Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  02:37:07

Κώστας Πυλαρινός, πρόεδρος του Ιδρύματος Κάλλας για το ανατρεπτικό βιβλίο του Μιχ. Δημητρίου, που προκαλεί ήδη συζητήσεις. Κύριο

« Τα κείμενα ανατρέχουν με γλαφυρότητα στη διαδρομή μιας γυναίκας αγωνίστριας με μεγάλο πείσμα και υπευθυνότητα. Μιας μοναχικής Ελληνίδας της διασποράς, όπως την γνώρισα, μιας περιζήτητης ντίβας και ταυτόχρονα, μιας άτυχης γυναίκας στον πυρήνα της προσωπικής της ζωής».

«Τέλος, μέσα από πλήθος αναφορών και προσεγγίσεων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μοναδική αυτή προσωπικότητα ήταν η ίδια η μόνη φρουρός της αξιοπρέπειας και της καλλιτεχνικής της τιμής, όπως και της πικρής αλήθειας ότι υπήρξε, σε όλες τις φάσεις της ζωής της -και μάλιστα μετά θάνατον-, το εύκολο θύμα εκμετάλλευσης ενός αδυσώπητου περιβάλλοντος που πάντα προσπαθούσε να την οικειοποιηθεί».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Κ., ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μου ζητήθηκε, τιμητικά, από τον εκδότη ένα προλογικό σημείωμα για το βιβλίο του εκλεκτού δημοσιογράφου – συγγραφέα κ. Μιχάλη Δημητρίου που αφορά την Μαρία Κάλλας. Ανταποκρίθηκα με τις θεμιτές και εύλογες επιφυλάξεις ενός απλού μουσικόφιλου, πιστού φίλου και θαυμαστή της σπουδαίας καλλιτέχνιδας.

Η πολύχρονη δημοσιογραφική έρευνα και καταγραφή γεγονότων που αφορούν τον βίο και την σταδιοδρομία της Μαρίας Κάλλας στο βιβλίο αυτό, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα, θεωρώ ότι αξίζουν τον καλό λόγο και τον έπαινο. Η ακαταπόνητη γραφίδα του Μ. Δημητρίου επιτυγχάνει να αποδώσει μεγάλο μέρος από την πραγματικότητα της πολυκύμαντης ζωής της.

Εν προκειμένω το σπουδαιότερο, που αφορά την τεράστια προσφορά της στη λυρική τέχνη και τον μοναδικό, μοναχικό, αγώνα της σε μια σκληρή εποχή μεγάλων δοκιμασιών, στερήσεων, ανατροπών και ανταγωνισμού διεθνώς αλλά και στον χώρο του λυρικού θεάτρου. Και καταφέρνει να παρουσιάσει χωρίς ψιμύθια τον δημόσιο θρίαμβό της παρά την αμείλικτη ανθρωποφαγία των ΜΜΕ της εποχής της.

Για την προσωπικότητα αυτή έχουν γραφεί σχεδόν τα πάντα, από ειδικούς και μη, μουσικολόγους, δημοσιογράφους, ομοτέχνους της αλλά και άσπονδους φίλους και συγγενείς. Ο Μ. Δημητρίου, είναι διακριτό, αποφεύγει τις υπερβολές, όπως επίσης και τους εξωραϊσμούς και τις ωραιοποιήσεις των παθών και των λαθών στη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Κυρίως, αποφεύγει την εύκολη «αμαρτία της ελκυστικής κλειδαρότρυπας».

Στις σελίδες του βιβλίου του, ο συγγραφέας αποδίδει με σεβασμό και εντιμότητα χαρακτήρες και συμπεριφορές. Τα κείμενα ανατρέχουν με γλαφυρότητα στη διαδρομή μιας γυναίκας αγωνίστριας με μεγάλο πείσμα και υπευθυνότητα. Μιας μοναχικής Ελληνίδας της διασποράς, όπως την γνώρισα, μιας περιζήτητης ντίβας και ταυτόχρονα, μιας άτυχης γυναίκας στον πυρήνα της προσωπικής της ζωής.

Η πυκνή παράθεση μικρών και μεγάλων (άγνωστων για πολλούς) γεγονότων και πληροφοριών και η στοχευμένη αναφορά σε μεγάλο αριθμό μαρτυριών, έχουν ένα επιπλέον προσόν, που δικαιώνει το κοινώς παραδεκτό στην ιστορία της όπερας «για μια εποχή πριν και μια εποχή μετά την Κάλλας».

Το νέο βιβλίο, σημαντικό σε όγκο και ποικιλία πληροφοριών, εισφέρει την προνομιακή πρόσβαση του συγγραφέα στο αρχείο ενός ανθρώπου που παρακολούθησε από κοντά τη Μαρία Κάλλας, του εκδότη Χρήστου Λαμπράκη, παρουσιάζοντας τις σταθερά αντίξοες συνθήκες καθιέρωσης που αντιμετώπισε η prima donna assoluta του 20ού αιώνα σε ένα σύνθετο, οικογενειακό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Τέλος, μέσα από πλήθος αναφορών και προσεγγίσεων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μοναδική αυτή προσωπικότητα ήταν η ίδια η μόνη φρουρός της αξιοπρέπειας και της καλλιτεχνικής της τιμής, όπως και της πικρής αλήθειας ότι υπήρξε, σε όλες τις φάσεις της ζωής της -και μάλιστα μετά θάνατον-, το εύκολο θύμα εκμετάλλευσης ενός αδυσώπητου περιβάλλοντος που πάντα προσπαθούσε να την οικειοποιηθεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline