Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:46:25

Πρώτη μακρά δοκιμασία φέτος για Κυβέρνηση –Κράτος αλλά και πολίτες... Με επιτυχίες, όπως στις πυρκαγιές το καλοκαίρι ή με αποτυχίες, όπως τον περσινό χειμώνα; Κύριο

Έως την Πέμπτη χιόνια, παγετός και δριμύ ψύχος . Σε επιφυλακή οι Αρχές.

1.Πρώτη και μακρά δοκιμασία φέτος για Κυβέρνηση –Κράτος αλλά και πολίτες...Προετοιμασία-κινητοποίηση και αντίστοιχα πειθαρχία-υπευθυνότητα για τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Με δύο ζητούμενα ισχυρής αξίας και λόγω πορείας σε εκλογές. Πενθήμερο δοκιμασιών όλων –και της Αντιπολίτευσης- με αποτέλεσμα είτε επιτυχίες του Κράτους , όπως στις πυρκαγιές το καλοκαίρι είτε με αποτυχίες της Κυβέρνησης, όπως τον περσινό χειμώνα. Με θλιβερά φαινόμενα όπως εκείνα της αποκλεισμένης Αττικής Οδού και άλλα ανάλογα φαινόμενα κακοδιοίκησης και δοκιμασιών σε πολλές περιοχές.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας.

2.Ευρεία ειδική σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» έλαβε χώρα την Παρασκευή το απόγευμα στην Πολιτική Προστασία υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη και με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων.

Στη σύσκεψη έγινε γνωστό πως με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κακοκαιρία με την ονομασία «Μπάρμπαρα», αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, ώστε κατά την εξέλιξη των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα

Στη σύσκεψη τονίστηκε πως είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Επίσης η Ελληνική Αστυνομία από αύριο το πρωί, θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Ο κ. Πουρνάρας ανέφερε επίσης πως είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση.
«Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες», τόνισε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Συστάσεις για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Την ίδια ώρα εγγραφο προς όλους τους δήμους της επικράτειας, προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση των αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των κακών συνθηκών κατά την περίοδο του επικείμενου παγετού τις αμέσως προσεχείς ημέρες, απέστειλε, στις 3/2/2023, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, ζητήθηκε να οριστούν από τον εκάστοτε δήμο τα κλειστά θερμαινόμενα κτίρια τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση, κατά τις βραδινές ώρες, από τις 8 μ.μ. έως τις 8 π.μ.) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Μεγάλη βουτιά του υδράργυρου – Η νεότερη ανάλυση του meteo

Σημειώνεται ότι αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και της νότιας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Χιόνια και στην Αττική – Μεγάλη βουτιά του υδράργυρου

Αιτία γι' αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες πάνω από την Ευρώπη, που θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία.
Σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επιτρέψει τη μεταφορά ψυχρών αέριων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας, οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και τη νότια χώρα.
Πιο αναλυτικά, κατά το χρονικό διάστημα από την Κυριακή 05/02 έως την Τρίτη 07/02, στη χώρα μας αναμένεται:

• Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σταδιακά από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου από Βορρά προς Νότο, η οποία θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 8-10 και τοπικά 10-12 βαθμών.
• Χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα (στα ηπειρωτικά έως και σε πεδινά τμήματα) αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με έμφαση στις Σποράδες, στη νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική, στις Κυκλάδες, στην ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θράκης, των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Χαλκιδικής.
• Ενίσχυση των βορείων ανέμων στα 7-8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.
• Ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.
• Τέλος, σύμφωνα με το meteo, η ακριβής κίνηση και ο χρόνος άφιξης στη χώρα μας αυτών των μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, που καθορίζουν σημαντικά την ένταση και έκταση των χιονοπτώσεων, παραμένουν προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας BARBARA
Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA).
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2» και «ΒΟΡΕΑΣ 2», για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline