Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  08:49:49

Τελικά θα είναι πάλι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής, παρά τις επιφυλάξεις του. Για τελευταία φορά και τετραετία. Θερμή δήλωση του Α. Σαμαρά για νίκη της ΝΔ. Κύριο

Δεν φέρεται διατεθειμένος να δηλώσει δημόσια κάποιες επιφυλάξεις για την κυβερνητική πολιτική, που είχε διατυπώσει στην Κρήτη και διατυπώνει σε συζητήσεις με φίλους του.

Πολλά τα σενάρια, έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες μέρες για την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, καθώς μετά από παλιότερες νύξεις και του ιδίου προς συνεργάτες του, δεν ήταν γνωστό αν θα συμμετείχε στις επερχόμενες εκλογές. Είχε σοβαρές επιφυλάξεις, αλλά δεν ομιλούσε δημόσια για να προστατεύσει την επιρροή της ΝΔ και να μην προκαλέσει προβλήματα σε αποτυχίες και αδυναμίες προσώπων, αποφάσεων και πολιτικής γραμμή της Κυβέρνησης,.

Σύμφωνα με αξιόπισιες πληροφορίες , το πιθανότερο σενάριο είναι ο πρώην πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος στις εκλογές, μια απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει δημόσια τα επόμενα 24ωρα. Για τελευταία φορά και τελευταία τεραετία.

Λεπτές ισορροπίες...
Όπως σημειώνει «Το Βήμα» αλλά και άλλα ΜΜΕ, στις σχέσεις του σημερινού και του πρώην προέδρου της ΝΔ ανέκαθεν επικρατούσε μία ιδιότυπη ισορροπία.
Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης απέφευγε πάντα την οποιαδήποτε αναφορά στην περίοδο 2004-2009, δεν πρόβαλε ποτέ βουλευτές και στελέχη της περιόδου 2004-2009, με ελάχιστες εξαιρέσεις ο δε Κώστας Καραμανλής, στις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, φρόντιζε να μη διατυπώνει αιχμηρές αναφορές ή υπαινιγμούς για τις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού.

Η ισορροπία αυτή έχει διαταραχθεί από το καλοκαίρι του 2022, με αφορμή τις υποκλοπές και τις αποστάσεις που έλαβε ο Κώστας Καραμανλής από το Μέγαρο Μαξίμου.
Υπό αυτή τη συνθήκη, συνομιλητές του – τακτικοί και περιστασιακοί – υποστήριζαν τους τελευταίους μήνες ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να είναι και πάλι υποψήφιος με τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, δίχως ωστόσο να έχει λάβει την οριστική απόφαση.
Ωστόσο, εσχάτως, νέες πληροφορίες φέρουν να είναι έτοιμος να κατέβει στις εκλογές, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους – καθώς μία αποστασιοποίηση του Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, με δική του απόφαση, θα αξιοποιηθεί πολιτικά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ξανά στην Α' Θεσσαλονίκης, στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ξανά υποψήφιος, και μάλιστα στην Α' Θεσσαλονίκης, αφήνοντας στην άκρη πικρίες και ρήξεις, ενισχύεται και από μια ακόμη ένδειξη: κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα ως αρχηγός κόμματος, θα είναι ο Έβρος.

Η κίνηση αυτή του αρχηγού της ΝΔ έχει έναν σαφή συμβολισμό, αλλά και μία εκλογική σκοπιμότητα. Ο πρωθυπουργός με την υποψηφιότητά του στον Έβρο αφενός θέλει να υπογραμμίσει ότι τα εθνικά θέματα και η θωράκιση των συνόρων αποτελούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και το κόμμα του και, αφετέρου, να ενισχύσει το κομματικό φρόνημα ενόψει εκλογών σε μια περιοχή όπου η ΝΔ εμφανίζει προβλήματα.

Η υποψηφιότητα Μητσοτάκη στον Έβρο έχει όμως και δεύτερη ανάγνωση, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση ο πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος σε μια βορειοελλαδική περιφέρεια προμηνύει νέα υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, στην Α' Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται πάντα.

«Εάν θα αποχωρούσε ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης θα ήταν σίγουρα υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα ποσοστά τού κόμματος στην περιοχή δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους», αναφέρουν πηγές από τη Βόρεια Ελλάδα στην εφημερίδα «Μακεδονία». Συνεπώς, προσθέτουν, η κίνηση Μητσοτάκη προεξοφλεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα συμμετέχει εκ νέου στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, πιθανότατα για τελευταία φορά.

Σαμαράς: Η ΝΔ είναι πάντα για τα δύσκολα

Στις δύο αγάπες του, την αγάπη για την πατρίδα και την αγάπη για την παράταξη, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» για την παρουσίαση του βιβλίου βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, με τίτλο «Τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε».
«Αυτό που μας συνδέει όλους εδώ μαζί είναι οι δύο αγάπες. Πάνω από όλα, το υπέρτατο κριτήριο για τα πάντα, η αγάπη για την πατρίδα. Μισός Σαλονικιός, επειδή η μάνα μου στο Ντεπό μεγάλωσε, αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι η λέξη Θεσσαλονίκη, η λέξη Μακεδονία δημιουργεί όλους τους αναγκαίους συνειρμούς για να είσαι υπερήφανος Έλληνας πατριώτης», είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε:

«Η δεύτερη αγάπη είναι η αγάπη για την παράταξη. Την πατρίδα την αγαπάμε για αυτό που είμαστε και είμαστε υπερήφανοι, είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει ποτέ.
Για την παράταξη έχουμε μάθει από παλιά, όταν χρειαζόταν από το χαράκωμα, μέχρι τελευταία να δίνουμε τις μάχες, με ευπρέπεια και πάντοτε γνωρίζοντας ότι αυτή η παράταξη είναι πάντα για τα δύσκολα.

Και αυτή τη στιγμή εγώ αισθάνομαι υπερηφάνεια βλέποντας όλους εσάς και αναγνωρίζοντας ότι χωρίς εσάς δεν υπάρχει τίποτα στην παράταξη, αισθάνομαι ιδιαίτερη περηφάνια γιατί ξέρω ότι θα δώσετε αυτό τον αγώνα και πάλι όπως πρέπει, για την Ελλάδα και για την Ιδεολογία μας».
Ψηφοφόροι και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας γέμισαν το Βελλίδειο και επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή, με χειροκροτήματα, στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έξω από το «Βελλίδειο» και μέσα στην αίθουσα.

Στη μεγάλη συμμετοχή αναφέρθηκε και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος για τον βουλευτή και συγγραφέα Δημήτρη Βαρτζόπουλο είπε ότι τον συνδέουν δεσμοί πολύχρονης φιλίας, είναι και αυτός για τα δύσκολα και ένας από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές στον αγώνα της παράταξης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline