Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023  13:45:50

Τριετίες: Χωρίς αναδρομικές αυξήσεις για πάντες. Αύξηση 30%, μόνο, για μια κατηγορία χαμηλόμισθων εργαζομένων – Με νομοθετική ρύθμιση θα εξειδικευθούν θέματα, όπως τα αναδρομικά και το εύρος των δικαιούχων. Κύριο

Οι διευκρινήσεις του Άδωνη Γεωργιάδη. Οι τριετίες, ερστω κατ ένα μέρος τους αναδρομικά. επανέρχονται -νωρίτερα- στις αρχές του 2024, δηλαδή πριν η ανεργία προσεγγίσει το απαιτούμενο όριο, το κάτω του 10% για την ανεργία.

1.Αύξηση έως και 30% θα λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και διαθέτουν έως και εννέα χρόνια προϋπηρεσία μετά το 2012.
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχονται οι τριετίες -δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσίας 10% ανά τριετία- το οποίο είχε παγώσει τον Φεβρουάριο του 2012 με νόμο που εντάχθηκε στο δεύτερο μνημόνιο.

Το «πάγωμα» -δηλαδή ο αποκλεισμός από τις τριετίες- αφορούσε όσους εργαζόμενους συμπλήρωναν μια, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από το 2012 και εντεύθεν. Όσοι είχαν συμπληρώσει τη απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα.

Οι τριετίες επανέρχονται -νωρίτερα- στις αρχές του 2024, δηλαδή πριν η ανεργία προσεγγίσει το απαιτούμενο όριο
Η δέσμευση της χώρας με τον αντίστοιχο μνημονιακό νόμο προέβλεπε την επαναφορά των τριετιών, όταν μειωθεί η ανεργία στη χώρα μας κάτω από το 10%.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης -από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- ανακοίνωσε χθες ότι οι τριετίες επανέρχονται -νωρίτερα- στις αρχές του 2024, δηλαδή πριν η ανεργία προσεγγίσει το απαιτούμενο όριο, κάτι που τοποθετείται εντός του 2025.

Αντιστοίχως ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το διαδικαστικό ζήτημα για επαναφορά του μέτρου «θα έχει λυθεί πολύ νωρίτερα».
Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιλυθούν διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τυχόν αναδρομικά από το 2012 και εντεύθεν, όπως και όσους λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές και θεωρείται ότι οι τριετίες περιέχονται σε αυτές.

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί με τις τριετίες

Τι σημαίνει η επαναφορά

Σήμερα οι μισθολογικές τριετίες δίδονται μόνο σε όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία έως το Φεβρουάριο του 2012. Για να επανέλθουν οι τριετίες σε όλους θα πρέπει η ανεργία να «πέσει» κάτω από το 10%.
Κάτι τέτοιο θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες). Σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Αντιστοίχως, οι εργαζόμενοι που πρωτο προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν απωλέσει το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

Το γεγονός αυτό έχει οδήγησε σε μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας, ως προς τις αμοιβές μετά το 2012. Η μη εξέλιξη των τριετιών δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων ως προς τις αμοιβές τους. Με δεδομένο ότι από την 1η Απριλίου, ο νέος κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ, όσοι έχουν προϋπηρεσία μιας τριετίας χάνουν 78 ευρώ το μήνα, όσοι έχουν δύο τριετίες η απώλειά τους ανέρχεται σε 156 ευρώ, ενώ φτάνουν στα 234 ευρώ, σε μηνιαία βάση, για όσους έχουν συμπληρώσει τρεις τριετίες.

Τι θα γίνει το 2024

Όλοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια θα λαμβάνουν πλέον τις τριετίες με αποτέλεσμα οι αμοιβές να διαμορφωθούν ως εξής: χωρίς τριετία 780 ευρώ. Με μία τριετία 858 ευρώ, με δύο τριετίες 936 ευρώ και με τρεις τριετίες 1.014 ευρώ.
Βεβαίως όταν θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου που αναμένεται -εντός του 2024- τα όρια αυτά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

Τριετίες: Διευκρινίσεις από τον Γεωργιάδη για το «ξεπάγωμα»

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους που δρομολογείται ταχύτερα το ξεπάγωμα των τριετιών και σημείωσε ότι ο νόμος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Διευκρινίσεις για το ξεπάγωμα των τριετιών, έδωσε σε τηλεοπτική του, συνέντευξη σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού -από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- ότι οι τριετίες επανέρχονται -νωρίτερα- στις αρχές του 2024.
«Η χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αποτελεί εισήγηση και προσωπική δική μου και της γενικής γραμματέως κας Στρατινάκη. Είμαστε σε στέρεο μέγεθος, η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη και με τα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτω από το 10% πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε στον Σκάι, ο κ. Γεωργιάδης.

«Ο λόγος που προχωράμε ταχύτερα το ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους»
«Θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους όσοι έπιασαν δουλειά από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά να χτίσουν το δικαίωμά τους στο επίδομα του 10%», είπε, εκτιμώντας ότι ο νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου.

«Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ»

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «αναδρομική εφαρμογή δεν μπορεί να τεθεί διότι ο νόμος προχώρησε τότε σε αναστολή εφαρμογής μέχρι τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% σε 4 συνεχόμενα τρίμηνα.
Εμείς, προχωράμε στην άρση της αναστολής και λίγο γρηγορότερα».
«όσοι είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία 1- 2 ετών πριν την 15η Φεβρουαρίου 2012 προσμετράται στο επίδομα τριετίας».

Τόνισε επίσης, ότι «όσοι είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία 1- 2 ετών πριν την 15η Φεβρουαρίου 2012 προσμετράται στο επίδομα τριετίας. Αν στις 14 Φεβρουαρίου 2012 είχες μία ημέρα για το 10%, στις 2-1- 2024 δικαιούσαι το 10%».
«Η τριετία ακολουθεί την πορεία του κατώτατου μισθού. Εκεί που προβλέπεται στη σύμβαση των εργαζομένων και έχουν δοθεί στο ενδιάμεσο αυξήσεις, εκεί μπορεί να γίνει με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη αντιλογισμός. Ξεπαγώνουμε τις τριετίες γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνους τους εργαζόμενους που εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση. Εκείνους τους εργαζόμενους που δουλεύουν 10 χρόνια με τον ίδιο μισθό», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline