Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  06:45:02

Δύο πρωτοβουλίες εκτόνωσης προσωπικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη, που ανησυχούν Κυβέρνηση και ΝΔ: 1. Οι καλλιτέχνες μαζικά στους δρόμους -2. Οι πλειστηριασμοί ελεύθεροι από Τράπεζες- Funds-Eισπρακτικές. Κύριο

1.Η απόφαση του Αρείου Πάγου, μονομερής και χωρίς να συνυπολογίσει την ανήθικη βάση της αισχροκέρδειας των Funds-Eισπρακτικών για τους πάντες και όχι μόνο για τα κόκκινας δάνεια και το πράσινο φως για τους πλειστηριασμούς-μεταπωλήσεις προκαλεί μέγα κοινωνικό κόστος και ευρύτερη αντιπολιτευτική πολεμική με απήχηση και με πολιτικό-κοινωνικό κόστος και φθορά για τη ΝΔ,

Κάποια πρώτα, προσωρινά μέτρα εκτόνωσης εξετάζει το επιτελείο του Μαξίμου για να αρχίσει τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις. Στην ίδια τακτική η προσωπική ανάμιξη-συζήτηση αύριο με τα προβλήματα των καλλιτεχνών.. Τα πρώτα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και στους δύο τομείς.

2.Νομοθετικό λίφτινγκ στον εξωδικαστικό μηχανισμό φέρνει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση με σκοπό να μετριαστούν οι αντιδράσεις μετά την απόφαση «βόμβα» του Αρείου Πάγου, η οποία στην ουσία ξεπαγώνει τους πλειστηριασμούς.

Όπως διαρρέουν πηγές του Μαξίμου, η ρύθμιση χωρίς να αγγίζει τη ν «ανήθικη βάση της αισχροκέρδειας» τ ων πωλήσεων-αγορών με 15-20% από τις Τράπεζες, των εκβιασμών για 100% εισπράξεις στους ατυχείς δανειολήπτες και των κερδοσκοπικών μεταπωλήσεων, θα περιλαμβάνει:

• Θα πρέπει η απόρριψη της ρύθμισης οφειλών να είναι πλήρως αιτιολογημένη από τα funds και τις τράπεζες και γιατί αρνούνται την έκπτωση στην όλη οφειλή, που έχουν δεχθεί σε δεκάδες άλλες.
• Πλέον στον εξωδικαστικό θα μπορούν να εντάσσονται οι οφειλέτες με χρέη σε έναν πιστωτή. Μέχρι πρότινος μπορούσαν να ενταχθούν και στο δημόσιο και στις τράπεζες.
• Επίσης πέφτει το επιτόκιο για τα χρέη προς τις τράπεζες από το 5% στο 3%. Και επίσης για όλα τα δάνεια που έχουν μεταβιβασθεί σε εισπρακτικές.
Εκτός το λίφτινγκ εξωδικαστικό μηχανισμό στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών. Σε κάθε περίπτωση θα προβλέπεται η επανένταξη για όσους έχουν χάσει προηγούμενες ρυθμίσεις οφειλών (100, 120 και 72 δόσεις).

2. ΑΥΓΗ Μάκης Βορίδης / Προσβάλλει τους καλλιτέχνες λίγο πριν τη συνάντησή τους με Μητσοτάκη

Λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων των ανθρώπων του πολιτισμού ρίχνει ο Μάκης Βορίδης μόλις 48 ώρες πριν τη συνάντηση που θα έχουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας από το βήμα της Βουλής αποκάλεσε πολιτικά κινητοποιούμενες τις κινητοποιήσεις.
«Εάν αυτό που πυροδότησε τη συζήτηση ήταν το Π.Δ., εξαιρέθηκαν. Άρα, τώρα τι απομένει;

Η απάντηση είναι τίποτα» προδίκασε ο υπουργός Εσωτερικών τη στιγμή που την Τετάρτη θα διεξαχθεί συνάντηση των εκπροσώπων των καλλιτεχνών με τον πρωθυπουργό. Πάντως, για να λειάνει τις γωνίες μετά την παρουσίαση της θέσης της κυβέρνησης για το επίμαχο ζήτημα, ο κ. Βορίδης περιέγραψε δις τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «πρωθυπουργό που εξαντλεί κάθε περιθώριο διαλόγου».

«Καταλαβαίνω την πολιτική κινητροδότηση και τη πολιτική πριμοδότηση αυτών των κινητοποιήσεων, αλλά τώρα πρέπει να διασταλογηθεί αυτό σωστά και στη κανονική του βάση. Δεν έχω αντίρρηση αν κάποιος θέλει να βάλει μπροστά μια κομματική ταμπέλα και να κάνει κινητοποιήσεις γιατί πιστεύει ότι με αυτό το τρόπο πλήττει τη κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, αλλά είναι πιο έντιμο να το πει αυτό καθαρά και όχι ότι θίγεται από κάτι από το οποίο και εσείς ψηφίσατε και λέει ρητά ότι εξαιρούνται. Η συζήτηση θεωρώ ότι πρέπει να πάρει τη κανονική της διάσταση. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πλήρως το διάλογο, δίνοντας απολύτως διαλλακτικό κλίμα και από δω και πέρα όλοι κρινόμαστε» υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης.
Άμεση ήταν η απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να απαντά:

«Το ερώτημα που θέτω είναι ότι αν έχει ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση. Την Τετάρτη τι θα πει ο πρωθυπουργός; Τα ίδια; Προς τι λοιπόν η συνάντηση; Από αυτά που λέτε δείχνετε ότι μένετε αμετακίνητοι. Δεν καταλαβαίνω τη παρέμβασή σας. Ήρθατε να προετοιμάσετε αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός; Θα βρει δηλαδή τοίχο ο καλλιτεχνικός κόσμος σε αυτή τη συνάντηση, ή απλώς θέλετε να κερδίζετε μέρες; Τι ακριβώς συμβαίνει;».

«Στην Ελλάδα υπήρχε μία στρέβλωση γύρω από αυτό το ζήτημα αλλά και μία πραγματικότητα. 'Ανθρωποι δεν ήταν κατοχυρωμένοι με σαφήνεια για τις σπουδές τους. Αυτό υπήρχε, άρα αυτό που ζητούμε είναι μία υβριδική κατάσταση, μέχρι να υπάρξει μία μεταρρύθμιση και σε ανώτατο επίπεδο, που να κατοχυρώνει αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούν από πάρα πολλές θέσεις του πολιτισμού. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό πρέπει να γίνει με διάλογο και όχι με προεδρικά διατάγματα βιαστικά κα αιφνιδιαστικά. Όχι χωρίς διάλογο, με υποτίμηση, και αυταρχισμό. Σε αυτό καλείστε να απαντήσετε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με τους καλλιτέχνες, μετά τις δύο τεράστιες και μαζικές συναυλίες στήριξης προς τους καλλιτέχνες που πραγματοποιήθηκαν στο REX και στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έδειξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σκοπεύει να κάνει ούτε βήμα πίσω στα αιτήματα των καλλιτεχνών, καθώς απλώς σκοπεύει να τους «διευκρινίσει πράγματα που δεν έχουν γίνει αντιληπτά». Δηλαδή επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μία φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των καλλιτεχνών, καθώς έχει τρομάξει από τις τεράστιες κινητοποιήσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline