Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  18:47:03

Ξαναθυμήθηκαν τα παλιά, χθες Ερντογάν (περί Γαλάζιας Πατρίδας) και και ο δουλικός Τσαβούσογλου: «Στο Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία ορισμένων νησιών». Επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες. Κύριο

Δύο μήνες από τους σεισμούς και το μορατόριουμ φιλίας σε επίπεδο κορυφής, αρχίζουν να δικαιώνονται οι επιφυλακτικοί. Αρχής γενομένης στο αντίθετο με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και έμφαση στη διχοτόμηση και στο «ανεξάρτητο Κράτος Β. Κύπρου», κόντρα στις αποφάσεις ΟΗΕ και Ε.Ε. Χθες έγινε διπλό πισωστράτημα.

1.«Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση για ακόμα μία φορά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.
«Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μία-μία διαβούλευση; Kατά την άποψη μου, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση», ανέφερε.

«Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο», πρόσθεσε, θέτοντας ως προϋπόθεση μία σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. «Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να προσφύγουμε για όλα τα θέματα. Οσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά θα υπάρχει στο μεσοδιάστημα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα γίνει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, θα επικρατήσει ένταση στους αιθέρες και ίσως γίνει και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα».

Παραμένουν οι διαφωνίες με τις ΗΠΑ
Τα ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, δήλωσε στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ενεργήσουν ως έντιμοι μεσολαβητές, πρέπει να τηρούν πιο αντικειμενική στάση. Το πρόγραμμα F35 έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Είδαμε ότι η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια με τα F16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο. Το παρατηρούμε και αυτό» πρόσθεσε.

Για την Αίγυπτο
Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Είπαμε ότι έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για τον διορισμό των πρεσβευτών. Αφού συμφωνήσαμε με το Ισραήλ για τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών, προσδιορίσαμε τα ονόματα. Επιτέλους φτάνουμε σε αυτό το στάδιο. Αυτό μπορούμε να το ανακοινώσουμε κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Θα συζητήσουμε όταν φτάσει. Μας υποδέχτηκαν πολύ καλά στην Αίγυπτο. Η επίσκεψή μας ήταν εξαιρετικά θετική. Τώρα είναι η ώρα σιγά-σιγά να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα».

2.Ο Ερντογάν στην παραλαβή του αεροπλανοφόρου Anadolu: «Η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική»,. Και αναφορές για δράσεις προστασίας της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Το αεροπλανοφόρο TCG ANADOLU παραδόθηκε χθες επίσημα, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό
Το αεροπλανοφόρο TCG ANADOLU παραδόθηκε σήμερα επίσημα, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό πολεμικό Ναυτικό .
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «αυτό το πλοίο το βλέπουμε και ως σύμβολο που θα επικυρώσει τη θέση μας ως ηγέτιδα δύναμη της περιοχής και ως χώρα που έχει λόγο στον κόσμο» κάνοντας και πάλι αναφορά στην «Γαλάζια πατρίδα».

«Με το TCG Anadolu, θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε με μεγάλη ευκολία μια δύναμη σε μέγεθος ενός τάγματος στις περιοχές κρίσης, στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ο Ερντογάν.
«Η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Αυτό κρύβεται πίσω από τις προσπάθειες μας για να έχει η χώρα μας έναν πιο δυνατό και αποτρεπτικό στόλο. Θα το πετύχουμε; Μην ανησυχείτε θα το πετύχουμε» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι «θα προσθέσουμε στη Γαλάζια Πατρίδα μας, τις 3 φρεγάτες κλάσης Ιstif».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline