Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  00:32:57

Θρήνος στον Έβρο και πολλές καταστροφές παντού. Πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη, Καβάλα, Εύβοια, Βοιωτία κ.α. Νέοι κίνδυνοι σήμερα και αύριο. Κύριο

Υποψίες, αναπόδεικτες ακόμα, για σκόπιμους εμπρησμούς. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 53 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τις περισσότερες να είναι στην Αλεξανδρούπολη (οι 15 και οι περισσότερες ταυτόχρονα σχεδόν) και την Εύβοια.

1.Δύσκολη παρέμεινε, και χθες, η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο του Έβρου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα .καθώς σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό το πύρινο μέτωπο βόρεια του οικισμού Νίψα, στους οικισμούς Δορίσκο και Μοναστηράκι, συνεχίζει να μαίνεται με την Πυροσβεστική να αδυνατεί να το ελέγξει.
Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα.

Χιονίζει στάχτη στην Αλεξανδρούπολη

Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης ο ήλιος έχει χαθεί εξαιτίας των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά. «Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα» δήλωσε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Απειλείται και πάλι το δάσος της Δαδιάς

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα στην θέση «Γκίμπρενα» στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνδράμουν στην κατάσβεση δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Υπάρχουν αναφορές ότι η πυρκαγιά καίει σε τμήμα που είχε μείνει ανέγγιχτο από την περσινή μεγάλη φωτιά.
Νέα φωτιά στα Λάβαρα – Εκκενώθηκε ο οικισμός

Και νέα φωτιά ξέσπασε στον Έβρο, το μεσημέρι της Δευτέρας σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάβαρα.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Μάλιστα, εστάλη μήνυμα του «112» για εκκένωση του οικισμού με κατεύθυνση την Ορεστιάδα.

2.Κικίλιας: Τα μέτρα που αποφάσισε η διυπουργική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση των μετώπων και την πρόληψη των πυρκαγιών

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη των πυρκαγιών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 53 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τις περισσότερες να είναι στην Αλεξανδρούπολη και την Εύβοια, ανέφερε αρχικά. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι δύσκολο, λόγω των καιρικών συνθηκών, είπε ο υπουργός.

Η έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη που είχε γίνει νωρίτερα έλαβε τα παρακάτω μέτρα:

* Απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης έως το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου.

* Απαγόρευση οποιαδήποτε δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους.

* Αυστηρή εφαρμογή του 112.

* Αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

H δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο.

Από χθες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες.

Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους συναδέλφους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, και του Λιμενικού, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ.»

Αποφασίστηκε:

Πρώτον, απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.

Δεύτερον, αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τρίτον, απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέταρτον, αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.

Και πέμπτον, αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline