Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  06:39:08

ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτοκριτική: Επέτειος με την κλιματική κρίση στο επίκεντρο και με ικανοποίηση Ανδρουλάκη για την αρχηγία του: «Πετύχαμε όλους τους στόχους μας στις εκλογές για ενότητα-ανανέωση-προοπτική». Κύριο

Εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την ίδρυσή του, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 νοσταλγίας και αυτοεξύμνησης.

1.Στην πρόταση της Κεντροαριστεράς σήμερα, που πρέπει να είναι διαμορφωμένη ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, αναφέρθηκε ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τόνους ικανοποίησης για επιτυχίες στις εκλογές και αισιοδοξίας για το μέλλον..
Στα πρώτα -ήντα μπαίνει το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα γιορτάζει τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την ίδρυσή του, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο, με κεντρικό θέμα –ιδιαίτερα επίκαιρο– την κλιματική αλλαγή, στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Στις 6 μ.μ. στο περιστύλιο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις: κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και βιώσιμη ανάπτυξη» και ομιλητές τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Αθηναίων, καθηγητή ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του ΕΜΠ, Χάρη Δούκα, την Ευανθία Σισμάνογλου project manager στην εταιρεία EV Loader (startup για τα ηλεκτρικά οχήματα) και τον Γιώργο Καραμανώλη σύμβουλο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, συντονιστή της δράσης Ψηφιακή Κοινωνία – Digital Society.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει στις 8 μ.μ. και κεντρικό περιεχόμενο της ομιλίας του θα είναι οι προκλήσεις της σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο κ. Ανδρουλάκης θα αναδείξει όλες τις πτυχές τού τι πρέπει να αντιπροσωπεύει η πρόταση της Κεντροαριστεράς σήμερα, προκειμένου να είναι πειστική απάντηση στις αγωνίες των πολιτών. Παράλληλα, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες του ίδιου του ΠΑΣΟΚ τόσο στην παρουσία του στη Βουλή και στην εγχώρια πολιτική σκηνή όσο και σε σχέση με τις επιδιώξεις μετά την πρώτη κατοχύρωση αυξημένου ποσοστού στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Αυτοδιοικητικές με «στοιχήματα» για τους τρεις

Σε αυτή την πορεία, πρώτος σταθμός είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου στη Χαριλάου Τρικούπη θέτουν στόχο να «διευρυνθούν τα ερείσματα στην κοινωνία και αυτό να αποτυπωθεί στην κάλπη», όπως υπογραμμίζουν. Τι σημαίνει αυτό; Να αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διακριτή, ενισχυμένη παρουσία στις τοπικές κοινωνίες. Κάτι που, όπως αναφέρεται, σε έναν βαθμό προκύπτει και από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις περιφέρειες να ανακοινώσει στήριξη στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου αξιολογούνται ως ένα κρίσιμο σκαλοπάτι για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όπου θα επιδιωχθεί να βγει το κόμμα ακόμη πιο ενισχυμένο στις κάλπες και να επιβεβαιωθεί η τάση επαναφοράς του σε ρόλο κομβικού «παίκτη» στην πολιτική σκηνή.

Κάνοντας μια αποτίμηση της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές προχθές στη Βουλή, οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη αξιολογούν ως σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Ανδρουλάκη για να συγκρουστεί και επισημαίνουν ότι, παρά την ευτελιστική προσέγγιση που –κατά την άποψή τους– συχνά υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης έναντι του ΠΑΣΟΚ, στην πράξη το κόμμα δικαιώνεται όταν η κυβέρνηση υιοθετεί προτάσεις τους και τις ενσωματώνει στην ασκούμενη πολιτική.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της αυριανής εκδήλωσης στο Ζάππειο, την ομιλία Ανδρουλάκη θα ακολουθήσει συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Ζιώγαλα και Γιάννη Γιοκαρίνη.

2.3η Σεπτεμβρίου: 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Η μέρα που σημάδεψε την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα - Από την πτώση της Χούντας στον Ανδρέα Παπανδρέου -

Αναλυτικά οι φετινές εκδηλώσεις

Τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την ίδρυσή του γιορτάζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων, είναι η κλιματική αλλαγή, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα στις 18:00 στο περιστύλιο του Ζαππείου όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και βιώσιμη ανάπτυξη».

Ομιλητές θα είναι ο Χάρης Δούκας, καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Ευανθία Σισμάνογλου Project Manager στην εταιρεία EV Loader (startup για τα ηλεκτρικά οχήματα) και ο Γιώργος Καραμανώλης, σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας & Τεχνολογίας, συντονιστής της δράσης Ψηφιακή Κοινωνία - Digital Society. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Στις 20:00 στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου αναμένεται η πολιτική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο πλαίσιο της φεστιβαλικής ατμόσφαιρας που είχε επικρατήσει και κατά τους εορτασμούς της 3ης του Σεπτέμβρη πέρυσι, θα ακολουθήσει συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Ζιώγαλα και Γιάννη Γιοκαρίνη.

Η μέρα που σημάδεψε την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα

Η 3η του Σεπτέμβρη είναι η ημερομηνία ορόσημο σε κάθε ΠΑΣΟΚικό ημερολόγιο. Είναι η ημέρα ιδρύσεως, εκείνη η ιστορική διακήρυξη από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που άνοιξε μια νέα πόρτα στην πολιτική της χώρας, ύστερα από ταραγμένες εποχές κοινωνικής ασφυξίας και αγανάκτησης. Οι πρώτοι που αγκάλιασαν το κίνημα ήταν οι θυμωμένοι νέοι, ενώ οι μεγαλύτεροι ήταν πιο σκεπτικοί μπροστά στο νέο κόμμα.

Η πτώση της Χούντας στις 24 Ιουλίου 1974, βρήκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, εξόριστο στον Καναδά. Στις αρχές Αυγούστου ο Ανδρέας παίρνει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα και να ηγηθεί κόμματος. Στις 6 Αυγούστου συγκαλεί στο Βίντερτουρ της Ελβετίας για πρώτη και τελευταία φορά το εθνικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ), μιας αντιστασιακής οργάνωσης, που είχε ιδρύσει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και διακήρυττε όχι μόνο την πτώση της χούντας, αλλά και «την αποδέσμευση της χώρας από την ξένη εξάρτηση» και «την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών, με τελικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας»

Σε εκείνη την ασταθή πολιτική ατμόσφαιρα ο γιος του «Γέρου της Δημοκρατίας» αρνήθηκε να κληρονομήσει την Ένωση Κέντρου και ξεκίνησε ένα νέο ριζοσπαστικό κίνημα που προέτασσε το αίτημα του σοσιαλισμού. Το εγχείρημα του βρήκε αντιστάσεις από το περιβάλλον του, καθώς κανείς δεν φανταζόταν ότι ακόμα και 49 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια βαριά κληρονομιά στην πολιτική της χώρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline