Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  13:31:20

Έλληνες πρόσφυγες από το Ισραήλ, στη μητέρα Θεσσαλονίκη: «Ήρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής....» Πάνω από 100 η πρώτη ομάδα. Όμως 5.000 εθελοντές πολεμιστές στα Ισραήλ από διάφορες χώρες και την Ελλάδα. Κύριο

Στιγμές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετά την άφιξη 100 και πλέον επιβατών από το Τελ Αβίβ.

1.Το ταξίδι ενός εκ των 5.000 εφέδρων από την Ελλάδα πίσω στο Ισραήλ προκειμένου να πολεμήσει κατά της Χαμάς καταγράφει η «Κ». Ο έφεδρος – του οποίου το όνομα βρίσκεται στη διάθεση της «Κ» διηγείται σε πραγματικό χρόνο το ταξίδι του με αφετηρία την Αθήνα, ενδιάμεση στάση την Ιορδανία και τελικό προορισμό το Ισραήλ και περιγράφει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του μέχρι και πριν παρουσιαστεί σε μία από τις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας της χώρας του.

2.Τη διανομή χιλιάδων αυτόματων όπλων σε ομάδες εθελοντών άμεσης αντίδρασης σε συνοριακές κοινότητες και σε πόλεις με μικτό εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό, ξεκινά το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ μέσω social media.
Ήδη έχουν διανεμηθεί 4.000 όπλα και θα ακολουθήσουν άλλα 6.000. Οι εθελοντές θα εξοπλισθούν επίσης με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Μετά την μαζική διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος από την Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αρχές επιδιώκουν να προλάβουν εσωτερικές εστίες έντασης ανάμεσα στον εβραϊκό και τον αραβικό πληθυσμό που αποτελεί το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ.

2.Στιγμές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μετά την άφιξη 100 και πλέον επιβατών από το Τελ Αβίβ.
Το αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε με 90 λεπτά καθυστέρηση, μετέφερε Έλληνες τουρίστες αλλά και μόνιμους κατοίκους του Ισραήλ, που θέλησαν να επαναπατρισθούν έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εμπόλεμη χώρα.
Περιμένοντας με ανυπομονησία τα παιδιά και τα εγγόνια της, η Ρετζίνα Βαρσάνου μίλησε στο voria.gr σημειώνοντας πως αναζητούσαν πτήση από το βράδυ του Σαββάτου. «Μόλις βρήκαν εισιτήρια έσπευσαν στο αεροδρόμιο», ανέφερε.

Η κόρη της κ. Βαρσάνου, η οποία ανέμενε περίπου 10 ώρες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβιβ προκειμένου να πετάξει προς τη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε «ασύλληπτο» αυτό που συμβαίνει. «Ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο, αλλά έχει μέλλον ακόμη. Ακούγαμε σειρήνες. Έπρεπε να τρέχουμε στα καταφύγια. Πολλοί δεν βρίσκουν τους φίλους τους, δεν τους απαντάνε στο τηλέφωνο», τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη πως κάποιοι γνωστοί της «είτε έχουν σκοτωθεί είτε είναι όμηροι στη Γάζα», ενώ δεν έκρυψε την ανακούφισή της που επέστρεψε στην Ελλάδα. «Ήρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής, μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα», λέει, καθώς στην εμπόλεμη ζώνη στην οποία μετατράπηκε η πόλη όπου ζει, αναγκαζόταν να αποκρύψει από τα παιδιά της τον αληθινό λόγο για τον οποίον ακούγονταν οι σειρήνες. «Τα παιδιά, κάθε φορά που άκουγαν τις σειρήνες, νόμιζαν ότι είναι ασθενοφόρο», συμπλήρωσε.
«Δεν βλέπαμε ειδήσεις για να μην τρομάξουμε»

Στη Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε και ένα ζευγάρι Αμερικανών, οι οποίοι επισκέφθηκαν με τον εγγονό τους το Ισραήλ ως τουρίστες. Όπως ανέφεραν, έτρεχαν σε καταφύγιο κάθε φορά που άκουγαν σειρήνες. Έφτασαν στην Ελλάδα με σκοπό να αποφύγουν το χάος και να επιστρέψουν στη χώρα τους.
«Προσευχόμασταν στον Θεό για να μας προστατεύσει», δήλωσε ο άντρας, ενώ η σύζυγός του ανέφερε ότι δεν έλεγαν τίποτα στον εγγονό τους για την εμπόλεμη κατάσταση, προκειμένου να μην τον τρομάξουν. «Δεν βλέπαμε ειδήσεις για να μην τρομάξουμε ούτε κι εμείς οι ίδιοι», υπογράμμισε.

«Έχουμε πολύ καλούς φίλους που λένε ότι η Ελλάδα είναι ο καλύτερος προορισμός για να επισκεφθείς. Δεν σχεδιάζαμε να την επισκεφθούμε ακριβώς με αυτόν τον τρόπο και ελπίζουμε να επιστρέψουμε εδώ υπό διαφορετικές συνθήκες», ξεκαθάρισαν.
«Ζούσα σε μια πόλη που βρίσκεται νότια από τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε από την πλευρά του ένας άνδρας ο οποίος άφησε επίσης το Ισραήλ για να γλιτώσει από τον εφιάλτη. «Σκότωναν όποιον έβρισκαν. Δεν τους ενδιέφερε αν ήταν Αμερικανοί, Καναδοί ή Γερμανοί. Είχα έναν φίλο από το Μοντρεάλ του Καναδά ο οποίος ζούσε στο Ισραήλ. Τον σκότωσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς», είπε συμπληρώνοντας πως «οι πύραυλοι έπεφταν παντού γύρω μας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline