Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  09:26:01

Την ερχόμενη Πέμπτη 15/6, μέσα σε γενική χαλάρωση και απαξίωση. Ναι όλων στο νερόβραστο Debate των πέντε αρχηγών, χωρίς Βαρουφάκη και έξι «πρόθυμων ανακριτών». Κύριο

Θα μετάσχουν οι πέντε αρχηγοί των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή «της μίας ημέρας» - Προτάθηκε να υπάρξει και ερώτηση εκτός της καθορισμένης θεματολογίας προς τους πολιτικούς αρχηγούς - Διαφοροποιημένες οι προτάσεις των κομμάτων.

Τη διεξαγωγή ντιμπέιτ στις 15 Ιουνίου μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου τα μέλη της διακομματικής επιτροπής, που συνεδρίασαν σήμερα, με βασικό θέμα συζήτησης την τηλεμαχία.

Ειδικότερα στο ντιμπέιτ θα πάρουν μέρος οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαϊου. Αυτοί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Από το ντιμπέιτ θα απουσιάζει λοιπόν - σε σχέση με αυτό που προηγήθηκε των εκλογών του Μαϊου - ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος επανέλαβε - απαντώντας σε σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ότι μετά το αποτέλεσμα της κάλπης την 21η Μαΐου δεν έχει νόημα μία τηλεμαχία μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη τηλεμαχία οι θεματικές ενότητες ήταν έξι - ενώ τώρα θα προστεθεί και μία ελεύθερη ερώτηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, εφόσον συμφωνήσουν τα κόμματα στην επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής, την Πέμπτη, 8 Ιουνίου.

H ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν ο καθορισμός του πλαισίου διεξαγωγής τηλεοπτικής αναμέτρησης (debate) με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης, η τηλεοπτική αναμέτρηση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια
6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Επιπλέον, προτάθηκε να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες δημοσιογράφους να υποβάλουν μία ερώτηση ελεύθερης επιλογής προς κάθε πολιτικό αρχηγό.

Η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 και ώρα 14:00, παρουσία εκπροσώπου των δημοσιογράφων που θα οριστεί από τα έξι τηλεοπτικά δίκτυα, προκειμένου να συζητηθεί η παραπάνω πρόταση και να οριστικοποιηθούν οι όροι διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τι υποστήριξαν τα κόμματα

Διαφορετικές ήταν οι προτάσεις των κομμάτων για τους «κανόνες» του ντιμπέιτ: Η ΝΔ πρότεινε 6+1 θεματικές και ελεύθερη ερώτηση, θέση με την οποία συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε 7+1 θεματικές.

Το ΚΚΕ είχε αρχικά κάποιες ενστάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ, καθώς έχει προγραμματισμένη συγκέντρωση, και αντιπρότεινε ως ημερομηνία τη 18η Ιουνίου. Ωστόσο τελικά συμφωνήθηκε η τηλεμαχία να γίνει στις 15 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης πρότεινε να αναλάβει η ΕΣΗΕΑ το ντιμπέιτ.

-Debate 11.5.2023....: Πού είδε το κοινό την τηλεμαχία - Τα νούμερα τηλεθέασης

Τι τηλεθέαση έκανε το debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ και στα υπόλοιπα κανάλια. Πόσο κατέγραψε το Champions League που ήταν "απέναντι".
news24711 Μαΐου 2023 10:37

Στο debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, ήταν στραμμένα όλα τα βλέμματα των τηλεθεατών το βράδυ της Τετάρτης (10/05).
Η τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ και διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, ενώ όλοι οι ιδιωτικοί σταθμοί είχαν από μέρες προχωρήσει σε αλλαγές στο πρόγραμμά τους, ώστε να μεταδώσουν το debate.

Έτσι, το debate μεταδόθηκε ολόκληρο από τα ιδιωτικά κανάλια, εκτός από το MEGA, που μετέδωσε τον αγώνα του Champions League μεταξύ της Μίλαν και της Ίντερ.
Όπως βλέπουμε παρακάτω, η πλειοψηφία των τηλεθεατών επέλεξε την ΕΡΤ για να παρακολουθήσει το debate, καταγράφοντας ποσοστό τηλεθέασης 19,7% στο γενικό σύνολο και 17,4% στο δυναμικό κοινό.

Η τηλεθέαση του debate των πολιτικών αρχηγών
Γενικό σύνολο
ΕΡΤ - 19,7%
ΣΚΑΙ - 10,1%
ALPHA - 9,1%
OPEN - 6,6%
ANT1 - 4,7%
STAR - 3,5%
MEGA (Μίλαν - Ίντερ) - 17,3%
Δυναμικό κοινό
ΕΡΤ - 17,4%
ΣΚΑΙ - 8,4%
ALPHA - 9,3%
OPEN - 6,1%
ANT1 - 5,3%

STAR - 4,3%
MEGA (Μίλαν - Ίντερ) - 17,4%

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline