Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  15:55:20

Εφιάλτης για το 2023. Έντεκα μήνες χρειάστηκε το 1989- 90 ο πατήρ Κ. Μητσοτάκης, μετά τρεις εκλογές, για 150 έδρες με ποσοστό .... 48.90, λόγω απλής αναλογικής. Κύριο

Όχι μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης αλλά και ηγετικά στελέχη (Μπακογιάννη, Κακλαμάνης, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης κ.α.) φέρονται αποφασισμένα τα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, όπως το 1989-90, εάν οι δεύτερες Ιούλιο δεν οδηγήσουν σε αυτοδυναμία της ΝΔ και επιβάλλουν διαρκή ομηρία από άλλο κόμμα.

1-Τη διετία 1989-1990 πραγματοποιήθηκαν τρεις αναμετρήσεις λόγω του εκλογικού νόμου που έφερε το ΠΑΣΟΚ, ενδεχόμενο που ξανάρχεται στην επικαιρότητα με αφετηρία την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προβλέψεις αναφορικά με το αποτέλεσμα της κάλπης την προσεχή Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες είναι απίθανο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, φέρνουν στη μνήμη καταστάσεις πολιτικών κρίσεων, αβεβαιότητας και σχηματισμού βραχύβιων κυβερνήσεων περιορισμένης ευθύνης. Ιστορικά, τέτοιες καταστάσεις προκλήθηκαν κυρίως έπειτα από εκλογές που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, το Σύνταγμα δίνει την εξουσία διαχείρισης περιπτώσεων αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στο πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα είναι το δεύτερο πρόσωπο πέραν του Χρ. Σαρτζετάκη σε εκλογές με απλή αναλογική και το τέταρτο συνολικά στη Μεταπολίτευση, μαζί με τους Κ. Παπούλια και Πρ. Παυλόπουλο, που θα κάνει χρήση της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης: Βάσει του άρθρου 37 του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, όταν δεν προκύπτει αυτοδυναμία, ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διαδοχικά στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων εντολές διερεύνησης πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης που να τυγχάνει της εμπιστοσύνης της νέας Βουλής. Αν αποβούν άκαρπες, ο/η Πρόεδρος καλεί σε διαβουλεύσεις όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνηθεί η δυνατότητα κυβέρνησης που να απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, ή κυβέρνησης όλων των κομμάτων για τη διεξαγωγή εκλογών, αλλιώς υπηρεσιακής για τον ίδιο σκοπό.

Το 1989 χρειάστηκε να γίνουν τρεις φορές εκλογές εξαιτίας του αναλογικού συστήματος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Στις κάλπες της 18ης Ιουνίου 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με ποσοστό 44,28%, κέρδισε μόνο 145 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ είχε 125 και ο Συνασπισμός με τον Χαρ. Φλωράκη αναδείχθηκε τρίτη δύναμη με 28 έδρες.

Ο τότε Πρόεδρος Χρ. Σαρτζετάκης έδωσε στους τρεις αρχηγούς διερευνητικές εντολές, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Ωστόσο, από τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν προέκυψε συγκυβέρνηση «ειδικού σκοπού» από Ν.Δ. και Συνασπισμό υπό πρωθυπουργό τον Τζ. Τζαννετάκη για τη διερεύνηση της υπόθεσης Κοσκωτά. Όταν δρομολογήθηκε η παραπομπή του Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο και ολοκληρώθηκε ο «ειδικός σκοπός», η κυβέρνηση διαλύθηκε και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τον Νοέμβριο.

Ο εκ νέου νικητής Κων. Μητσοτάκης διέθετε μόνο 148 έδρες, οπότε η ειδική συνταγματική πρόνοια ενεργοποιήθηκε, με κατάληξη σε υπό τον Ξ. Ζολώτα οικουμενική κυβέρνηση, με συμμετοχή δηλαδή και του ΠΑΣΟΚ.. Οι τρίτες κάλπες τον Απρίλιο του 1990 εκτοξεύτηκε στο 46,90% με συνέπεια να εκλέξει μόνο 150 βουλευτές.

2.Σε διάφορους κύκλους της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας – προφανώς όχι εν αγνοία του προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη – συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο των ... τρίτων εκλογών ως τις 15 του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για «ένα φάντασμα που πλανάται» πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας, αφού κύριος στόχος του κ,Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ με δικούς της 151 τουλάχιστον βουλευτές και παράλληλα εμφανής η απροθυμία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κοινή διακυβέρνηση με 151 ψήφους. Όμως, πάντα με το ΚΚΕ σε αποστασιοποίηση και με εταίρους του κ.κ. Βαρουφάκη και Βελόπουλο είτε απρόθυμους είτε μη επιθυμητούς για τον σχηματισμό Κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Εξελίξεις βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ούτε στις δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου «βγαίνουν τα νούμερα» για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ ή συνεργατικής των άλλων κομμάτων.. Και φυσικά δεν κατορθώνει το ΕΑΝ – που απ΄ότι φαίνεται δεν θα κατορθώσει να περάσει το «φράγμα» του 3% και να μπει στη Βουλή για να γίνει το «υποστήλωμα» της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης τηρήσει την διαβεβαίωση που έχει δώσει – δημοσίως και ιδιωτικώς, με διάφορους τρόπους – πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη. Μετά από όλα αυτά τα «εφόσον» ο δρόμος προς τις τρίτες εκλογές είναι μονόδρομος.

Δήμαρχοι

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου – σύμφωνα με το σχετικό σενάριο – το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα έχει και έναν επιπλέον σύμμαχο. Θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες – οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνουν το Νοέμβριο – που θα στηρίζονται από το κόμμα, οι οποίοι θα τρέχουν για «την πάρτη τους» αλλά και για τις εθνικές εκλογές που προηγούνται των δικών τους.

Ενισχυμένο ακόμη λόγο για το ενδεχόμενο των τρίτων εκλογών. Πρόκειται για τον επίμονο, αδιάλλακτο στόχο του κ. Μητσοτάκη για αυτοδυναμία και μόνο, αντίθετος απόλυτα σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία-στήριξη από άλλο κόμμα ή με προσχωρήσεις βουλευτών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline