Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  02:35:54

Στ. Κασσελάκης: Μονοπώλησε το ενδιαφέρον και στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα δεύτερος από τους πέντε και ανταγωνιστικός προς τη Ε. Αχτσιόγλου. Κύριο

Απάντηση στις ανακρίβειες ,που άρχισαν να γράφονται και να κυκλοφορούν εναντίον του από «γραφίδες του φιλοκυβερνητικού χώρου».

Κοινό συμπέρασμα και ευρύτατη παραδοχή από το διήμερο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η όλη κάθοδος Στ.Κασσελάκη προκάλεσε ευρύτερο ενδιαφέρον για τη διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνωσε το αίσθημα της ανανέωσης και της ανάκαμψης, ενίσχυσε την αντίληψη της συσπείρωσης και της κόντρα στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη (που μέχρι μονοπωλούσε ή προσπαθούσε να εκφράσει η Ε. Αχτσιόγλου) α. Οι 30 που υπέγραφαν εκτός του κλίματος του Παύλου Πολάκη που εξ αρχής έχει στοιχηθεί με τον νέο επιχειρηματία είχε ονόματα όπως του Γιώργου Τσίπρα, του Θανάση Οικονόμου, της Θεοδώρας Τζάκρη. Ενδεικτικά και των μετακινήσεων και των σχισμάτων στο πάλαι προεδρικό μπλοκ.

Οι πλατφόρμες των 5

Οι πλατφόρμες των πέντε ήταν έως πολύ αναμενόμενες. Κινήθηκαν όμως σε ένα έντονο πολιτικό και ιδεολογικό καμβά και κάθε ένας και μία είχε το δικό του δυνατό χαρτί.

Η Έφη Αχτσιόγλου είχε κυβερνητισμό, συναίσθημα, ολική αναφορά στα πεδία που θέλει η Αριστερά να αναμετρηθεί, βολές κατά της αντι-πολιτικής και της «τοξικής αρρενωπότητας», αποτίμηση των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ταξικό πρόσημο. Έθεσε άτυπα αλλά με ένταση το πρώτο κρας τέστ για τις Ευρωεκλογές του 2024.
Ο Κασσελάκης μίλησε όπως αναμενόταν αρκετά πάνω στο μοντέλο του «αντι- Μητσοτάκη» και σε μια αναποδογυρισμένη πρόσληψη της αριστείας. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον.

Ο Παππάς εξόχως πολιτικός, με υπεράσπιση της στρατηγικής των πολιτικών διαιρέσεων: «Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει. Και όσο η αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη δεξιά δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία».

Έκανε αναφορά στα εθνικά, θέμα ακανθώδες για την Αριστερά. Ο Τσακαλώτος μίλησε σε βάθος για την λειτουργία του κόμματος. Τα όρια του εφικτού. Το στοίχημα της αξιοπιστίας. Τους κινδύνους της μετα-πολιτικής με την «αδιαμεσολάβητη σχέση του ηγέτη με τον λαό» που ξόρκισε καταχειροκροτούμενος. Επαναπάτρισε ένα μέρος του βαθέως κόμματος.

Ο Τζουμάκας επανέλαβε την στρατηγική του κυβερνητισμού με ένα προοδευτικό πρόγραμμα και μια νέα ηγεσία χωρίς τακτικισμούς.
Επόμενος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Προέδρου στις 10 του μηνός. Αν απαιτηθεί και δεύτερος γύρος, στις 16. Με όλα τα ρεύματα πια να λαμβάνουν τελική διάταξη στην μάχη.

2.Κασσελάκης: «Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ελεγχόμαστε αλλά έντιμα, με κανονικά, όχι με παραπλανητικά στοιχεία». Απαντήσεις σε δημοσιεύματα εναντίον του.

«Τα ΜΜΕ που ψάχνουν σκιές στην καθαρή ζωή μου, ας συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο, γιατί τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ελεγχόμαστε. Αλλά έντιμα, με κανονικά, όχι με παραπλανητικά στοιχεία», δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας σε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για την επαγγελματική του πορεία.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ακόμα: «Το ίδιο έντιμα, ας κάνουν ένα ρεπορτάζ για την ακρίβεια που μαστίζει τους πολίτες. Ένα ρεπορτάζ επιτόπου, στον Έβρο, που είναι κι αυτός Ελλάδα, και που μέσα σε 16 μέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον αφάνισε από τον χάρτη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη
Στο Κυριακάτικο φύλλο (3/9) του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» κλιμακώνεται η κακόβουλη επίθεση σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη. Στο σημερινό επεισόδιο επιχειρούν να τον εμφανίσουν ως ανεπαρκή και αποτυχημένο στην επαγγελματική του πορεία. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Κασσελάκης απολύθηκε τόσο από την Goldman Sachs όσο και από Tiptree.

Επειδή, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει «τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο και ατεκμηρίωτο», η αλήθεια είναι η εξής:
1. Όσον αφορά στη δήθεν απόλυση από την G.S., στις 17 Μαρτίου 2014 και ενόσω εργαζόταν σε αυτήν, ο κ. Κασσελάκης γίνεται δεκτός από το ΜΙΤ για μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων (βλ. συνημμένο Νο 1). Για την εισαγωγή του στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο έλαβε συστατικές επιστολές από τους προϊσταμένους του στη Goldman Sachs. Η αποχώρησή του από τη G.S. έγινε ώστε να συνεχίσει ανώτερες σπουδές στο παραπάνω γνωστικό αντικείμενο.

2. Όσον αφορά στη δήθεν απόλυσή του από την Tiptree, στις 13 Ιανουαρίου 2023 του ζητήθηκε να παραιτηθεί από τις αξιώσεις που είχε έναντι της εταιρείας για συμφωνημένες και μη καταβεβλημένες αμοιβές του. Επειδή ο κ. Κασσελάκης αρνήθηκε να "προσαρμόσει" τις απαιτήσεις του, η Τiptree επανήλθε στις 16.01.2023 με νέα δελεαστική πρόταση/προσφορά συνεργασίας, η οποία συνίστατο στην ανάθεση σε εκείνον νέου διευρυμένου επενδυτικού project πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Διευκρινίζεται ότι και αυτή η πρόταση έγινε στο πλαίσιο των εξωδικαστικών συζητήσεων των δύο πλευρών αναφορικά με τα δεδουλευμένα του. Επειδή, ο κ. Κασσελάκης απέρριψε και αυτή την πρόταση, στις 13 Μαρτίου 2023 ο ίδιος κατέθεσε αγωγή ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων για λήξη ("termination") της συνεργασίας του με την Tiptree (βλ. συνημμένο Νο 2).

jki

Σχετικά με τα παραπάνω ο κ. Κασσελάκης δήλωσε:
«Τα ΜΜΕ που ψάχνουν σκιές στην καθαρή ζωή μου, ας συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο, γιατί τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ελεγχόμαστε. Αλλά έντιμα, με κανονικά, όχι με παραπλανητικά στοιχεία.
Και το ίδιο έντιμα, ας κάνουν ένα ρεπορτάζ για την ακρίβεια που μαστίζει τους πολίτες.
Ένα ρεπορτάζ επιτόπου, στον Έβρο, που είναι κι αυτός Ελλάδα, και που μέσα σε 16 μέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον αφάνισε από τον χάρτη.».

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: «Πέτρες στην τζαμαρία» της Κουμουνδούρου, η ενόχληση Τσίπρα

Πώς αξιολογείται εντός των κομματικών τειχών η υποψηφιότητα του «κομήτη» Στέφανου Κασσελάκη και πώς επηρεάζονται οι άλλοι υποψήφιοι από την παρουσία του στην κούρσα της διαδοχής

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου χθες το Διαρκές Συνέδριο αναμενόταν να επικυρώσει τυπικά τις υποψηφιότητες, δημιούργησε νέα δεδομένα στην κούρσα της διαδοχής. Αλλάζει άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού η κίνηση του φερέλπιδος πολιτικού που εμφανίστηκε σαν κομήτης στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό από τις ΗΠΑ ύστερα από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Απρίλιο και συμμετείχε ως απόδημος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

Οχι, αλλά δημιούργησε μεγάλη φασαρία, «πετώντας πέτρες στην τζαμαρία της Κουμουνδούρου», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, και ουσιαστικά ζωήρεψε μια άνευρη και εν πολλοίς αδιάφορη διαδικασία για το ευρύ κοινό. Ξαφνικά όλα τα φώτα έπεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η υποψηφιότητα Κασσελάκη, παρά τις διαφωνίες που διατυπώνονται για τον «απολίτικο χαρακτήρα» της, έδωσε ενδιαφέρον στις εσωκομματικές εκλογές έξω από το στενό κομματικό πλαίσιο.
Μπορεί όμως αυτή η υποψηφιότητα να δώσει την απαραίτητη ώθηση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μπει σε τροχιά εξουσίας; Με βάση όσα έχει εμφανίσει ο ίδιος ο υποψήφιος μέχρι στιγμής στον δημόσιο λόγο του, όχι! Από εκεί και πέρα όμως αναδεικνύεται και το στοιχείο της... μεταπολιτικής και κατά πόσο αυτό επηρεάζει μια διαδικασία με έντονο το άρωμα της κομματικής γραφειοκρατίας.

Παράλληλα έδειξε πόσο εύκολο είναι να αποδεχθούν ακόμα και μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός κόμματος της Αριστεράς, μια υποψηφιότητα που εν πολλοίς θεωρείται «προϊόν εργαστηρίου» με επένδυση από πολιτικό μάρκετινγκ και στρατηγική και κοινωνικών διεργασιών και με μηδαμινή κομματική πορεία και που είναι άχρωμη ιδεολογικά.
Σε εποχές όμως όπως η σημερινή, όπου κυριαρχεί και η δυσπιστία στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και υπάρχει και δυσανεξία στον τρόπο που κινούνται διάφοροι, ο Στ. Κασσελάκης φαίνεται να κερδίζει την εύνοια σημαντικού τμήματος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και μένει να φανεί πόσοι από αυτούς θα προσέλθουν να ψηφίσουν.

Ο 35χρονος Χανιώτης με παρουσία περίπου δυο δεκαετιών στις ΗΠΑ στηρίζεται στον συντοπίτη του Παύλο Πολάκη που έχει σημαντική επιρροή στην κομματική και κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και αυτό από μόνο του συνιστά ένα δυνατό όπλο για ένα πρόσωπο που θέλησε να παρακάμψει την όποια επετηρίδα και να διεκδικήσει την ηγεσία ενός κόμματος που, εκ των πραγμάτων, αγνοεί βασικές δομές του, ακόμα και την ιστορία του και τις φάσεις μετεξέλιξής του. Σημεία των καιρών. Για αρκετά μέλη και στελέχη, αυτό είναι αδιάφορο, κάτι που δείχνει και το ιδεολογικό στάτους τους, και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν απών από πολλές κοινωνικές, αυτοδιοικητικές, συνδικαλιστικές και άλλες διεργασίες. Αλλά και γιατί άλλαξε και η στάση πολλών, ακόμα περισσότερο μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μένει να φανεί τώρα σε ποιον υποψήφιο θα κάνει ζημιά ο Στέφανος Κασσελάκης. Με βάση τις εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών παραγόντων, αυτός που επηρεάζεται περισσότερο είναι ο Νίκος Παππάς, διότι στελέχη που τον στήριζαν τοποθετούνται υπέρ του νέου υποψηφίου, όπως οι βουλευτές Πέτρος Παππάς και Δώρα Αυγέρη («άνοιξε το παράθυρο και μπήκε φως» είπε), αλλά και ο βουλευτής Επικρατείας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης που είχε ταχθεί αρχικά υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία έχει ελάχιστες απώλειες. Δεν επηρεάζει καθόλου τις υποψηφιότητες Ευκλείδη Τσακαλώτου και Στέφανου Τζουμάκα, που είναι και οι αμιγώς πολιτικές και με καθάρια ιδεολογική τοποθέτηση.

Η κυρία Αχτσιόγλου μπορεί να έχει μικρές απώλειες από την υποψηφιότητα Κασσελάκη, αλλά κερδίζει σημαντικό κομμάτι των άλλοτε «προεδρικών», όπως από την πάλαι ποτέ «Κίνηση Μελών» και τη ΡΕΝΕ. Πάντως ο βασικός της συνεργάτης και υπεύθυνος της στρατηγικής της, ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάλεσε τους πάντες να είναι προσεκτικοί στις προβλέψεις τους για το ποιος κάνει «γκελ» και ποιος όχι και εκφράζει σε συνομιλητές του τη βεβαιότητά του ότι ο κόσμος που «πονάει» τον ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου.

Αναζωπύρωση της συζήτησης

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στις εκλογές και ποια είναι η τιμή της πολιτικής μετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στο χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ, το κέρδος είναι ότι αναζωπυρώθηκε η συζήτηση, με κείμενα και παρεμβάσεις.

Σε ένα από αυτά 24 μέλη και στελέχη από διάφορες οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα – μόνο ένα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής – βάλλουν ευθέως κατά των όσων προτείνει ο Στ. Κασσελάκης, ασκούν κριτική στο αρχηγικό μοντέλο του κόμματος και διά της πλαγίας οδού θέτουν εμμέσως και τον κ. Τσίπρα στο κάδρο των ευθυνών τόσο για τις αιτίες της εκλογικής ήττας όσο και για τον χαρακτήρα του κόμματος. Πρόκειται για κομμάτι της «αριστερής τάσης», αν και από την «Ομπρέλα» λένε ότι δεν έχουν σχέση. Ομως είναι σαφές από τα ονόματα πως υπάρχει διασύνδεση με κεντρικά στελέχη της «Ομπρέλας», ενώ το άκρως ενδιαφέρον είναι η επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ», με τη συντομογραφία «ΠΡΩΤΑ ΣΥΡΙΖΑ» που έρχεται απέναντι σε αυτό που προβάλλει ο Στ. Κασσελάκης: «ΣΥΡΙΖΑνασυγκρότηση Τώρα!».

Η σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2012 έως σήμερα

Παλαιότερα, ο κ. Κασσελάκης, όπως γράφει ο ίδιος σε άρθρο του (αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής», τον Ιούλιο του 2023), είχε αναπτύξει από το 2012 μια άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο ήταν μέλος του Κοινοβουλίου, μετά υπουργός και τέλος επικεφαλής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
«Πράγματι είχα εκφράσει τη στήριξή μου σε εκείνον στον "Εθνικό Κήρυκα" ("National Herald") όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος. Είχα τότε και εξακολουθώ να έχω μεγάλο σεβασμό για εκείνον προσωπικά.

Στην Ομογένεια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τον γνώριζα και τον σεβόμουν σε προσωπικό επίπεδο, αλλά πολιτικά τον θεωρώ καταστροφικό. Γι' αυτό τον έχω πολεμήσει φανερά εδώ και μήνες. Και θα συνεχίσω να τον πολεμώ σκληρά. Τον Μητσοτάκη γνώριζα, με τον Τσίπρα πήγα. Αυτό και μόνο λέει πολλά» απαντά σήμερα ο κ. Κασσελάκης.

Οι «απορίες» και οι αιχμές των στελεχών του κόμματος

Για τον Στ. Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν θέλουμε μεσσίες και πολιτικούς του Instagram», ενώ ο βασικός θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, με δισέλιδο άρθρο του στην «Αυγή» υπό τον τίτλο «Απορίες» τον «έσφαξε με το βαμβάκι».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα γενναιόδωρο κόμμα. Τόσο όσο να μη διστάζει να προσφερθεί ολόκληρο σε οποιονδήποτε επιθυμήσει να το πάρει από το χέρι (να αναλάβει την αρχηγία του) σχεδόν υπό μηδαμινές προϋποθέσεις. Αρκούν λίγες υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του που θα υιοθετήσουν μια υποψηφιότητα η οποία μπορεί να κατατεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ανωριμότητα ορφανού; Οχι βέβαια. Απλώς απέραντη δημοκρατική ευαισθησία. Το ψηφισμένο από το πρόσφατο συνέδριο καταστατικό του κόμματος ορίζει ότι ο ή η πρόεδρός του ψηφίζεται από ολόκληρο το πλήθος των μελών και των φίλων του. Με τις δυο ιδιότητες να ταυτίζονται ακαριαία την ίδια στιγμή της ψηφοφορίας. Με μια απλή δήλωση και αντίτιμο δύο ευρώ» ήταν η εισαγωγή του άρθρου.

Η αναφορά του κ. Μπαλτά για τα δύο ευρώ σχετίζεται με το ποιοι θα ψηφίσουν. Εδώ έγινε μεγάλη συζήτηση εσωτερικά, αλλά συμφωνήθηκε τελικά να μην ανοίξει η διαδικασία για φίλους, αλλά μόνο για μέλη. Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί το μοντέλο με το οποίο εξελέγη ο Αλ. Τσίπρας με 99% πρόεδρος από τη βάση για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022.
Σχετικά με τις υπογραφές των μελών, τον απαραίτητο αριθμό (30) τον εξασφάλισε ο Στ. Κασσελάκης με τη βοήθεια του κ. Πολάκη και άλλων μελών, κυρίως πρώην «προεδρικών».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline