Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  09:25:13

Θεσμοθετείται πλέον ο Στρατός ως ισχυρός βραχίονας της Πολιτείας. Με άμεση ανάμιξη στην κοινωνική ζωή και τις ανάγκες της. Κύριο

Μετά τον Κορωνοιό και τη Θεσσαλία, ο Πρωθυπουργός μίλησε για συνέχιση αυτής της ένταξης του Στρατού στα καθήκοντα του κρατικού μηχανισμού.

Ξεπερασμένη και πολιτικά συμπλεγματική θεωρείται από παράγοντες της Κυβέρνησης η απαγορευμένη-φοβική παλαιότερα ανάμιξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε « άλλα καθήκοντα» σε μεγάλες δοκιμασίες και ανάγκες της κοινωνίας και της Πολιτείας..

1.Ειδικά για την κινητοποίηση του στρατού με τα ελικόπτερα και τις διάφορες φήμες-καταγγελίες, ο πρωθυπουργός χθες στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι ήταν παρών στο στρατηγείο των επιχειρήσεων και «αποφασίσαμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ελικόπτερα θα πετούσαν πάνω από τις πληγείσες περιοχές με το που θα ήταν ασφαλές». Εξήρε μάλιστα το έργο των ενόπλων δυνάμεων, όπως αυτό του Μηχανικού που έστησε άμεσα γέφυρες, και των ειδικών για την περισυλλογή των νεκρών ζώων.

Αναφορικά με τα έργα αντιμετώπισης των πλημμυρών στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα έργα που είχαν γίνει απέτρεψαν μια μεγαλύτερη τραγωδία και κράτησαν ασφαλείας μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια.
«Το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή δεν ήταν τα αντιπλημμυρικά έργα θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί», είπε, προσθέτοντας ότι καλώς διεξάγεται και σχετική εισαγγελική έρευνα.

Λάθη και ελλείψεις

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε εντάξει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», είπε, τονίζοντας την πρόθεσή του για ένταξη της ΕΜΥ αλλά και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.
«Εχουμε ανάγκη εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, χρειαζόμαστε περισσότερα πρωτόκολλα σχετικά,» είπε. «Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερα συστήματα και περισσότερη τεχνολογία έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών,» πρόσθεσε, τονίζοντας και την ανάγκη για περισσότερες ασκήσεις προσομοίωσης φυσικών καταστροφών.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου,» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας και την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πόρων κατά των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
«Δε θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω τους ομολόγους μου» στην Ευρωπαϊκή Ενωση «για την ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης» της Ε.Ε., υπογράμμισε.

Δένδιας: Οι 'Ενοπλες Δυνάμεις είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας – Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, οι Ένοπλες δυνάμεις «παρά τους προφανείς κινδύνους κατάφεραν να διασώσουν 2.300 ανθρώπινες ζωές» στη Θεσσαλία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News».
Όσον αφορά την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την εκδήλωση της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου διατίθεται προσωπικό, όπου κρίνει απαραίτητο το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Είναι ευνόητο ότι ο στρατός δεν βγαίνει αυτοβούλως εκτός στρατοπέδων».

Ξεκαθάρισε, δε, πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα και ήταν διαθέσιμες προς συνδρομή από το βράδυ της Τετάρτης, ήδη, στη βάση και των μετεωρολογικών προβλέψεων, ενώ σε τοπικό επίπεδο, όπως στον Βόλο, είχαν ήδη ενεργοποιηθεί από την Τρίτη και επιχειρούσαν όπου οι συνθήκες το επέτρεπαν».
Ο στρατός δεν βγαίνει αυτοβούλως εκτός στρατοπέδων
«Παρά τους προφανείς κινδύνους», πρόσθεσε, «κατάφεραν να διασώσουν 2.300 ανθρώπινες ζωές, αλλά και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Επαναλαμβάνω ότι ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τους κανόνες ασφαλείας των εναέριων μέσων σε περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα και μηδενική ορατότητα, με την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, όταν κλήθηκαν, επιτέλεσαν την αποστολή τους με αυταπάρνηση και πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος. Συνεπώς, τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη όπως προανέφερα, και αναγνώριση του έργου τους».

Από τον απεγκλωβισμό πολιτών στον Βλοχό Καρδίτσας

«Ζητούμενο η βέλτιστη χρήση των κρατικών πόρων»

Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε φυσικές καταστροφές, τόνισε ότι «η βέλτιστη χρήση των πόρων του κράτους είναι πάντα το ζητούμενο».
«Εάν κριθούν, πάντως, απαραίτητες οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, λόγω της αυξημένης συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι και πάλι διαθέσιμες, στο πλαίσιο της αποστολής τους, να συντρέξουν όπου χρειάζεται τον ελληνικό λαό, του οποίου είναι το ένστολο τμήμα. Ηταν, είναι και θα είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

«Υφίσταται ζήτημα για όλα τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην των μαχητικών αεροσκαφών»
Για τα ελικόπτερα Super Puma, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι η διαθεσιμότητά τους «είναι ένα ζήτημα, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τον χρονικό ορίζοντα της σημερινής κυβέρνησης. Από το 2017 βρισκόταν σε εξέλιξη διαγωνισμός για την «Εν συνεχεία υποστήριξη» των ελικοπτέρων, αλλά λόγω των επαναλαμβανόμενων δικαστικών προσφυγών από τους συμμετέχοντες ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2023».

«Στη συνέχεια υπήρξε νέα εμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτήν τη στιγμή είναι τέσσερα τα Super Puma που βρίσκονται στη διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Τομέα Έρευνας και Διάσωσης, έχουν γίνει ενέργειες από την Πολεμική Αεροπορία για την προμήθεια νέου τύπου ελικοπτέρου. Η διαδικασία της επιλογής του τύπου του βρίσκεται στο τελικό στάδιο», επεσήμανε.

«Πάντως», υπογράμμισε, «δεν νίπτω τας χείρας μου. Το θέμα αυτό συναρτάται επίσης με την κατάσταση στην ΕΑΒ και θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Άλλωστε, υφίσταται ζήτημα για όλα τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην των μαχητικών αεροσκαφών. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται και θα ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία, εάν απαιτηθεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εισέλθουν στον 21ο αιώνα».

Για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε πως «είναι προφανές ότι το περιβάλλον των τελευταίων μηνών είναι διαφορετικό από το σκηνικό έντασης των προηγούμενων ετών. Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, οπότε και βρέθηκα στη γειτονική χώρα, αποτέλεσαν μία αφορμή για να μπορούμε έκτοτε να συνομιλούμε χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις επί του πεδίου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline