Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  07:29:53

Πακετάρονται αρχεία και φάκελοι υποθέσεων σε Μαξίμου και Υπουργεία. Παραίτηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και διορισμός υπηρεσιακής έως την Τρίτη. Παραμένουν γενικοί γραμματείς, πρόεδροι, διοικητές. Κύριο

Αναγκαστική παραίτηση στους περισσότερους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες καθώς και σε μετακλητούς υπαλλήλους, ταυτισμένους με τη θητεία συγκεκριμένων υπουργών και αναπληρωτών.

Σε αντίστροφη μέτρηση προς τις δεύτερες εκλογές της 15ης Μαρτίου βαδίζει η χώρα από χθες, μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως προέκυψε προέκυψε από το γεγονός ότι οι τρείς διερευνητικές εντολές συντμήθηκαν πολύ, αντί σε εννέα ημέρες σε ένα διήμερο τελικά. Τυπική και η αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στη Προεδρία της Δημοκρατίας, που είναι ότι θα καταλήξει ως σύντομη, αγεφύρωτη και άγονη για τον σχηματισμό κοινής αποδοχής Κυβέρνησης.

2.Το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής αναμένεται να ορκιστεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, Μια τυπική, πανηγυρική διαδικασία.
Η προσεχής Κυριακή (28/5) προκρίνεται ως η επικρατέστερη ημέρα για την ορκωμοσία της νέας Βουλής των 300 νέων εθνικών αντιπροσώπων, με εξαιρετικά βραχεία θητεία, δύο ημερών μόλις..

Ειδικότερα, «κλειδώνει» για το απόγευμα της Κυριακής στις 18:00 η ορκωμοσία της νέας Βουλής, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του νέου προεδρείου.

Στη συνέχεια το απόγευμα της ίδιας μέρας αναμένεται να διαλυθεί η Βουλή με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη των εκλογών στις 25 Ιουνίου.
Μέχρι τις 28 Μαΐου θα πρέπει να έχει οριστεί από την ΠτΔ η υπηρεσιακή κυβέρνηση ώστε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός , με βέβαιο τον έχοντα την παλαιότερη θητεία πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά- να υπογράψει και εκείνος με τη σειρά του τη διάλυση της Βουλής.

Τέλος από τη διάλυση της Βουλής χρειάζονται 9 ημέρες μέχρι να γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών από το αρμόδιο τμήμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Έτσι θα φτάσουμε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου η οποία ότι δεν θα γίνει με απλή αναλογική αλλά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα διεκδικεί κλιμακωτό «μπόνους» που μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 50 έδρες ανάλογα με τα ποσοστά του.

Παράλληλα άρχισαν να πακετάρονται αρχεία και φάκελοι υποθέσεων σε Μαξίμου ( προορισμό τα γραφεία της ΝΔ) και σε όλα τα Υπουργεία.(με προορισμό τα ιδιωτικά γραφεία των επικεφαλής υπουργών ή τις κατοικίες τους). Με ελπίδες πολλών συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη και υπουργών-αναπληρωτών να επανέλθουν εάν όχι στις ίδιες θέσεις της τετραετίας σε άλλες κυβερνητικές.

Ήδη παράλληλα δρομολογούνται οι θεσμικές εξελίξεις, πέραν εκείνων της Βουλής επί διήμερον (ορκωμοσία, νέο προεδρείο) με την παραίτηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον διορισμό υπηρεσιακής έως την Τρίτη. Η θητεία της θα διαρκέσει ως την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Παραμένουν και δεν παραιτούνται έως την έλευση της νέας πολιτικής Κυβέρνησης οι γενικοί γραμματείς, πρόεδροι και διοικητές σε όλο τον κρατικό μηχανισμό..

- Αναγκαστική παραίτηση θα υπάρξει για τους περισσότερους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες καθώς και σε μετακλητούς υπαλλήλους, ταυτισμένους με τη θητεία συγκεκριμένων υπουργών και αναπληρωτών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline