Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  06:24:12

Θεσσαλία της θεομηνίας: Η πιο μεγάλη, η πιο δύσκολη δοκιμασία Μητσοτάκη- Κυβέρνησης. Κύριο

Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς: «Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντέξει μόνη της αυτό που συνέβη στην Ελλάδα».

-Παράπονα και οργισμένες εμπειρίες χιλιάδων Θεσσαλών για καθυστερήσεις συντονισμού Κράτους- Στρατού, με σφοδρά παράπονα για πλήρη απουσία εκπροσώπων και ενδιαφέροντος από Περιφέρεια και Δήμους.

1.ΔΕΘ: Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο για την κατάσταση και τα προβλήματα στη Θεσσαλία.

Η«κακοκαιρία Daniel», που πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα εδώ και δύο ημέρες, προκάλεσε την αλλαγή του προγράμματος του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Όπως έγινε γνωστό, αναβάλλεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μέγεθος της καταστροφής στην Κεντρική Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, είναι τέτοιο που αναμενόμενα θα πρέπει τεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού.
Πόσω μάλλον από τη στιγμή που τα φαινόμενα παραμένουν σε πολλές περιοχές σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για πλήρη καταγραφή των καταστροφών, σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη εντός της επόμενης εβδομάδας, που σημαίνει πως οι εκδηλώσεις της Παρασκευής, αλλά και η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ αναβάλλονται – και μετατίθενται πιθανότατα για την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας όπου συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση της κακοκαιρίας.

2.Γιάνες Λέναρτσιτς στην «Κ»: «Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντέξει μόνη της αυτό που συνέβη στην Ελλάδα»
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων μιλά στην «Κ» για τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στην πρόληψη και την προσαρμογή

Για ένα καλοκαίρι ακραίων καιρικών συνθηκών που εξελίσσεται όμως σε μία νέα βίαιη κανονικότητα για την Ευρώπη αλλά και για όλο τον κόσμο, κάνει λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς , σε συνέντευξη που παρέθεσε στην «Κ» μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις καμένες εκτάσεις.

Σχολιάζοντας τα ακραία φαινόμενα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας τα τελευταία 24ωρα και είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ο κ. Λέναρτσιτς επισημαίνει πως «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την πρόσθετη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα με τις πλημμύρες και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε εάν μας ζητηθεί».

Αναφερόμενος στις χιλιάδες καμένες εκτάσεις που άφησαν πίσω τους οι μέγα-πυρκαγιές, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει πως καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντέξει μόνη της αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τόσο ο ενισχυμένος πυροσβεστικός εναέριος στόλος του rescEU και το πρόγραμμα προεγκατάστασης πυροσβεστών όσο και η βοήθεια 13 χωρών προς τη χώρα μας ήταν δύο ουσιαστικά βήματα στήριξης. Ο κ. Λέναρτσιτς επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της ετοιμότητας του ευρωπαϊκού μηχανισμού, με στόχο την ανταπόκρισή του σε τόσο βίαιες περιόδους πυρκαγιών, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στον τομέα της πρόληψης και της προσαρμογής.

Γνωστοποιώντας πως ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις πυρκαγιές του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. θα αξιολογήσει στο τέλος του καλοκαιριού τι είδους μέσα θα χρειαστούν τα κράτη της Ε.Ε για το επόμενο έτος, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές για την παραγγελία των 24 Canadair από τη rescEU βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και θα είναι έτοιμα προς χρήση το 2027.

Τέλος, δεδομένου πως όλα δείχνουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα και σφοδρότερα, ο κ. Λέναρτσιτς τονίζει τη σημασία μίας ενιαίας προσαρμογής της Ε.Ε. στη νέα βίαιη κανονικότητα, γεγονός που θα προϋποθέτει καλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στην πρόληψη και την προσαρμογή αλλά και στη χρήση σημαντικών χρηματοδοτικών μέσων – συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών κονδυλίων της Ε.Ε.– με στόχο τη στήριξη των κρατών-μελών.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κ. Λέναρτσιτς στην Αθήνα το 2021, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline