Σάββατο 18 Μαϊου 2024  09:04:20

Αδίστακτη (και δόλια) η συμπεριφορά του Εντι Ράμα απέναντι στην νερόβραστη στάση της Ελλάδας. Φρέντι Μπελέρης: Στο νοσοκομείο των φυλακών Τιράνων με καρδιακό πρόβλημα. Κύριο

Το ξενοδοχείο που χτίζεται στην παραλία της Χειμάρρας ενδέχεται να είναι ο κρίκος που συνδέει τον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας με την υπόθεση του διωκόμενου ιδιοκτήτη του οικοπέδου, εκλεγμένου δήμαρχου Μπελέρη.

1.Ζήτημα τι θα γίνει με την ορκωμοσία, η οποία απαιτεί την προσωπική παρουσία του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο εντός τριών μηνών από την παραλαβή του χρίσματος από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

1.Στο νοσοκομείο των φυλακών Τιράνων μεταφέρθηκε ο Φρέντι Μπελέρης επειδή, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρουσίασε αδιαθεσία λόγω καρδιακών προβλημάτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του TiranaNews.gr, η μάχη για να κερδίσει την ελευθερία του συνεχίζεται.

Ο Φρέντι Μπελέρης ανακηρύχθηκε νικητής από τη CEC ως δήμαρχος της Χειμάρρας, μετά τον διορισμό του από τον συνασπισμό Μπερίσα – Μέτα, αλλά το γεγονός πως βρίσκεται στη φυλακή και η αδυναμία να ορκιστεί μπορεί να είναι λόγος για να χάσει τελικά την εντολή.
Η ορκωμοσία απαιτεί την προσωπική παρουσία του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο εντός τριών μηνών από την παραλαβή του χρίσματος από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Δικαστικές πηγές από το εφετείο Τιράνων αναφέρουν ότι ο Φρέντι Μπελέρης προσέφυγε προς το Γενικό Εφετείο Τιράνων ζητώντας να κριθεί παράνομη η σύλληψη και η προφυλάκισή του. Το Γενικό Εφετείο Τιράνων επικαλέστηκε λόγους αναρμοδιότητας για την εκδίκαση της υπόθεσης και παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο διαχειρίζεται τον φάκελο με τις κατηγορίες εναντίον του.
Σήμερα, επίσης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, ο Φρέντι Μπελέρης ζήτησε από το Εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου την απόρριψη της απόφασης του Πρωτοδικείου του Ειδικού Δικαστηρίου και την αποφυλάκισή του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η δίκη αποφασίστηκε για σήμερα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε διότι οι συνήγοροι των Μπελέρη και Κοκαβέση δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

2.Ο στρατηγικός επενδυτής σύζυγος της ΥΠΕΞ και η δίωξη του Μπελέρη

Οι ομογενείς στη Χειμάρρα ψήφισαν για δήμαρχο τον Φρέντι Μπελέρη, αλλά όπως φαίνεται από τις πρόσφατες αποκαλύψεις αλβανικών ΜΜΕ, ισχυροί πολιτικοί παράγοντες των Τιράνων έχουν λόγους να εμποδίσουν την εκλογή του.
Μετά τη συνάντησή της, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνα υπουργό Νίκο Δένδια, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Αλβανίδα ΥΠΕΞ Ολτα Τσάσκα προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Twitter αναφορικά με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, που απειλεί με κρίση τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας. Υποκριτική και ψευδής.

«Η συνάντηση με τον συνάδελφο και καλό φίλο Νίκο Δένδια στις Βρυξέλλες ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε με ειλικρίνεια την υπόθεση Μπελέρη. Ξεκαθάρισα ότι πρόκειται για ένα δικαστικό θέμα που δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας. Δεν πρόκειται για πολιτικό θέμα ούτε για υπόθεση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλώ δε μάλλον για ένα διμερές ζήτημα», έγραψε η κ. Τσάσκα, σημειώνοντας ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης αλβανικής Δικαιοσύνης.

Στην Ελλάδα πάντως, όπως και στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη γείτονα χώρα όσο και για τα πραγματικά κίνητρα της δίωξης εις βάρος του Φρέντι Μπελέρη, που αν και προφυλακισμένος εξελέγη στις 15 Μαΐου δήμαρχος Χειμάρρας. Εμπλέκουν μάλιστα στην υπόθεση την ίδια την Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών Ολτα Τσάσκα, ο σύζυγος της οποίας φέρεται να βρίσκεται πίσω από την κατασκευή ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στην παραλία της Χειμάρρας.

Ο Φρέντι Μπελέρη, που τυγχάνει πρόεδρος της μειονοτικής οργάνωσης Ομόνοια στη Χειμάρρα, συνελήφθη από την αλβανική αστυνομία στις 12 Μαΐου 2023 με την κατηγορία ότι επιχείρησε να εξαγοράσει ψήφους ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών (διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου). Την καταγγελία εις βάρος του έκανε ο υπήκοος Αλβανίας Αρσέν Ρ., ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 καταδικάστηκε για απάτη από το Πρωτοδικείο Αυλώνα. Οι δύο άνδρες φέρεται να είχαν προσωπική γνωριμία μεταξύ τους, καθώς ο καταγγέλλων τροφοδοτούσε με ψάρια το εστιατόριο του Μπελέρη στη Χειμάρρα. Η αστυνομία της Αλβανίας καλωδίωσε τον Αρσέν Ρ. στέλνοντάς τον να συναντήσει τον Μπελέρη.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ο Αρσέν Ρ. πίεζε διαρκώς τον Μπελέρη λέγοντάς του ότι έχει υπό τον έλεγχό του 8 ψηφοφόρους και ζητώντας του 40.000 αλβανικά λεκ (360 ευρώ) προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ του. Ο Μπελέρης φέρεται να μην του απάντησε, παραπέμποντάς τον σε συνεργάτη του. Πρόκειται για τον Παντελή Κοκαβέση, τον οποίο ο καταγγέλλων ισχυρίστηκε ότι συνάντησε σε κατάστημα με την επωνυμία Gelateria, όπου και του παρέδωσε τα χρήματα για την εξαγορά των ψήφων.

Η περιοχή Αδέντρι στους Δρυμάδες όπου θα φτιαχτεί το τουριστικό χωριό Dreamades Luxury Suites του Artan Gaci

Οικογενειακή υπόθεση

Ως προς τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της αλβανικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση, πηγές προσκείμενες στην υπεράσπιση του Φρέντι Μπελέρη εγείρουν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Καταγγέλλουν αρχικά ότι η εισαγγελική απόφαση για τη χρήση ειδικών ανακριτικών πράξεων, όπως είναι η καλωδίωση του Αρσέν Ρ. και η μυστική ηχογράφηση των συνομιλιών του με τον Μπελέρη, επικυρώθηκε όχι πριν αλλά μετά τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Εγείρουν δηλαδή θέμα ακυρότητας της προανάκρισης.
Ο πραγματικός ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας.

Ομως ακόμη σημαντικότερο είναι το εξής: η εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση Μπελέρη, επόπτευε δηλαδή την έρευνα της αλβανικής αστυνομίας, είναι η Ματίλντα Πέζα. Ο αδελφός της, Ενκέλ Πέζα, είναι ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αυλώνα, το οποίο επικύρωσε τις ειδικές ανακριτικές πράξεις της αστυνομίας, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και κυρίως αποφάσισε την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη. «Ως διευθύνων το πρωτοδικείο ασκεί οιονεί εξουσία στον υφιστάμενό του, νεαρό δικαστή που εξέδωσε την απόφαση της προφυλάκισης», σχολίασε στην «Κ» Ελληνας δικηγόρος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση.

Το αυθαίρετο ξενοδοχείο και η δίωξη του Μπελέρη-1
Το ξενοδοχείο που χτίζεται στην παραλία της Χειμάρρας ενδέχεται να είναι ο κρίκος που συνδέει τον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας με την υπόθεση Μπελέρη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα