Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  15:34:39

Τσίπρας- Κουτσούμπας: Nαι στις διαρκείς κινητοποιήσεις φθοράς Κυβέρνησης- Μητσοτάκη, με έμφαση σε όλους τους χώρους της νεολαίας. Με συνθήματα- αιτήματα «οργής, θυμού» πέρα από τα Τέμπη. Κύριο

Πυκνό πρόγραμμα για την επόμενη εβδομάδα σε Αττική και μεγάλες πόλεις.

1.Μαθητική συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και άλλες εκδηλώσεις τόσο αυτό το Σαββατοκύριακο, όσο και τις επόμενες ημέρες. Με τα ΑΕΙ σε ημιδιάλυση και πολλές απουσίες από Λύκεια- Γυμνάσια- Ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές.

Δέκατη ημέρα κινητοποιήσεων με συγκέντρωση και συναυλία των μαθητών στο Σύνταγμα - Το Σάββατο επίσης αντίστοιχη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη Και άλλη στην Πάτρα.
Το Σύνταγμα θυμίζει και σήμερα ένα μεγάλο προαύλιο σχολείου. Πάνω-κάτω το περπατάνε παρέες μαθητών, ενώ στα παγκάκια κάθονται επίσης συνομήλικοι τους. Η διαφορά μ' ένα σχολικό διάλειμμα είναι ότι στο βάθος της πλατείας ακούγονται να παίζουν κιθάρες, χτυπήματα από τύμπανα και όλα τα όργανα που έχουμε συνηθίσει να πλαισιώνουν ένα συγκρότημα.

Από τις 10.30 το πρωί έχει ξεκινήσει η μουσική συναυλία διαμαρτυρία των καλλιτεχνικών σχολείων που θέλουν να στείλουν ξανά μήνυμα ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί.

«Ήρθαμε να διαπράξουμε σχολική βία», είπε με νόημα μαθήτρια από μικροφώνου και το βλέμμα στην ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων με το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Εξοπλισμένοι με ρεπερτόριο που φτάνει ως τον ελληνικό παραδοσιακό ήχο και τον εκσυγχρονίζει, μέχρι διαχρονικά ροκ ακούσματα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου οι νεαροί καλλιτέχνες δεν καταφέρνουν να στρέψουν τα βλέμματα μόνο στην προσπάθειά τους επί σκηνής, αλλά και στην ανάγκη να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες πίσω απ' το δυστύχημα που έχει συγκλονίσει την καθημερινότητα της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης από μικροφώνου οι μαθητές κατήγγειλαν τη σύλληψη προέδρου δεκαπενταμελούς στο υπό κατάληψη 4ο Γυμνάσιο στην Πάτρα. Ακολούθησε η γνωστή ιαχή «δολοφόνοι - δολοφόνοι».

Διήμερο μουσικών μαθητικών κινητοποιήσεων
Οι μαθητές συνεχίζουν την Παρασκευή τις κινητοποιήσεις τους, εκφράζοντας την οργή τους για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας είχε καλέσει σε νέα μαθητική συγκέντρωση, από τις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Εκεί πραγματοποιείται ταυτόχρονα συναυλία των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων.
Οι κινητοποιήσεις είναι συνεχείς και σε άλλες πόλεις.
Αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών οργανώνει μαθητική συναυλία στις 7 μ.μ., στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στην Ικτίνου.
Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 3ου school art Festival, με σύνθημα «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

2.Τραγωδία στα Τέμπη: Χιλιάδες στα συλλαλητήρια με συνθήματα οργής – Πανελλήνια θλίψη, οργή και αγωνιστική συνέχεια.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας των σιδηροδρόμων, αλλά και ζητώντας απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας στα Τέμπη.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και σε όλες τις πρωτεύουσες νομών πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων συνδικάτων, για την τραγωδία των Τεμπών. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό, με μηνύματα, όπως: «Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω», διεκδικώντας άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στο κέντρο της Αθήνας επικράτησε το αδιαχώρητο. Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε στις 12:30, την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.
Στο Σύνταγμα έφτασε μεγάλος όγκος των απεργιακών συγκεντρώσεων. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια και περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, ενώ ακολουθούσαν και όσοι είχαν προσυγκέντρωση στα Χαυτεία.

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα»
«Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη» απαίτησαν χιλιάδες απεργοί στην Αθήνα, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών, στα Προπύλαια.
Κατήγγειλαν πως ό,τι έγινε στα Τέμπη ήταν «ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας» και επισημαίνουν ότι «είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών».
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με την απαγγελία στίχων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας»: «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους...».

Παρασκευή 10 Μάρτη 2023

Μυτιλήνη
Ο «Ριζοσπάστης» δίνει σήμερα συνέχεια στο ρεπορτάζ από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε όλη τη χώρα. Κινητοποιήσεις εργαζομένων, γυναικών και νεολαίας για να μην ξεχαστεί τίποτα από το έγκλημα στα Τέμπη, να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι και οι πολιτικές τους, η στήριξη της κερδοφορίας που φέρνει τραγωδίες και θύματα στον λαό.

Εγιναν συγκεντρώσεις σχεδόν σε κάθε πόλη, δίνοντας ξεχωριστό τόνο και κινητοποιώντας κόσμο ακόμα και σε περιοχές μακρινές από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, με πρωτοβουλίες συνδικάτων, μαθητικών συμβουλίων και άλλων λαϊκών φορέων.
Πρωτοφανείς ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά του Αιγαίου.

Στη Μυτιλήνη η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, με χιλιάδες εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, αγρότες, γυναίκες, συνταξιούχους και επαγγελματίες να κατακλύζουν την πλατεία Σαπφούς και την Προκυμαία αρκετή ώρα πριν τη συγκέντρωση. Η κακοκαιρία δεν εμπόδισε τον λαό του νησιού να κινητοποιηθεί από κάθε πόλη και χωριό, να διαδηλώσει ακόμα και με καταιγίδα. Ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν οι μαθητές και οι φοιτητές, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν όταν έφτανε το μπλοκ τους από τα κεντρικά Λύκεια όπου είχαν προσυγκέντρωση. Δεκάδες ήταν τα σωματεία, οι φορείς και οι σύλλογοι που με τα πανό τους στόλισαν την πλατεία. Ξεχώρισε σε όγκο και παλμό το μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα Πολιχνίτου για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας στην περιοχή.

Λήμνος
Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ οι συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, των σωματείων και φορέων στο Καρλόβασι Σάμου και στον Εύδηλο Ικαρίας.«Χθες ήταν το "Σάμινα", σήμερα τα Τέμπη, τώρα οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη» ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν, αφού ο λαός των συγκεκριμένων νησιών θρήνησε θύματα στο τραγικό ναυάγιο του «Σάμινα».

Στη Λήμνο έγινε επίσης μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η παρουσία των μαθητών από το Γυμνάσιο Μύρινας, το Ενιαίο Λύκειο Μύρινας και το ΕΠΑΛ Μύρινας, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση με το δικό τους πανό.
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Τήνου, η μαζικότερη μετά τις κινητοποιήσεις ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Αντίστοιχη ήταν και η λαϊκή κινητοποίηση σε Σύρο, Ανδρο και Μύκονο, με τις φωνές των απεργών να ενώνονται με αυτές των μαθητών από τα σχολεία του νησιού.

«Πόσο όμορφος να γίνει ο παράδεισος;»

Στα Καλάβρυτα Αχαΐας οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και εν συνεχεία με πορεία πορεύτηκαν στον τερματικό σταθμό του οδοντωτού. Στην κεφαλή βρέθηκε πανό που ρωτούσε σκωπτικά «πόσο όμορφος να γίνει ο παράδεισος;», ενώ με πλακάτ εξέφραζαν την οργή τους ότι «το πάρε με όταν φτάσεις δεν έφτασε ποτέ...». Στη συγκέντρωσή τους και στα μηνύματα που άφησαν στις ράγες καλούσαν να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα, να μη βρίσκονται τα κέρδη των εταιρειών πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Με συμμετοχή εργαζομένων και μαθητών πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο και στην Κυπαρισσία, μετά από κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας (μέλους της ΟΓΕ) και του τοπικού παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline