Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023  22:07:59

Επηρμένος όσο κανείς ο Τ. Ερντογάν δεν κρύβει ότι συνεχίζει την πολιτική Μωάμεθ- μεγάλων Σουλτάνων και ότι συνομιλεί με τον ίδιο τον... Αλλάχ. Γιατί ανησυχεί ο διορατικός Αλ. Παπαχελάς. Κύριο

Οι επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Τουρκία , η βέβαιη νίκη του καθεστώτος Τ. Ερντογάν, ο ακραίος εθνικισμός και η αναβίωση της πολεμικής τους νοοτροπίας «Κάποιες φορές τα «σκυλιά» και γαβγίζουν και δαγκώνουν κιόλας».

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΛΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ 25.5.

«Ξέραμε εξαρχής ότι ο «μήνας του μέλιτος» ή, αλλιώς, το ιντερλούδιο ηρεμίας με την Τουρκία δεν θα κρατούσε για πάντα. Ήταν μια προσεκτική αλλά και προσωρινή συμφωνία, που λήγει μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Τώρα βλέπουμε την Άγκυρα να επανέρχεται σιγά σιγά σε μια επιθετική ρητορική. Ο Ερντογάν, εφόσον εκλεγεί όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί την επόμενη ημέρα σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, με ένα χάσμα να τον χωρίζει με τη Δύση και πιο στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Θα βρεθεί, όμως, και παντρεμένος για τα καλά με εθνικιστές και το βαθύ κράτος.

Οι εκτιμήσεις για το τι θα κάνει διίστανται. Οι αισιόδοξοι προβλέπουν ότι, υπό την πίεση των αγορών, θα επιδιώξει την επίτευξη κάποιας «κατανόησης» με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Θα είναι και οι δύο πανίσχυροι, με φρέσκια εντολή. Οι απαισιόδοξοι φοβούνται πως όσο θα πιέζεται εσωτερικά, τόσο πιο ακραίος και πιο εθνικιστής θα γίνεται. Ανησυχούν ότι η εσωτερική πίεση θα εξαχθεί, είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα.

Στα δικά μου μάτια η επανεκλογή Ερντογάν μπορεί να συμφέρει την Ελλάδα, γιατί η ανοχή σε τυχόν τουρκικές προκλήσεις ή ακραίες ενέργειες θα είναι μηδαμινή από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Χρειάζεται, όμως, προσοχή. Οι ξένοι αναλυτές που διαβάζουν αυτό το επιχείρημα μπορεί να το διαβάσουν λάθος. Να νομίζουν, δηλαδή, ότι δεν μας ανησυχεί ο Ερντογάν και ότι έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η συμπεριφορά του παραπέμπει στη γνωστή φράση «σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει».

Δεν είναι όμως έτσι. Θυμηθείτε πόσο κοντά σε μια πολεμική σύγκρουση βρεθήκαμε το 2020. Αν ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» δεν είχε επιδείξει παροιμιώδη ψυχραιμία, η έκβαση του επεισοδίου θα ήταν διαφορετική. Το «σκυλί» και γαβγίζει και δαγκώνει, και αυτό είναι καλό να μην το ξεχνάμε ούτε εμείς ούτε εκείνοι που καταλαβαίνουν λάθος την εκτίμηση ότι «καλύτερα ο διάολος που ξέρεις» κ.λπ.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ένας Ερντογάν που θα καλεί δημοσίως την Ελλάδα να «καθίσει στο τραπέζι για όλα». Τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Αυτή η τακτική έχει πολλές παγίδες καθώς λίγοι, εκτός Ελλάδος, αντιλαμβάνονται πόσο ανισοβαρής είναι η ατζέντα που θέτει η Τουρκία.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν μιλήσαμε καθόλου για την Τουρκία και για εξωτερική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μας προκύψει ως μεγάλο θέμα μέσα στο καλοκαίρι ή λίγο αργότερα. Δεν χρειάζεται ασφαλώς να κινδυνολογεί κάποιος, γιατί κινδυνεύει να γίνει πρωταγωνιστής της άλλης ιστορίας, του λύκου με τα πρόβατα... Ούτε όμως και να εφησυχάζει, γιατί, ναι, υπάρχουν πολλά «σκυλιά» που γαβγίζουν πολύ, αλλά δεν δαγκώνουν. Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτά που παραδοσιακά όταν γαβγίζουν πολύ σε προειδοποιούν πως κάποια στιγμή μπορεί και να δαγκώσουν.

2.Τουρκικές εκλογές: Γιατί ο Ερντογάν επαναφέρει τον εθνικιστικό λόγο λίγο πριν τον β' γύρο

Τον Ερντογάν θα στηρίξει στο β' γύρο ο Σινάν Ογάν

Το κλίμα στην εκπνοή της προεκλογικές περιόδου στην Τουρκία παραμένει πολωμένο, εκτιμά καθηγητής Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στην ΕΡΤ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανέρχεται στον εθνικιστικό λόγο
Ψήφους από παντού επιχειρεί να αντλήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δεύτερου κύκλου των τουρκικών εκλογών την προσεχή Κυριακή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει διάφορα στραβοπατήματα και συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται κάθε ψήφο. Για αυτό προσπαθεί να αντλήσει ψήφους από παντού ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων κ. Τριανταφύλλου με αφορμή το βίντεο- «μονταζιέρα» που έδειχνε ψευδώς τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να έχει σχέσεις με στελέχη του PKK.
Το κλίμα στην εκπνοή της προεκλογικές περιόδου στην Τουρκία παραμένει πολωμένο, εκτιμά καθηγητής Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στην ΕΡΤ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανέρχεται στον εθνικιστικό λόγο με στόχο να συσπερώσει τους ψηφοφόρους του και να ανατρέψει την αποσυσπείρωση που παρατηρείται.

H κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και το υψηλό κόστος μετακίνησης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει πολλούς ετεροδημότες να μην πάνε να ψηφίσουν, γεγονός που προβληματίζει τον Τούρκο πρόεδρο παρότι είναι το φαβορί για τη νίκη στις εκλογές της 28ης Μαΐου.

«Βλέπουμε την προσπάθεια και των δύο να προσελκύσουν τους εθνικιστές γιατί πραγματικά κάθε ψήφος μετράει,» ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων επισημαίνοντας ότι οι συμμαχίες με ακροδεξιούς εθνικιστές που έχουν κάνει έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους.

«Στη ρητορική δεν είναι μόνο εθνικισμός, είναι και η πολιτική που προωθούν κατά των μεταναστών και εκεί πέρα εκεί πέρα πολλοί Κούρδοι τη βρίσκουν σύμφωνη» σημείωσε διευκρινίζοντας ότι πολλοί μετανάστες που πολιτογραφήθηκαν Τούρκοι ψηφίζουν πλέον σε κουρδικές περιοχές αλλοιώνοντας έτσι το αποτέλεσμα.

Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για τις https://www.ertnews.gr/tag/ellinotourkikes-schesis/ελληνοτουρκικές σχέσεις και το εάν υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για επαναπροσέγγιση των δύο χωρών ο διεθνολόγος εκτίμησε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας υπάρχει και νομίζω αυτό έχει να κάνει περισσότερο και από την κατάσταση της οικονομίας που είναι το μεγάλο μέλημα της επόμενης μέρας».
Με δεδομένο ότι από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εφαρμοστούν στην Τουρκία κάποια είδους κάπιταλ κοντρόλ εκτίμησε ότι αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Δύση, δίνοντας ταυτόχρονα σε αυτό το πλαίσιο τη δυνατότητα για να υπάρξει μια προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας.

«Ότι και να ακούμε αυτή την βδομάδα ως αντι -ελληνική και αντιδυτική ρητορική, αυτό που ισχύει είναι η δήλωση που είχε κάνει ο κ. Ακάρ πριν από ένα μήνα ότι "θέλουμε ένα μορατόριουμ" και αυτό που λέει και η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα διά του κ. Δένδια ότι από τότε που έγινε αυτή η δήλωση δεν υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις και ουσιαστικά θεωρώ ότι αυτό θα διατηρηθεί» υποστήριξε.
Εστιάζοντας στην τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή φάση τόνισε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα.

Όσον αφορά το πώς αναμένεται να γιορτάσει τη νίκη του ο Ερντογάν η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάννα Φερεντίνου, αναφέρθηκε στη δήλωση του Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι τη Δευτέρα 29 Μαϊου,.ημερομηνία της Άλωσης ο Ερντογάν αναμένεται να πάει στην Αγία Σοφία που λειτουργεί πια ως τζαμί για ευχαριστίες και προσευχές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline