Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  13:48:51

Οι καθηγητές Στάθης Καλύβας και Θαν. Διαμαντόπουλος διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Α. Τσίπρα και επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι ο πρώτος Αριστερός Πρωθυπουργός της χώρας. Γιατί είναι ο τρίτος. Κύριο

Έχουν προηγηθεί ο Αλ. Παπαναστασίου και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα με το ΠΑΣΟΚ είχε πιο ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ.

1.Stathis Kalyvas( Στην Ιστοσελίδα του και το Διαδίκτυο)
Αυτό που λέει ο Τσίπρας και επαναλαμβάνουν άλλοι, πως δηλαδή υπήρξε ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός πως ακριβώς προκύπτει; Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 ως τι εξελέγη; Ως κεντρώος, την στιγμή που ήταν επικεφαλής σοσιαλιστικού κόμματος και με πρόγραμμα (το "συμβόλαιο με τον λαό") πολύ πιο αριστερό του ΣΥΡΙΖΑ το 15; Ναι, αλλά δεν το εφάρμοσε. Γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ το εφάρμοσε; Μόνο στη βάση πολιτικής γενεαλογίας στέκει ο χαρακτηρισμός αυτός, όμως αυτή δεν είναι σοβαρή βάση. Ας μην αποδεχόμαστε λοιπόν τόσο εύκολα τέτοιες άστοχες περιγραφές.

Lazaris Zaoussis
Ο Ανδρέας το '81 εξελέγη ως Κεντροαριστερός. Σημειολογία: Μέχρι το '77 φορούσε ζιβάγκο. Από την στιγμή που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση φόρεσε γραβάτα. [Έχουμε και κάποια ηλικία και τα θυμόμαστε αυτά].

Stathis Kalyvas
Lazaris Zaoussis Απέρριπτε τότε ανοιχτά και συστηματικά τη σοσιαλδημοκρατία και έκανε λόγο για τον τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό. Η έννοια κέντρο ήταν ανάθεμα. Αρκεί μια ανάγνωση του προγράμματος του 81 για να τα διαπιστώσει κανείς αυτά

2.Thanassis Diamantopoulos (στην Ιστοσελίδα του και το Διαδίκτυο)
Γιατί ο Παπαναστασίου -που το 1924 πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όπως την πήρε τέλος πάντων- τι ήταν; Ο ίδιος πάντως αυτοπροσδιοριζόταν, πριν αυτονομηθεί πολιτικά, ως η άκρα αριστερά του βενιζελισμού. Προ δε Βενιζέλου, τι 1908 συγκεκριμένα, είχε εμφανιστεί με καθαρά μαρξιστική ιδεολογία και πρόγραμμα που αποδεχόταν την ταξική πάλη με κάθε μέσο, ακόμη και βίαιο. Αλλά τότε "σπούδαζε" αλλού ο Αλέξης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline