Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  20:27:43

Χωρίς μεγάλες αλλαγές, αλλά με βελτιώσεις για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι νέες δημοσκοπήσεις. Έρχονται πέντε συνολικά . Και δύο προβλέψεις για τις δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο.. Κύριο

Κουτσούμπας: Χωρίς αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά Κυβέρνηση Συνεργασίας (όπως λ.χ. το 2015 και 2012). Economist: Με ποσοστό 34-35% για τη ΝΔ, ενώ χρειάζεται 38%.

Κυκλοφορούν διάφορες φήμες και πρώτες πληροφορίες για το εκλογικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται πλέον μετά το Πάσχα και την παραίτηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκης. Ήδη πέντε δημοσκοπήσεις πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες και θα αναπτυχθούν την ερχόμενη εβδομάδα και βεβαίως θα ακολουθήσουν πολλές άλλες τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες έως τις 21 Μαΐου, δεδομένου ότι μεγάλη σημασία θα έχουν οι συγκεντρώσεις, τα προγράμματα, οι εξαγγελίες, οι υποψήφιοι βουλευτές και το όλο κλίμα πόλωσης και αναμέτρησης.

Με έμφαση επιπλέον στις διάφορες τηλεοπτικές αναμετρήσεις, τα ΜΜΕ σε Αττική και επαρχία, οι κομματικοί μηχανισμοί όπως επίσης τα πολιτικά λάθη, οι μεσαίου μεγέθους και μεγάλες γκάφες και τις αρνητικές εντυπώσεις που θα υπάρξουν αυτές τις τέσσερις εβδομάδας . Με πρόσφατα παραδείγματα λ.χ., την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και την περίπτωση του Ευρωβουλευτή Σκ, Γεωργούλη και όσα ακολούθησαν.

Σύμφωνα με διάφορες πρώτες πληροφορίες, πραγματοποιούνται και πρόκειται να δημοσιευθούν πέντε δημοσκοπήσεις για τηλεοπτικά κανάλια κυρίως, οι οποίες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πρώτες διαρροές υποστηρίζουν ότι οι νέες μετρήσεις είναι καλύτερες για τα δύο μεγάλα κόμματα, με πρώτο πάντα τη Νέα Δημοκρατία, γύρω στο 28-29% και δεύτερο πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στα 24-25% (χωρίς προεκτάσεις και άλλες βελτιώσεις τελικών ποσοστών) με στασιμότητα στο 10% του ΠΑΣΟΚ και με μικρές αυξήσεις στα υπόλοιπα τέσσερα μικρά κόμματα.

2.Εκλογές 2023 - Κουτσούμπας στο OPEN: Ούτε στις δεύτερες εκλογές θα γίνει κυβέρνηση αυτοδυναμίας - Τι είπε για την υπόθεση Γεωργούλη

Για προσπάθεια χειραγώγησης της πρώτης ψήφου από τα δυο πρώτα κόμματα κάτω από ψεύτικα διλήμματα έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών τόνισε ότι «ούτε στις εκλογές του Ιουλίου θα μπορέσει να γίνει όπως προσδοκούν κυβέρνηση αυτοδυναμίας, θα είναι συνεργασίας πάλι».

Όπως τόνισε «η διαφορά τους είναι ότι τσακώνονται ποιος θα έχει μεγαλύτερο κομμάτι μέσα στο κοινοβούλιο σε αυτή την κυβέρνηση. Διότι τα προγράμματά τους τα βασικά, μπορεί να μην είναι ίδια κόμματα, αλλά τα κεντρικά ζητήματα για τα οποία κρίνονται τα συμφέροντα του λαού είναι στην ίδια κατεύθυνση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την Πράσινη μετάβαση και τους πλειστηριασμούς».

Στο ερώτημα εάν το ΚΚΕ θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση έστω και με μια ψήφο ανοχής ο ίδιος υπογράμμισε: «Κοιτάζοντας τα μάτια τον ελληνικό λαό, ούτε στήριξη ούτε ανοχή θα δώσουμε σε μια τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση. Γιατί θεωρούμε ότι θα είναι από πρώτο χέρι αντιλαϊκή οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε με πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία είτε με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ είτε με μονοκομματική είτε με κυβέρνηση συνεργασίας» και πρόσθεσε «Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ότι έχουμε πρόταση κυβέρνησης και εξουσίας, έχουμε πρόγραμμα. Εμείς το θέτουμε στον λαό και προσπαθούμε να τον πείσουμε. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι επειδή έχει πραγματική δύναμη πρέπει να την δείξει και στις κάλπες και σε αλλού. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το παρών».

Σχολιάζοντας τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ «όσο πιο δεξιά, τόσο πιο καλά», κάτι που το βλέπουμε και στη σύνθεση των ψηφοδελτίων, καθώς πήρε το μισό ΠΑΣΟΚ και την «καραμανλική δεξιά». Επίσης, υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Όλαφ Σολτς και όχι με τους Γερμανούς εργαζόμενους που κινητοποιούνται. «Τι σόι πρόοδος είναι αυτή;», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν το ΚΚΕ επιλέγει τους υποψήφιους του με όρους δημοφιλίας, ξεκαθάρισε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα του κατεστημένου», επιλέγει τους ευρωβουλευτές του με βάση τη συμμετοχή τους στους αγώνες, στην πάλη για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Συμπλήρωσε πως για το ΚΚΕ δημοφιλής είναι και ένας εργάτης, πρόεδρος του σωματείου του που συγκρούεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Για την υπόθεση Γεωργούλη

Ερωτώμενος για το σκάνδαλο με τον Αλέξη Γεωργούλη ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: «Εμείς λέμε ότι πρέπει η δικαιοσύνη να πάει σε βάθος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις όσων έχουν καταγγελθεί. Πρόκειται για μεγάλο ζήτημα. Είναι αισχρό ζήτημα η σεξουαλική κακοποίηση γυναίκας» και πρόσθεσε «πρέπει να είμαστε κάθετοι, δεν πρέπει να συμβαίνει».

Όπως τόνισε το ΚΚΕ είναι θετικό στην αλλαγή επιλογής των ευρωβουλευτών - Εμείς προκρίνουμε και ψηφίζουμε και είμαστε υπέρ της λίστας και στην Ευρωβουλή και στο Κοινοβούλιο.

3.Economist: Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story

Ως ένα ευρωπαϊκό success story χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Economist, τονίζοντας -ωστόσο- πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην πάρει τα εύσημα για αυτό στις εκλογές, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις.

Το κορυφαίο, διεθνές περιοδικό στέκεται στα τέσσερα χρόνια της θητείας του Έλληνα πρωθυπουργού, παραθέτοντας μια σειρά από επιτεύγματα και επιτυχίες. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 55 ετών αλλά δείχνει πολύ νεότερος, πλημμυρίζει από ενέργεια και ικανοποίηση καθώς ανασκοπεί τα τέσσερα χρόνια του στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού με μια σειρά επιτευγμάτων και επιτυχιών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, καθώς παραλείπει τις θετικές στατιστικές, ότι μπορεί να χάσει την πλειοψηφία του και ακόμη και τη δουλειά του. Όμως αυτό προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις».

Στο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story», αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας από τους αγαπημένους των Βρυξελλών. «Μετά το πανδαιμόνιο της διακυβέρνησης του προκατόχου του, όταν υπό το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ευρώ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μια τεράστια ανακούφιση. Ο κ. Μητσοτάκης κατευνάζει σταθερά την ένταση με τη γείτονά του Τουρκία: η εσπευσμένη βοήθεια προς τα θύματα του σεισμού του Φεβρουαρίου ήταν τόσο οξυδερκής όσο και ανθρωπιστική».

Επιπλέον, όπως τονίζει ο Economist, «ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος, χάρη σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης. Περιόρισε τη φορολογία των επιχειρήσεων, αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, αλλά κατόρθωσε να μειώσει τον υψηλότατο δείκτη χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ, αν και αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο οποίος αύξησε τα ονομαστικά έσοδα πιο γρήγορα από τις ονομαστικές εκροές».

«Η Ελλάδα δεν θεωρείται πια ο ασθενής της Ευρώπης»

Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις το δημοσίευμα στέκεται στην είσοδο τεχνολογικών και φαρμακευτικών κολοσσών, όπως η Microsoft και η Pfizer. «Η Ελλάδα δεν θεωρείται πια ο ασθενής της Ευρώπης» σχολιάζει, φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τον πρώτο ελληνικό μονόκερο, τη Viva Wallet. Όλα αυτά, συνέβαλαν, στο να βγει η Ελλάδα από την Ενισχυμένη Εποπτεία.

Παράλληλα, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ο Economist αναφέρει πως με τα σημερινά νούμερα η Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά μόνο δώδεκα περίπου έδρες περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που -όπως επισημαίνεται- αφήνει τον κ. Μητσοτάκη πολύ μακριά από την πλειοψηφία και χωρίς προφανείς εταίρους για συνεργασία.

Το περιοδικό υπογραμμίζει και δύο μεγάλα προβλήματα, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός. Τις υποκλοπές και το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων σε ιδιαιτέρως νεαρή ηλικία. «Αυτά τα δύο σοβαρά προβλήματα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινδυνεύει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον β' γύρο των εθνικών εκλογών, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το μπόνους των 30 εδρών, ένα ποσοστό της τάξης του 38%. Ωστόσο, προς το παρόν, φαίνεται πως περιορίζεται μεταξύ 34%-35%».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline