Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  23:18:11

Φιάσκο επικίνδυνο και φθοροποιό με τα πυρομαχικά και τις εκρήξεις τους στη Ν. Αγχίαλο. Η οργή Ν. Δένδια, ο καταλογισμός ευθυνών και η εντολή για νέους γενικούς ελέγχους σε στρατόπεδα με βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά. Τα τρία ερωτήματα του Ε. Αποστολάκη Κύριο

Πρώτο μέτρο κυρώσεων η απομάκρυνση του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο στρατόπεδο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εντοπίζονται προβλήματα και κενά στην πυρασφάλεια της μονάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα της χθεσινές εικόνες στην αποθήκη πυρομαχικών.

1.Τα τρία ερωτήματα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών από τον πρώην υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη - Οι ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν.

Τρία ερωτήματα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα, θέτει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που βρέθηκε η 111 Πτέρυγα Μάχης με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, για προληπτικούς λόγους είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων, για να μάθουμε τι έφταιξε και η κατάσταση είχε αυτή την άσχημη εξέλιξη» τονίζει.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ θέτει τα εξής ερωτήματα:
1. «Γιατί έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;
2. Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;
3. Ποιό είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε;».

Υπάρχουν ευθύνες για το περιστατικό, αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να διερευνήσουν εξονυχιστικά και με μεγάλη αυστηρότητα το θέμα, αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας.

2/Επιθεωρήσεις και ασκήσεις πυρασφάλειας στις Ένοπλες Δυνάμεις
Σημειώνεται ότι εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Αντικείμενο των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις Μονάδες της χώρας.
Για τα ζητήματα πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναυάρχου Φραγκίσκου Λελούδα και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων.

3. «Ουσιαστικά επελέγη η πιο ασφαλής λύση για την προστασία των ανθρώπων αυτών»

Ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε σχετικά με την αναπύρωση της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι έγκαιρες εκκενώσεις και η προστασία των περιουσιών των πολιτών.

»Χθες, αυτό το οποίο έγινε είναι να εφαρμοστεί ένα σχέδιο εκκένωσης, όπως μας ενημέρωσε αρμοδίως και το γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ. Είναι το συγκεκριμένο στρατόπεδο 6 χλμ. στον βόρειο τομέα από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου στη Μαγνησία, εκεί λοιπόν έφτασαν σχετικά κοντά οι εστίες και κρίθηκε καλύτερο, αν και υπήρχε και το πρωτόκολλο αντιμετώπισης, ήταν εκεί και οι γυναίκες και οι άντρες των ΕΔ και οι πυροσβέστες, κρίθηκε ασφαλέστερο για τη ζωή των ανθρώπων αυτών να γίνει προληπτική εκκένωση. Έγιναν κάποιες εκρήξεις. Αυτήν την στιγμή φαίνεται πως η κατάσταση είναι ασφαλής. Ουσιαστικά επελέγη η πιο ασφαλής λύση για την προστασία των ανθρώπων αυτών.

»Υπήρχαν ζώνες ασφαλείας και μάλιστα ένα μέρος του στρατοπέδου, το δυτικό μέρος της αποθήκης, στο οποίο συνέβησαν 3 εκρήξεις, επελέγη να προστατευτεί το σύνολο του προσωπικού και όλων των υπόλοιπων κρίσιμων υποδομών συνολικά του στρατοπέδου και του αεροδρομίου, που δεν επλήγη κανένα από τα υπόλοιπα σημεία, έγινε προληπτική απομάκρυνση των εναέριων μέσων όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, καθαρά για λόγους ασφαλείας, για να μη θιγεί κανένα από αυτά, ακολουθήθηκαν όλες οι δικλείδες ασφαλείας και μάλιστα υπήρξε πλήρης προετοιμασία, όλοι οι απαραίτητοι κανόνες εφαρμόστηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς επελέγη να ληφθεί αυτή η απόφαση για λόγους προστασίας των ανθρώπινων ζωών.

»Αν και ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα χθες και έπρεπε να δημιουργηθεί όλη αυτή η αλληλουχία αποφάσεων για την προστασία των ανθρώπινων ζωών, προφανώς και το συντριπτικό μέρος του υλικού που υπάρχει και των κρίσιμων υποδομών δεν εθίγη καν ούτε υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Αυτήν την στιγμή βρίσκονται πυροτεχνουργοί και μόλις είναι ασφαλές θα κάνουν έναν τελικό έλεγχο. Φαίνεται ότι η κατάσταση έχει υποχωρήσει ως προς την επικινδυνότητα, άρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, ίσα ίσα ακολουθήθηκαν όλες αυτές οι διαδικασίες, πρώτον για την προστασία του προσωπικού και δεύτερον για την προστασία όλων των υπόλοιπων υποδομών».

«Πολλές οι αιτίες»

Όσον αφορά τις αιτίες επεκτάσεις της φωτιάς στην 111 πτέρυγα μάχης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως: «Οι αιτίες είναι πάρα πολλές (σ.σ. που έφτασε εκεί η φωτιά). Σίγουρα μία είναι η κλιματική κρίση και η διαφορά στη θερμοκρασία και οι παρατεταμένοι καύσωνες, το γεγονός ότι όλο αυτό δημιουργεί περιβάλλον ξηρασίας, το οποίο πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αναχαιτήσει τις πυρκαγιές και ουσιαστικά είναι το δυσκολότερο για εμάς έδαφος άρα το ιδανικότερο για την επέκταση, υπάρχουν άνεμοι, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας ο οποίος εξετάζεται από τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς να πρέπει να υποκαταστήσουμε τον ρόλο τους.

»Εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να εξοπλίσουμε καλύτερα τη χώρα ως προς τα εναέρια μέσα. »Εγώ δε θα μιλήσω για κάποιο σχέδιο οργανωμένο ή για κάποια επιμέρους ενέργεια κάποιου και να τη χαρακτηρίσω με κάποιον συγκεκριμένο νομικό χαρακτηρισμό, πέραν της δικηγορικής μου ιδιότητας θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline