Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  11:24:37

Χρήστος Χωμενίδης προς Μητσοτάκη: «Aκραία, πλουτοκρατική η τουριστική ανάπτυξη σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και προσεχώς σε Κέρκυρα, Στους Έλληνες γίνεται απαγορευτικός αυτός ο τουρισμός». Κύριο

Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση ενός ζητήματος εθνικής πορείας και ανάπτυξης από την συνέντευξη στα ΝΕΑ του Πρωθυπουργού.

Χρήστος Χωμενίδης: Κάποιοι αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Αφενός επειδή ανησυχούν μήπως ο τουρισμός πάρει χαρακτήρα μονοκαλλιέργειας, με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται. Αφετέρου διότι διαπιστώνουν ότι ο Έλληνας πολίτης, μεσαίου εισοδήματος και κάτω, χάνει αντικειμενικά την πρόσβαση σε ολοένα και περισσότερα θέρετρα, κυρίως νησιωτικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο προβληματισμός τους είναι εύλογος. Δεν θα γίνει ωστόσο ο τουρισμός μονοκαλλιέργεια. Εάν δει κανείς τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί κλάδοι οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη πέραν του τουρισμού. Ο τουρισμός θα παραμείνει πάντα εξαιρετικά σημαντικός. Προηγείται όμως η προστασία του περιβάλλοντος, των πολύ ευαίσθητων οικοσυστημάτων, ιδίως στα νησιά. Θα πρέπει ενδεχομένως να πατήσουμε φρένο και όχι γκάζι.

Χρήστος Χωμενίδης: Αυτό πώς θα συμβεί ακριβώς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόσφατη παρέμβασή μου στη Μύκονο αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αντιλαμβάνονται τον τουρισμό σαν ευκαιρία γρήγορου πλουτισμού, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες. Οι νόμοι του κράτους πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστοί. Κάνουμε πλέον ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τις άδειες οικοδόμησης που εκδίδονται και εντοπίζουμε εύκολα τα αυθαίρετα.

Επιδιώκουμε να προσελκύσουμε στην Ελλάδα επισκέπτες με μεγάλη καταναλωτική δύναμη. Σίγουρα η ποιότικη άνοδος του τουρισμού ανεβάζει τις τιμές. Προφανώς κάποια νησιά ακριβαίνουν πάρα πολύ. Υπάρχουν όμως στην πατρίδα μας τόσες εναλλακτικές, ώστε δεν νομίζω ότι ο Έλληνας θα στερηθεί ποτέ τη δυνατότητα να κάνει πολύ ωραίες διακοπές σε λογικότατες τιμές...

Χρήστος Χωμενίδης: Είναι ωστόσο έως και τραυματικό για τον Έλληνα να ξέρει ότι πέντε, δέκα νησιά -ο αριθμός τους ολοένα αυξάνεται- έχουν γίνει για εκείνον άβατα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Μύκονος...

Χρήστος Χωμενίδης: Και η Σαντορίνη και η Πάρος, προσεχώς ίσως και η Κέρκυρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και σε αυτά τα νησιά μπορείς να πας...

Χρήστος Χωμενίδης: Για πολύ λίγο. Για μια νύχτα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο. Ο τουρισμός πολυτελείας -το τονίζω- φέρνει λεφτά στη χώρα μέσα από τη φορολόγηση και ανεβάζει τους μισθούς. Διαφορετικούς μισθούς μπορεί να δώσει στο προσωπικό του ένα ξενοδοχείο που χρεώνει χίλια ευρώ το βράδυ, διαφορετικούς ένα ξενοδοχείο που χρεώνει πενήντα. Μας ενδιαφέρει οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να εκπαιδεύονται καλύτερα και να αμείβονται καλύτερα. Ο τουρισμός είναι μια οικονομία υπηρεσιών. Δεν κινδυνεύουν οι άνθρωποί του να αντικατασταθούν από ρομπότ. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που ανατέλλει, πρέπει να σκεφτόμαστε και ποιες δουλειές θα υπάρχουν σε δέκα-δεκαπέντε χρόνια. Οι υπηρεσίες είναι πιο προστατευμένες από τη βαριά βιομηχανία.

Χρήστος Χωμενίδης: Ακόμα και στις πόλεις οι οικονομικά πιο αδύναμοι πιθανόν να αναγκαστούν να φύγουν από τις γειτονιές τους, που θα έχουν μπει σε διαδικασία gentrification, και να μετακομίσουν σε πιο απομακρυσμένες ή και υποβαθμισμένες περιοχές. Όπως στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μεγάλο στοίχημα στην Αθήνα είναι ακριβώς να ξαναζωντανέψουν οι γειτονιές. Αυτό συμβαίνει, λόγου χάρη, στην Κυψέλη. Εάν έχεις ένα πατρικό σπίτι στην Κυψέλη, που έμενε επί χρόνια κλειστό, μπορείς να το πάρεις από τους γονείς σου χωρίς να πληρώσεις φόρο και με ένα πρόγραμμα επιδότησης και ενεργειακής αναβάθμισης να το ανακαινίσεις πλήρως.

Χρήστος Χωμενίδης: Η Κυψέλη έχει θεμελιώδη προβλήματα. Παλιές πολυκατοικίες χωρίς κεντρική θέρμανση ούτε πάρκινγκ, πολύ στενούς δρόμους...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει...

Χρήστος Χωμενίδης: Με τα airbnb τι θα γίνει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα θα μπουν αυστηρότερα πλαίσια για τα airbnb.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline