Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  00:27:50

Ουδείς τηλεθεατής σοφότερος. Ουδείς αρχηγός ξεχώρισε ιδιαίτερα. Ανούσιο το τρίωρο "Debate αλά ...ελληνικά». Εύκολες «αιχμηρές» ερωτήσεις προς απαντήσεις. Κύριο

Γνωστές, χιλιοειπωμένες οι θέσεις-εξαγγελίες των αρχηγών. Καμία διάθεση προσέγγισης και διακομματικής συνεργασίας ούτε στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές – Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να παρακολουθείται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως «αυτή η υπόθεση (σ.σ. Ανδρουλάκη) είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει, αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά».

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ» για την υπόθεση των υποκλοπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ράνιας Τζίμα του MEGA, εάν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως παραιτήθηκε ο Κωστας Αχ. Καραμανλής μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Μιλώντας στην ενότητα του debate «Κράτος, Θεσμοί και Διαφάνεια», δήλωσε: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις: Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση – και χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη – και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση επανέφερε «τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση», ενώ υπογράμμισε: «Και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής, για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει», επανέλαβε για την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Θέλω να ελπίζω πως η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«O Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να παρακολουθείται»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Για να παραδεχτεί πως «αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει, αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά».
«Σύμφωνα με τον Economist, η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου, αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση market pass στο δεύτερο εξάμηνο του έτους άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια του debate και στις δύο πρώτες ερωτήσεις της δημοσιογράφου του Σκάι κ. Σίας Κοσιώνη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δοκιμασμένο το μέτρο του market pass κι εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τότε «εμαι διατεθειμένος στο δεύτερο εξάμηνο να το χορηγήσουμε»

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ εκτίμησε πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να βαίνουν μειούμενες.

Τρεις παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση στο διάστημα της κρίσης και ιδίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και συγκεκριμένα των αυξήσεων στα τρόφιμα.

Όπως είπε έγιναν τρεις παρεμβάσεις:

1. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν
2. Έκτακτη στήριξη με τη χορήγηση market pass, που αντιστοιχεί στο 10% ως ποσοστό μηνιαίων δαπανών.

2.Τσίπρας για εξοπλισμούς: «Θα τιμήσουμε τη σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα, αλλά...»
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε «δεν θα γκρεμίσουμε τον φράχτη στο Έβρο, αλλά δεν λύνεται έτσι το μεταναστευτικό».

Τι θα κάνει με τα F-35 εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ενότητα του debate για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα.
«Μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16, τα οποία σήμερα πετάνε, και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας».

Και υπενθύμισε: «Ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, τις φρεγάτες, ψηφίσαμε τα 18 Ραφάλ. Δεν υπερψηφίσαμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ, όταν εκτιμάμε ότι υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θα υπερψηφίσουμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, δεν δίνουμε λευκή επιταγή, δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα τα οποία δεν έχουν την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και γι' αυτό δεν θα υπερψηφίσουμε τα επιπλέον – αλλά γιατί ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική ηγεσία», υπογράμμισε.

«Με ρωτάτε τώρα σε σχέση με το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Προφανώς θα τιμήσουμε τη σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και προσέθεσε: «Θα διεκδικήσουμε όμως, διότι είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία (ΕΑΒ), σε ένα πρόγραμμα σχεδόν 14-15 δισεκατομμυρίων, θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

»Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει το 60% των προγραμμάτων της στην εθνική της βιομηχανία και εμείς να μη βάζουμε ούτε μια βίδα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».
«Δεν θα γκρεμίσουμε τον φράχτη, αλλά δεν λύνεται έτσι το μεταναστευτικό»
Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει κάτι στη δική του πολιτική, ως προς τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο».

«Και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς είμασταν κυβέρνηση, υπήρχε φράχτης», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτονας: «Δεν τον γκρεμίσαμε, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν και εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία τι πρέπει να κάνει, για να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα».

«Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες», διευκρίνισε, σημειώνοντας πως «το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες που υπάρχουν. Ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
»Με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα η Ευρώπη να παίρνει το βάρος που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής.
»Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

3.Ανδρουλάκης: Ουδέποτε δέχτηκα επίσημη πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη για να συναντηθούμε

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κλήθηκε να απαντήσει αν θα συναντιέται με πολιτικούς αρχηγούς που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που βγει πρωθυπουργός της χώρας, αφού δεν έχει συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Γιατί δεν έχει δεχτεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη – όπως ο ίδιος επανειλημμένα υποστηρίζει – ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στο debate των πολιτικών αρχηγών, για να επισημάνει κατ' αρχήν πως το ερώτημα δεν έχει... καμία σχέση με την ενότητα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, για την οποία έπρεπε να ερωτηθεί από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ του Alpha.
«Ουδέποτε έχω δεχθεί πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη. Σε μία ομήγυρη, μου είπε 'αν θέλετε να συναντηθούμε'», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης, κάτι που τονίζει και εκείνος κάθε φορά που του πετάει «σπόντες» ο πρωθυπουργός.

Στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι από αυτή τη μη συνάντηση διακρίνεται ένας «απομονωτισμός», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως έχει συναντηθεί από όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος με πέντε αρχηγούς κρατών, ενώ αναφέρθηκε εκταταμένα στις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης, με κάθε ευκαιρία, ζητά εμπάργκο όπλο στην Τουρκία από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τρεις άξονες στα ελληνοτουρκικά»

«Σε λίγες μέρες διεξάγονται εκλογές στην Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας πως όποιος κι αν είναι ο νικητής, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες:
– Ενιαία εξωτερική πολιτική, με άρση του βέτο.
– Εκστρατεία για να αναδειχθεί πως τα σύνορά μας είναι ευρωτουρκικά, όχι μόνο ελληνοτουρκικά, ώστε να βάλουν από την τσέπη τους και στην Ευρώπη για την προστασία τους – και με τον φράχτη στον Έβρο, αλλά και με ευρωστρατό, που θα προστατεύει τα σύνορα.
– Στα εξοπλιστικά συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε, τέλος, πως πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας, ενώ «κάρφωσε» τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως δεν πρέπει να «θολώνουμε» το αίσθημα του ελληνικού λαού με θεωρίες για «Πρέσπες του Αιγαίου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline