Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023  13:45:14

«Δεν μπορώ, ακόμα, να δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα πάρει μήνες η αποκατάσταση του σιδηροδρόμου», λέει ο υπουργός Μεταφορών. Τεράστιες οι ζημιές από τις πλημμύρες στο δίκτυο του ΟΣΕ. Κύριο

Θα χρειασθούν πάνω από 150 εκατ. ευρώ μόνο γι αυτή την αποκατάσταση, μέσα σε ένα πλήθος μεγάλων δαπανών για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την βελτίωση όλων των υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου.

1.Καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και στην ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτροδότησης και σηματοδότησης, που ξεκίνησε μετά την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές, ακόμα και σε αυτά που έβαλαν πρόσφατα, δηλαδή μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές, στις επιδομές, στου σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα συστήματα ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης...» Με υπολογιζόμενο κόστος αποκατάστασης τα 150 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι κανονικά «θα είχαμε παραδώσει πλήρως μέχρι την άλλη εβδομάδα, το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ηλεκτροδότηση, την ηλεκτροκίνηση ουσιαστικά και σηματοδότηση, σε όλο τον άξονα από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη».
«Άρα εκεί, πιθανότατα, στη μορφή που είχαμε τον σιδηρόδρομο μέχρι πριν από 15 μέρες, να επανέλθουμε μετά από αρκετούς μήνες», είπε.

Πρόκειται για ένα κόστος, που «υπάρχει ενδεχόμενο να υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια ευρώ».
Ωστόσο, σημείωσε πως τα χρήματα θα βρεθούν απ' το Ταμείο Ανάκαμψης. «Στις προχθεσινές αποφάσεις που ελήφθησαν στο Στρασβούργο, μεταξύ άλλων απεφασίσθη να μπορεί να γίνει χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά ευελιξία στο Ταμείο ανάκαμψης, έτσι ώστε αυτά τα 600 εκατομμύρια να δοθούν για υποδομές, υποδομές, οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι». Παρέπεμψε πάντως για το 2026, προκειμένου να ολοκληρωθούν πια τα έργα.

Αναφορικά με την εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, που παραμένει κλειστή, είπε ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξει, με εκτίμηση ότι θα ανοίξει το πρωί του Σαββάτου από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα με μία λωρίδα καθόδου.

«Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να έχει περιοριστεί στα 450 μέτρα. Αυτή τη στιγμή σε ένα ύψος περίπου 35 εκατοστών ήταν 3 χιλιόμετρα το πρόβλημα. Η προσδοκία και η εκτίμηση είναι ότι το Σάββατο το πρωί θα ανοίξει το οδικό δίκτυο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και θα επιδιώξουμε να ανοίξει την Κυριακή το πρωί κάποια λωρίδα από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Αλλά αυτές είναι οι εκτιμήσεις που είχαμε πριν από αυτό. Μπορεί να μεταβληθεί» είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline