Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  20:05:42

«Οι ΗΠΑ μας ετοιμάζουν νέο πραξικόπημα κατά του ηγέτης μας». Σε παράκρουση καταγγελιών τα φερέφωνα του Τούρκου Μουσολίνι, με ανάθεμα στις ΗΠΑ και απειλές σε Καναδά και Ευρώπη. Κύριο

Όλο και σε συγκλίνουσα γραμμή με τη στρατηγική του Βλ. Πούτιν ο Ερντογάν ομιλεί κατά του.. ιμπεριαλισμού και του ...φασισμού στην Ευρώπη.

1.Σοϊλού σε πρέσβη των ΗΠΑ: Πάρε τα βρώμικα χέρια σου από την Τουρκία. Υπαινιγμοί για ν έο πραξικόπημα, όπως εκείνο του 2016, για το οποίο ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει για τον ρόλο του ,τον Τζο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρο του Μπ.Ομπάμα.

Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Δριμεία επίθεση προς τις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με αφορμή το κλείσιμο προξενείων σε κάποιες χώρες αλλά και γνωστός για τον έντονο αντιαμερικανισμό τους λόγω διαμονής-προστασίας των ΗΠΑ στον «συνομώτη-πραξικοπηματία Γκιουλέν».

Το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μια εκδήλωση στην Αττάλεια, μίλησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον πρέσβη των ΗΠΑ.
«Κάθε Αμερικανός πρέσβης που φτάνει στην Τουρκία τρέχει να μάθει πώς να κάνει εφικτό ένα πραξικόπημα στην Τουρκία», είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Φλέικ.

«Απευθύνομαι στον πρεσβευτή των ΗΠΑ από εδώ. Ξέρω τους δημοσιογράφους που βάλατε να γράφουν άρθρα», πρόσθεσε.
«Πάρτε τα βρωμερά χέρια σας από την Τουρκία. Είμαι πολύ σαφής. Ξέρω πολύ καλά πώς θα θέλατε να δημιουργήσετε αλληλοσπαραγμό στην Τουρκία. Σβήστε το πλατύ σας χαμόγελο και κρατείστε το μακριά από την Τουρκία».

Ο Σοϊλού συνέχισε κατηγορώντας τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη ότι συντονίζονται σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την ήπειρο.
Οι ΗΠΑ, μαζί με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, είτε έχουν κλείσει προσωρινά τις πρεσβείες και τα προξενεία τους στην Τουρκία είτε έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες έπειτα από αντιτουρκικές διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και το κάψιμο του Κορανίου.
Χθες οι πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών κλήθηκαν από το τουρκικό ΥΠΕΞ για το κλείσιμο των προξενείων τους στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τσαβούσογλου: Εσκεμμένη κίνηση το κλείσιμο προξενείων – Δεν μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες

2.Τη σκυτάλη της αντιδυτικής ρητορικής πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Πνέει τα μένεα η τουρκική ηγεσία, μετά το κλείσιμο προξενείων δυτικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη, λόγω φόβου τρομοκρατικού χτυπήματος.
Μετά τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, που μίλησε για ψυχολογικό πόλεμο σε βάρος της Άγκυρας και επιτέθηκε στις ΗΠΑ, τη σκυτάλη της αντιδυτικής ρητορικής, πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τις χώρες, ότι δεν μοιράζονται με την Τουρκία σημαντικές πληροφορίες.

Φουλ επίθεση Τσαβούσογλου

«Πιστεύουμε ότι είναι εσκεμμένη κίνηση» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.
Συμπληρώνοντας πως «οι χώρες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν την Τουρκία εάν υπάρχει τρομοκρατική απειλή», υποστήριξε πως δεν μοιράζονται σημαντικές πληροφορίες και έγγραφα με την Άγκυρα.

Σοϊλού: Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον ISIS και την Αλ Κάιντα

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο» κατά της Άγκυρας, και έστρεψε τα βέλη του ειδικά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως «βρίσκονται πίσω από τον ΙSIS και την Αλ Κάιντα».

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι οι χώρες που έκλεισαν τις διπλωματικές αποστολές τους, επέλεξαν σκοπίμως την Παρασκευή, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία η Τουρκία έθεσε στόχο να προσελκύσει 60 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Υπενθυμίζεται ότι πρεσβευτές εννέα χωρών εκλήθησαν χθες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού πολλές από αυτές έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι εννέα αυτές χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Σουηδία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Μέχρι στιγμής, έξι χώρες έχουν κλείσει τα προξενεία τους στη γειτονική χώρα, ενώ άλλες τρεις έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline