πλημμελείς ελέγχους και να επιτρέπουν στα κυκλώματα να συνεχίσουν ανενόχλητα τη δράση τους.
Ακόμη, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ -κατά το δημοσίευμα- επικαλούνται πρόσβαση σε πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να προωθήσουν σε κρίσιμες θέσεις δικούς τους αστυνομικούς, οι οποίοι θα τους εξυπηρετούσαν σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με την παραγγελία που έδωσε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός Ισίδωρος Ντογιάκος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, είναι να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση και να ελεγχθεί η διάπραξη αξιόποινων πράξεων από συγκεκριμένα πρόσωπα.
Μάλιστα, για την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης λόγω της σοβαρότητας της, ο Ισίδωρος Ντογιάκος ζητά η προκαταρκτική εξέταση να ανατεθεί σε δύο εισαγγελείς, τακτικό και επίκουρο, για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έρευνα.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας υπάρχουν συνομιλίες σε εφαρμογές, όπως Viber και WhatsApp, κινητών τηλεφώνων δολοφονηθέντων σε συμβόλαια θανάτου και επί σειρά μηνών αποτελούσαν επτασφράγιστο μυστικό στο εσωτερικό της ελληνικής αστυνομίας. Στις συνομιλίες εμφανίζονται κατά το δημοσίευμα ανώτατοι νυν παράγοντες της Κατεχάκη να λένε ότι θα υποβοηθήσουν κυκλώματα λαθρεμπορίου καυσίμων και άλλους ποινικούς.

Ο στόχος, όπως αποκαλύπτουν οι διάλογοι, ήταν οι αστυνομικοί να προχωρούν σε πλημμελείς ελέγχους και να επιτρέπουν στα κυκλώματα να συνεχίσουν ανενόχλητα τη δράση τους. Ακόμη, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επικαλούνται πρόσβαση σε πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να προωθήσουν σε κρίσιμες θέσεις δικούς τους αστυνομικούς, οι οποίοι θα τους εξυπηρετούσαν σε καθημερινή βάση.

2.«Φίλε μου ό,τι θέλεις για τα βενζινάδικα, εγώ και άμεσα...». Αυτή η διαβεβαίωση, την οποία έδωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε μέλος παράνομου κυκλώματος, είναι μόνο ένα τμήμα από τους εκατοντάδες «διαλόγους της ντροπής» μεταξύ στελεχών των αστυνομικών αρχών και νονών της νύχτας, λαθρεμπόρων καυσίμων ή άλλων μελών του οργανωμένου εγκλήματος, τους οποίους αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Το εντυπωσιακό υλικό που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας μας αναδεικνύει ίσως για πρώτη φορά με τόσο ανάγλυφο τρόπο τις σχέσεις και τα συστήματα διαπλοκής, εξάρτησης, το πλέγμα συμφερόντων αλλά και τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ νονών της νύχτας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο.

Οι αποκαλύψεις αυτές καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης κάθαρσης στον χώρο των αστυνομικών αρχών της χώρας.
Όπως αποκαλύπτουν οι διάλογοι μεταξύ νονών της νύχτας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., στόχος ήταν οι αστυνομικοί να προχωρούν σε πλημμελείς ελέγχους και να επιτρέπουν στα κυκλώματα να συνεχίσουν ανενόχλητα τη δράση τους.

Πρόκειται για SMS, ηχογραφημένες συζητήσεις και άλλες ηλεκτρονικές καταγραφές που έχουν εντοπιστεί, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί ποτέ, σε κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες που έπεσαν θύματα «συμβολαίων θανάτου».
Και ανάμεσα σε αυτά, η δολοφονία επιχειρηματία-ιδιοκτήτη πρατηρίου ή η εγκληματική ενέργεια με θύμα δραστήριο πρώην αστυνομικό.
Η «γιάφκα» της Πολυτεχνειούπολης

Επιπλέον είναι εντυπωσιακό πως έχουν εντοπιστεί ύποπτες συνεννοήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με τους αλβανούς ποινικούς η δράση των οποίων είχε αποκαλυφθεί πρόσφατα μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Πολυτεχνειούπολη, όπου και εντοπίστηκε «γιάφκα» διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Το ηλεκτρονικό υλικό που εντοπίστηκε σε δεύτερη φάση από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. το επεξεργάστηκαν οι εσωτερικές υπηρεσίες και ήδη έχει τεθεί υπόψη επιτελών της Κατεχάκη.

Μάλιστα φαίνεται να έχει υπάρξει «χαρτογράφηση» 25 αξιωματικών που πρωτοστατούν, σχετίζονται ή επωφελούνται από το κύκλωμα διαφθοράς. Ακόμα, φαίνεται να έχουν βρεθεί και SMS που στέλνονταν σε επιχειρηματίες για επικείμενους ελέγχους από κρατικές υπηρεσίες. Χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς κινήσεις για να σταματήσουν αυτές οι παράνομες συνεννοήσεις και συναλλαγές.

Με τα μέλη των κυκλωμάτων μάλιστα, όπως αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια στις εν λόγω καταγραφές, να έχουν αποκτήσει προσβάσεις σε ανώτατους υπηρεσιακούς, και όχι μόνο, παράγοντες, προκειμένου να επηρεάσουν τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. ή και ενδιάμεσες διαδικασίες μετακινήσεων αξιωματικών. Στόχος τους ήταν να τοποθετηθούν στα κρίσιμα για αυτούς ελεγκτικά «πόστα» ύποπτοι αστυνομικοί, οι οποίοι θα τους... εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση.
Συνεννοήσεις με «συνεργάτες υπουργών»

Πρόσθετο ανησυχητικό στοιχείο στα παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι σε πολλούς από τους διαλόγους που αποκαλύπτει «Το Βήμα» υπάρχει αναφορά σε συνεννοήσεις με «συνεργάτες υπουργών» και πρόσωπα σε αντίστοιχες θέσεις. Eξίσου προβληματικό και ενδεικτικό των διαστάσεων της διαφθοράς είναι ότι οι αναφερόμενες στους διαλόγους μετακινήσεις αστυνομικών φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και από τα εσωτερικά δεδομένα των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Ετσι, λίγες ώρες μετά τις καταγεγραμμένες στιχομυθίες, πράγματι υπάρχουν... περίεργες άνωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν ακριβώς αυτές τις προσυνεννοημένες τοποθετήσεις αστυνομικών. Αυτές δε εμφανίζονταν ότι έγιναν με «αυστηρά υπηρεσιακά κριτήρια».
Τα πρώτα στοιχεία για το παράνομο δίκτυο ΕΛ.ΑΣ. και προσώπων με ύποπτες δραστηριότητες, κυρίως στο λαθρεμπόριο καυσίμων, φαίνεται να αποκαλύφθηκαν μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός ιδιοκτήτη πρατηρίων καυσίμων (η περίπτωση και τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας).

Η υπόθεση αυτή παραμένει ως σήμερα ανεξιχνίαστη.

Σύμφωνα με εσωτερικές αναφορές που συντάχθηκαν μετά τη δολοφονία αυτή, «ορισμένοι συνεργάτες του δολοφονηθέντα εισήγαν διαλύτες από τη Βουλγαρία και λαθραίο γκάζι, το οποίο μεταφερόταν με φορτηγά και με βυτία. Τα ανωτέρω φορτηγά γκαζιού φόρτωναν βιομηχανικό γκάζι από εγκαταστάσεις νόμιμων εταιρειών και το μετέφεραν σε πρατήρια όπου γινόταν η νόθευση. Βοηθός στο κύκλωμα ήταν γνωστός ποινικός με τα αρχικά Π.Κ. καταδικασμένος αμετάκλητα για απάτες, πλαστογραφίες, παραχάραξη και λαθρεμπόριο διαλυτών από τη Βουλγαρία.

Το κύκλωμα φέρεται να δωροδοκούσε, ανά περιόδους, πλήθος αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας, της Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της ΕΥΠ προκειμένου να χαίρει προστασίας. Απώτερος σκοπός τους φαίνεται είναι να λαμβάνουν εγκαίρως γνώση αστυνομικών επιχειρήσεων σε πρατήρια καυσίμων, τομέας όπου δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά μέλη του εν λόγω κυκλώματος. Για να συμβεί αυτό, προσπαθούν να επιτύχουν τη μετάθεση αστυνομικών στις παραπάνω υπηρεσίες».

Και διοικητής Τμήματος της Αττικής

Από το κινητό τηλέφωνο του θύματος της εγκληματικής ενέργειας ανασύρθηκαν πλήθος μηνυμάτων σε βάρος εν ενεργεία αξιωματικών-συνεργατών του που αποτελούν πλέον προϊόν δικογραφίας. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και διοικητής αστυνομικού τμήματος της Αττικής για τον οποίο καταγράφεται ότι «είναι έμπιστος υπηρεσιακού στελέχους (σ.σ.: μνημονεύεται το όνομά του) και αμείβεται για προστασία από μπαρ στα νότια προάστια».
Επιπλέον φαίνεται να υπάρχουν επαφές και με άλλους ύποπτους αξιωματικούς, όπως και με ενστόλους που βρίσκονται κοντά σε πολιτικούς.

Ετσι, στα κινητά τηλέφωνα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία υπήρχαν συνομιλίες μέσω της εφαρμογής «Threema», ενώ ανακαλύφθηκαν και συνομιλίες στις οποίες ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος αναλύει σε εμπλεκόμενο επιχειρηματία τις κινήσεις του, για να τοποθετηθούν δικοί τους ένστολοι στις κατάλληλες θέσεις.

Σημειώνεται μάλιστα χαρακτηριστικά: «Καλημέρα. Θέλω δύο ημέρες για το άτομο για να κάνει ένας δικός μου ραντεβού, να στείλουμε (σ.σ.: σε υπηρεσία ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμων) υπαστυνόμο μικρό να μην το καταλάβουν. Επίσης για τον άλλο, για την Οικονομική Αστυνομία, μου είπε ότι σύντομα θα το περάσει από την Οικονομική μόνος του. Τις επόμενες ημέρες. Οπότε με δύο άτομα εκεί, θα δώσετε και ένα που θα πάει μόνος του ό,τι και να αλλάξει, θα είστε πολύ καλά».
Α

ναφορές για πολύ υψηλές διασυνδέσεις

Όπως είναι εμφανές, οι συνομιλίες αυτές παρουσίαζαν τις μετακινήσεις εντός της ΕΛ.ΑΣ. βέβαιες και... τακτοποιημένες! Στη συνέχεια όμως ο ιδιώτης συνομιλητής του αστυνομικού μιλάει κι αυτός για συνεργασία με «ανθρώπους του υπουργού».

Οπως σημειώνει στις 25 Μαΐου 2022 απευθυνόμενος στον διοικητή του αστυνομικού τμήματος, «είχα δώσει και έναν ακόμα άνθρωπο (σ.σ.: αστυνομικό για να προωθηθεί σε ελεγκτική θέση) και πέρασε! Μπήκε! Τώρα με πήρε του υπουργού αυτός και μου είπε «κομπλέ»».
Σε άλλη στιχομυθία την 1η Ιουνίου 2022 ο εν λόγω αξιωματικός λέει στον επιχειρηματία «πάει κι ένας μικρός αξιωματικός, που μιλάω μαζί του, στον άνθρωπο. Ελπίζω να του βγει, το ζήτησε από τον επικεφαλής της συνοδείας τού ... (σ.σ.: αναφέρει όνομα)».

Επίσης υπάρχουν επισημάνσεις για άλλους αστυνομικούς και ιδιώτες με τους οποίους δεν έχουν καλές σχέσεις ο επιχειρηματίας και ο συγκεκριμένος αστυνομικός.
Xαρακτηριστικά αναφέρουν στη συνομιλία τους: «Αυτοί ψάχνουν μεροκάματο, από παντού μπορεί να τα πάρουν, αλλά έχουν άλλους μπαμπάδες. Από εδώ βρίζουν, από εκεί βρίζουν και με όλους μιλάνε, αλλά έχουν συγκεκριμένους μπαμπάδες. Ανήκουν εκεί αυτοί. Επίσης το όνομα αυτό μιλάει πολύ καλά με Γ. (σ.σ.: πρώην φρουρός σημαντικού πολιτικού προσώπου). Να το ξέρετε. Ο Σ. εννοώ (σ.σ.: πρόκειται για τον διευθυντή πολιτικού γραφείου»).

Η ενημέρωση για ελέγχους

Για να ακολουθήσει αμέσως στην ίδια συνομιλία μια απογραφή στα πόστα της ΕΛ.ΑΣ., όπου το εν λόγω δίκτυο έχει «ημετέρους» αστυνομικούς. Με εμφανή πρόθεση να επεκταθεί και προς τις μυστικές υπηρεσίες.

Πάντως, όπως καταγράφεται στις συνομιλίες αυτές: «Αφού έχουμε έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα στην Οικονομική, στο Ανθρωποκτονιών, στο Οργανωμένο, στο Εκβιαστών (σ.σ.: έχουν βάλει δικούς τους), να τα φτιάξω για σένα για την ΕΥΠ; Στείλε μου πάλι τα δικά σου στοιχεία». Πολλές φορές δε οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών δεν γνώριζαν την παρείσφρηση, μέσα από τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, των επίορκων αστυνομικών. Και είναι ενδεικτικό ότι στις 18 Μαΐου 2022 μέλος του κυκλώματος δέχθηκε προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό του: «Αύριο η Οικονομική Αστυνομία στις 8.30 το πρωί στο πρατήριο στην Καβάλας».

Ακόμα, σε άλλο ηλεκτρονικό αρχείο ο εν λόγω αξιωματικός δίνει τα διαπιστευτήριά του, συνδυάζοντάς τα με κολακείες προς τον επιχειρηματία: «Γενικά να ξέρετε μαζί σας εκατό τοις εκατό είναι αυτός, περιμένει να τα αναλάβετε όλα εσείς τα δικά του κομμάτια, μου το 'χει πει 500 φορές.

Μου έχει πει εδώ και πάνω από 10 μήνες ότι εσείς είστε η δύναμη γενικά σε όλα»...
Και είναι ίσως ιδιότυπα «προφητικό» και μαζί δραματικό το ότι ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε άλλη στιχομυθία με τον επιχειρηματία που δολοφονήθηκε του ανέφερε, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του, ότι: «Αυτοί δεν θα γίνουνε φίλοι ποτέ, γιατί αυτό το κα...κι, θα κάνει τα πάντα για να πάθετε εσείς κακό χωρίς να το καταλάβετε ποτέ, γιατί ξέρει ότι έχετε στοιχεία για αυτόν.

Αυτοί δεν θέλουν να υπάρχουνε άνθρωποι που δεν μπορούν να τους ελέγξουν στο μυαλό και τις πράξεις. Και αυτή τη στιγμή ο φόβος και ο τρόμος είστε εσείς». Οπως προκύπτει από την παραπάνω στιχομυθία, ο εν λόγω διοικητής αστυνομικής υπηρεσίας φαίνεται να ήξερε το σχέδιο εξόντωσης του συνομιλητή του, το οποίο όμως δεν απέτρεψε.

Στο σκοτάδι για τέσσερα χρόνια

Τα «χαμένα» κινητά, το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι ταμίες
Το πιο σημαντικό τμήμα των ερευνών αφορά τη δραστηριότητα ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και αναδείχθηκε μέσα από φάκελο που στάλθηκε στα τέλη του 2021 στην Εισαγγελία Αθηνών, στον οποίο περιλαμβάνονταν όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από ανευρεθέντα κινητά μετά τη δολοφονία – την 1η Μαΐου 2018 – 58χρονου πρώην αστυνομικού. Τα κινητά αυτά, κατά έναν περίεργο τρόπο, είχαν «εξαφανιστεί» και συνεπώς δεν είχαν ελεγχθεί μετά την εγκληματική ενέργεια.

Ωστόσο βρέθηκαν στη συνέχεια στο συρτάρι αστυνομικού σε υπηρεσία ασφαλείας.
Στη λίστα συνομιλιών με τα εν λόγω άτομα, βρέθηκαν σε διαδικτυακή εφαρμογή 75 ονόματα κυρίως πρώην και νυν στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται εδώ ότι στον δολοφονηθέντα πρώην αστυνομικό όπως και σε άλλους περίπου 20 αστυνομικούς, δικηγόρους και ιδιώτες είχε αποδοθεί από έρευνα της ΕΥΠ –την περίοδο 2016-2018 – η συμμετοχή σε κύκλωμα διαφθοράς για τον έλεγχο περίπου 1.000 λεσχών, οίκων ανοχής, νυχτερινών κέντρων κ.λπ.

Με τα νεότερα στοιχεία που αναδεικνύονται να αποκαλύπτουν ότι το «σύστημα» αυτό επιχειρεί να αναδιοργανωθεί, έχει ανθρώπους σε εξαιρετικά σημαντικές θέσεις και επεκτείνεται πλέον στην υποβοήθηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Επιπλέον υπάρχει στα εσωτερικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. και αναφορά για προσπάθεια ελέγχου των προστασιών, των ναρκωτικών και της πορνείας από τα ίδια πρόσωπα και στη Μύκονο.
Ετσι λοιπόν στο ηλεκτρονικό αρχείο των «χαμένων» – επί σχεδόν τέσσερα χρόνια – κινητών φαίνεται να έχουν βρεθεί διαβεβαιώσεις ανώτατου υπηρεσιακού παράγοντα της Κατεχάκη, με κύριο ρόλο στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., προς τα μέλη του κυκλώματος για τα παρακάτω: «Εγώ κι άμεσα θα βοηθήσω τρία βενζινάδικα», «Φίλε εγώ ό,τι γουστάρεις άμεσα», «Κανονίστε πότε θα πιούμε τα κρασάκια μας».

Με τους συγκεκριμένους ιδιώτες να ζητούν από τον ανώτατο παράγοντα της Κατεχάκη «αρχιφύλακας Μ.Κ. να τοποθετηθεί σε Τμήμα Προστασίας Προσώπων» και «αστυνομικός Μ.Ε. από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις σε Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου με καλοκαιρινές αποσπάσεις».
Τέλος, στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. όπου επιχειρείται ανάδειξη των ύποπτων συμφερόντων, γίνεται λόγος για δύο αστυνομικούς ταμίες του εν λόγω κυκλώματος που συνεργάζονται με τον προαναφερόμενο... παραχωρητικό αξιωματούχο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline