Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  15:50:05

Πιερρακάκης αποκαλυπτικός στη Βουλή: «Φιλοδοξία μας στην Ανώτατη Παιδεία οι τρεις νέες κατηγορίες- 1.Δημόσια ΑΕΙ 2. Παραρτήματα σπουδαίων πανεπιστημίων 3. Μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, ελεύθερα από το άρθρο 16». Κύριο

Ο νέος υπουργός Παιδείας παρουσίασε για πρώτη φορά το βαθύ πρόγραμμα της Κυβέρνησης στην Ανώτατη Παιδεία για την επόμενη τετραετία.

1.ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού):.
.........................Κυρίες και κύριοι, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έγιναν πολλά τα προηγούμενα χρόνια, από το νέο νόμο πλαίσιο για τα ανώτατα ιδρύματα μέχρι την αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου. Η κοινωνία απαιτεί την εδραίωση και την ενδυνάμωση του δημοσίου πανεπιστημίου ως ενός πραγματικού ασύλου ιδεών, όπου οι ιδέες επικρατούν και η βία εξωστρακίζεται. Θα περιφρουρήσουμε αυτήν την κατάκτηση γιατί συνιστά περιουσία και επιθυμία του ελληνικού λαού.

Για να ενισχύσουμε τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, επενδύουμε στο πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστημίων μας για το οποίο είμαστε βαθιά υπερήφανοι. Αναπτύσσουμε προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, από βιομηχανικά διδακτορικά μέχρι τις συμπράξεις των πανεπιστημίων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εφαρμόζουμε το νέο νόμο -πλαίσιο στα πανεπιστήμια, με έμφαση στις καινοτομίες που αυτός εισαγάγει, όπως για παράδειγμα το ελληνικό erasmus.
Προωθούμε τέλος τη δημιουργία funds εντός των πανεπιστημίων με στόχο τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών φοιτητών και καθηγητών.

Είναι επίσης γνωστό, και κομμάτι του προεκλογικού μας προγράμματος, ότι επιθυμούμε την άρση του καθεστώτος εθνικής εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως ισχύει σε κάθε προηγμένη δημοκρατία, και για τον λόγο αυτόν θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα για σύναψη διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών. Οι συμφωνίες αυτές που δύνανται να γίνουν με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε άλλες χώρες να λειτουργήσουν και μέσω παραρτημάτων επίσημα στην πατρίδα μας και να απολαμβάνουν στην Ελλάδα ισοτιμία με τα ελληνικά πανεπιστήμια με βάση, το υπογραμμίζω, αυστηρότατα κριτήρια τα οποία θα θέσει η ΕΘΑΑΕ.

Η δυνατότητα που υπάρχει στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνταγματικών δεδομένων για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια από ειδικούς στη χώρα μας. Θα προβούμε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το Σύνταγμα, ώστε να προετοιμάσουμε συμπληρωματικά το έδαφος για την αλλαγή του άρθρου 16 χωρίς να χάσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο.

Για να το πω τελείως σχηματικά, δεν μπορεί η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό από την Ισπανία των σαράντα έξι εκατομμυρίων κατοίκων ή την Αγγλία. Δεν επιτρέπεται η χώρα μας να μην έχει καταφέρει τουλάχιστον να γίνει περιφερειακό κέντρο προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Μπορούμε καλύτερα και μας αξίζει να τα πάμε καλύτερα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline