Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:14:33

Από Δευτέρα, η εβδομάδα άγονων διαβουλεύσεων Μητσοτάκη-Τσίπρα- Ανδρουλάκη, καθώς και η άγονη σύσκεψη αρχηγών στην Προεδρία. Παραίτηση της Κυβέρνησης τέλη Μαΐου, ενώ παραμένουν οι γενικοί γραμματείς, διοικητές, πρόεδροι. Κύριο

Νέα υπηρεσιακή Κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Βαλμά, τον αρχαιότερο σε θητεία από τους τρείς επικεφαλής των Ανώτατων Δικαστηρίων.

1.Με βάση όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις-δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών, με πρώτους τους κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα αλλά και όλο το μπλοκ της αντιπολίτευσης είναι έντονα πολωτικό, χωρίς συναίνεση και κυριαρχεί ένα κλίμα, που δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμο για δημιουργία κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπικές αναλύσεις, μαθηματικά και θεωρητικά υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151+ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εάν και εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα. Καθαρά θεωρητικό όμως όπως και άλλα σενάρια ανάλογης στόχευσης.
Με συνέπεια οι εξελίξεις να είναι μονόδρομος προς τις δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Από Δευτέρα 22 Μαΐου λοιπόν αρχίζει, η εβδομάδα άγονων διαβουλεύσεων Μητσοτάκη-Τσίπρα-Ανδρουλάκη με τις διερευνητικές εντολές, καθώς και η άγονη σύσκεψη αρχηγών στην Προεδρία. Παραίτηση της Κυβέρνησης τέλη Μάιου , ενώ παραμένουν οι γενικοί γραμματείς , διοικητές, πρόεδροι..Όλος δηλαδή ο κυβερνητικός μηχανισμός της τετραετίας Μητσοτάκη.

-Θα ακολουθήσει, αναγκαστικά, νέα υπηρεσιακή Κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Βαλμά, τον αρχαιότερο σε θητεία από τους τρείς επικεφαλής των Ανώτατων Δικαστηρίων.

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές του 2023 και τα κόμματα έχουν ξεκινήσει τις πυρετώδεις προετοιμασίες, υπενθυμίζεται ότι μέχρι να στηθούν οι κάλπες της 21ης Μαΐου, ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει ως επικεφαλής έναν δικαστή και θα είναι στα πρότυπα των υπηρεσιακών κυβερνήσεων Παναγιώτη Πικραμμένου και Βασιλικής Θάνου. Συνεπώς ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, θα ηγηθεί βάσει συντάγματος, της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Προηγείται ο κ. Σαλμάς ο αρχαιότερος σε θητεία από τους τρείς.

Οι 3 υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι τυπικά οι εξής:
• Μαρία Γεωργίου πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
• Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
• Ιωάννης Σαλμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου( επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)

Τι ορίζει το Σύνταγμα

Όλα αυτά τα ορίζει το άρθρο 37 του Συντάγματος, το οποίο δεν θέτει περιορισμούς αρχαιότητας ή άλλες προϋποθέσεις για το ποιος από τους 3 προέδρους θα αναλάβει την ευθύνη της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Μάλιστα αυτή η επιλογή ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως σαφώς διατυπώνεται στο άρθρο 37 εδάφιο 3.

Τι αναφέρει το άρθρο 37 για τον Διορισμό Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.

2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών καισε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ' αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.
;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline