Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:29:18

Οι αντιφάσεις που πληρώνονται.... Πειραιώς- νεοδημοκράτες κατά.....Μαξίμου και δικαίως. Κατηγορεί, οψίμως, ως όργανο του ΣΥΡΙΖΑ την πρόεδρο της ΡΑΣ, την οποία διατήρησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αν και εκλεκτή Χρ. Σπίρτζη-Κουμουνδούρου. Κύριο

ΝΔ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί μικροκομματικά το πόρισμα της ΡΑΣ». Οι αντιφάσεις που πληρώνονται....

1.Για μικροκομματική αξιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, απαντώντας στο σχόλιο της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζει η ΝΔ, η ΡΑΣ είναι η Αρχή, που αντί να λειτουργεί ανεξάρτητα, τη χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ εντελώς κομματικά, επισημαίνοντας ότι με πρόταση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, τοποθετήθηκε στην προεδρία της ΡΑΣ, πρόσωπο που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον σιδηρόδρομο, ενώ δύο υπάλληλοι της είχαν αποσπαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο γραφείο του βουλευτή Γιάννη Ραγκούση, αντίστοιχα.

Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του Π.Καμμένου, το ΑΝΕΛ. Χωρίς να αντικατασταθούν επί τέσσερα χρόνια Κυβέρνησης της...Νέας Δημοκρατίας.
«Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες και απόδοση ευθυνών. Κάποιοι επιμένουν σε παλαιοκομματικές πρακτικές ενός "βαθέως κράτους" που πρέπει να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν», τονίζει το κυβερνών κόμμα.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κα Τσαπανίδου αξιοποιούν μικροκομματικά ένα πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων το οποίο ήρθε εκ των υστέρων να θέσει ζητήματα ασφαλείας που εμπίπτουν στον εποπτικό της ρόλο, ενώ αν είχε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, είχε αρμοδιότητα και υποχρέωση να δράσει εγκαίρως. Πρόκειται για την Αρχή, που αντί να λειτουργεί ανεξάρτητα, τη χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ εντελώς κομματικά.

Με πρόταση Σπίρτζη, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Βουλής, τοποθέτησαν στη θέση της Προέδρου, πρόσωπο που δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τον σιδηρόδρομο. Άσχετο με τον σιδηρόδρομο ήταν και το πρόσωπο που τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου, προφανώς με βάση την ενδοκυβερνητική ποσόστωση, αφού προερχόταν από τους ΑΝΕΛ. Είναι η Αρχή, η οποία από τη μια διαμαρτυρόταν για υποστελέχωση και από την άλλη έδινε έγκριση στην απόσπαση δύο υπαλλήλων, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο γραφείο του κ. Ραγκούση αντίστοιχα. Και με όλα αυτά έχει το θράσος η κα Τσαπανίδου να μιλάει για ρουσφέτια.

Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες και απόδοση ευθυνών. Κάποιοι επιμένουν σε παλαιοκομματικές πρακτικές ενός "βαθέως κράτους" που πρέπει να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν. Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα γίνει λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις των ειδικών, με ενδελεχείς ελέγχους σε όλους τους τομείς και με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Είναι ώρα να λυθούν προβλήματα του παρελθόντος κι όχι ώρα κομματικών καυγάδων».

Π. Τσαπανίδου: Σοκάρει το πόρισμα της ΡΑΣ

«Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων όχι μόνο σοκάρει αλλά εντείνει το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας, καθώς ανακαλεί όλους τους σταθμάρχες που η ΝΔ προσέλαβε με μπλοκάκι κρίνοντας ότι έχουν ανεπαρκή εκπαίδευση και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», ανέφερε στη δήλωσή της η Π. Τσαπανίδου.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «με τον πιο δραματικό τρόπο διαπιστώνουμε ότι η αριστεία και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι τα ρουσφέτια και η αδιαφορία για την ασφάλεια των πολιτών».

Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: Δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά ο σταθμάρχης
Στο συμπέρασμα ότι ο σταθμάρχης της Λάρισας -αλλά και όσοι εκπαιδεύτηκαν στον ίδιο κύκλο μαζί του- δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά καταλήγει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, διαβλέπει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΟΣΕ) σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες - κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΡΑΣ στην οποία προστίθεται:

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με σειρά ελέγχων διερεύνησε τον κύκλο της εκπαίδευσης του Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας στον οποίο συμμετείχε ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2022 και διαπίστωσε ότι δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καταγράφονται στον Οδηγό Σπουδών».

Η ανακοίνωση της ΡΑΣ
Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει για τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις παράβασης από τον Διαχειριστή Υποδομής, ήτοι τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ Α.Ε) που σχετίζονται με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας του.

Ειδικότερα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, διαβλέπει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΟΣΕ) σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες – κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με σειρά ελέγχων που θα αναφερθούν στη συνέχεια, διερεύνησε τον κύκλο της εκπαίδευσης του Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας στον οποίο συμμετείχε ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2022 και διαπίστωσε ότι δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καταγράφονται στον Οδηγό Σπουδών.

Η απόφαση για λήψη έκτακτων μέτρων
Ως εκ τούτου η Ολομέλεια της ΡΑΣ αποφάσισε ομοφώνως τη λήψη έκτακτων προσωρινών μέτρων λόγω σοβαρών ενδείξεων παράβασης συγκεκριμένων διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας, η μη τήρηση των οποίων ενέχουν άμεση, σοβαρή και επικείμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Με τα έκτακτα προσωρινά μέτρα η Αρχή υποχρεώνει μεταξύ άλλων τον Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ Α.Ε να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών οι οποίοι μετείχαν στο διερευνούμενο κύκλο εκπαίδευσης. Πρόκειται για το προσωπικό το οποίο σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΣΕ, είχε προσληφθεί με δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μόνο δύο εξ αυτών είχαν μόνιμη υπαλληλική σχέση λόγω μετάταξης.

Η ευθύνη της εκπαίδευσης του προσωπικού
Υπογραμμίζεται ότι η κατάρτιση του προσωπικού του διαχειριστή υποδομής και των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφάλειας, παρέχεται από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΟΣΕ. Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος οργανώνει τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δεν έχει καμία εμπλοκή στην εκπαίδευση Σταθμαρχών και Κλειδούχων. Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και ο διαχειριστής υποδομής ευθύνονται για το επίπεδο της κατάρτισης και των προσόντων του προσωπικού τους, που επιτελεί βασική εργασία ασφάλειας. Η ΡΑΣ εγκρίνει στην αρχή κάθε έτους το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο καταρτίζεται από τον ΟΣΕ.

Ο ΟΣΕ απαντά στη ΡΑΣ: Η Αρχή γνώριζε την εκπαιδευτική διαδικασία για τους σταθμάρχες

Τι απαντά ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής των Σιδηροδρόμων
Με μακροσκελή του ανακοίνωση ο ΟΣΕ απαντά στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο ο σταθμάρχης της Λάρισας, που είναι προφυλακισμένος για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, όσο και όλη η σειρά σταθμαρχών που εκπαιδεύτηκαν μαζί του δεν είναι επαρκώς εκπαιδευσμένοι. Όπως σημειώνεται από τον ΟΣΕ αυτές οι ώρες είναι ώρες ευθύνης όχι διάχυσης των ευθυνών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline