Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  06:54:32

Αμετανόητος ο Τ. Ερντογάν, με καμία αυτοκριτική. Αδιάλλακτος, επιμένει όχι για τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Αχάριστος προς την Ελλάδα. Κύριο

Αδιάλλακτη η Τουρκία στο βέτο. Αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από Σουηδία και Φινλανδία για να συνομιλήσει

Αμετανόητος ο Τ. Ερντογάν, με καμία αυτοκριτική. Αδιάλλακτος, επιμένει όχι για τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Αχάριστος προς την Ελλάδα.

1. Χωρίς αυταπάτες πλέον ότι η Τουρκία του Ερντογάν μπορεί να αλλάξει σημαντικά και να σταθεί με ρεαλισμό στη δοκιμασία της, μακριά από μεγάλες Οθωμανικές -αυτοκρατορικές φαντασιώσεις και από αυταρχικές αντιλήψεις στο εσωτερικό ή για ηγεμονικές αξιώσεις στο ΝΑΤΟ , την Ε.Ε και τη Δύση γενικότερα.. Ωστόσο η κορυφή της εξουσίας στην Τουρκία παραμένει προβληματική και αμετανόητη.

Αμετανόητος παραμένει γενικά ο Τ. Ερντογάν, χωρίς καμία αυτοκριτική για την κατάσταση διάλυσης του Κράτους μετά τους σεισμούς και -τις δικές του- συνέπειες της διαφθοράς των μεγαλοεργολάβων.. Αδιάλλακτος, επιμένει όχι για τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Αχάριστος προς την Ελλάδα, χωρίς ούτε ένα ευχαριστώ για την πολύπλευρη συνδρομή τους.

2.Απέρριψε η Αγκυρα την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία με σκοπό την επίτευξη συμβιβασμού στις ενστάσεις που έχει θέσει κατά της ένταξής τους στη Συμμαχία. Αντ' αυτού, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική πλευρά διεμήνυσε ότι αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τις δύο υποψήφιες χώρες όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν για να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε χθες επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε αναφορά σε «εποικοδομητική συνομιλία» με τον κ. Ερντογάν, με τον οποίο «συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία». Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε χθες σε ομιλία του στους βουλευτές του AKP πως «όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

Παράλληλα χθες ξεκίνησε η διήμερη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της χθεσινής ατζέντας βρέθηκε η παροχή επιπλέον και βαρύτερου οπλισμού προς την Ουκρανία για να αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ρωσικός στρατός τις τελευταίες εβδομάδες κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος στα ανατολικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline