Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023  13:43:27

Μητσοτάκης με νέα αυτοδέσμευση: Νέο «χτύπημα» σε ακρίβεια και φοροδιαφυγή. Οι κατηγορίες στόχοι-από τα λαμόγια με τα μαύρα έσοδα έως τους κερδοσκόπους στις παραλίες και τους εμπόρους των προϊόντων της Θεσσαλίας. Κύριο

Οι συγκεκριμένες κινήσεις της σταθερής βούλησης για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να αντιμετωπισθούν οι υψηλές τιμές που ροκανίζουν το εισόδημα.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στην 87η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Θα τσακίσουμε την αισχροκέρδεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και σημείωσε ότι τα επιδόματα που δίνονται και θα συνεχίσουν να δίνονται είναι «επιδερμικός τρόπος» αντιμετώπισης.

Ακρίβεια: Πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο ο δομικός πληθωρισμός

Σύμφωνα με τον ίδιον ο πρώτος πυλώνας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος: «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εστίασε, ιδιαίτερα πρώτον, στην σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος και δεύτερον στη λειτουργία της αγοράς ενώ πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν με πρώτιστο στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι το προσεχές διάστημα οι έλεγχοι στην αγορά θα πολλαπλασιαστούν.
«Κάνουμε συστηματικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Θέλω να επιμείνω σ' αυτό. Μπορούμε πια να ερευνούμε αν οι αυξήσεις που γίνονται είναι δικαιολογημένες. Π.χ. οι αυξήσεις στα προϊόντα λόγω της Θεσσαλίας δεν είναι δικαιολογημένες, αν κάποιος το κάνει πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε. Έχουμε επιβάλει σε μεγάλες εταιρείες μεγάλα πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε. Οσο μεγάλος κι αν είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο».

«Νομιμότητα παντού»

Έχουμε δει βήματα για τη φορολογική συμμόρφωση τα προηγούμενη χρόνια. «Έχουμε και τη βούληση και τη τεχνογνωσία» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η τεχνολογία μας βοηθάει, συνέχισε ο πρωθυπουργός, στο να μπορέσουμε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων, στοχευμένους ελέγχους.
«Τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να κάνουμε άλματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ζήτημα που αποτελεί μια 'καραμέλα' διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά καμιά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και τα καθαρά τους εισοδήματα που προκαλούν ερωτήματα.
«Θέλω τον επόμενο χρόνο να υπάρχει χάρτης σε κάθε παραλία που θα δείχνει ποιο κομμάτι της έχει μισθωθεί, να μπορεί να το ελέγχει ο πολίτης», σημείωσε.

«Νομιμότητα παντού», για να μην υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται κορόιδα και κάνουν το ίδιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης.
«Υπάρχει για την παράνομη δόμηση ένα όριο, είναι το 2011», είπε. «Να χτίσουμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία», τόνισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline