Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  14:32:16

Παλαιοί και νεότεροι χρυσαυγίτες- νεοφασίστες ομαδοποιούνται πλέον, σε «τάγματα θανάτου». Επιδιώκουν αναμετρήσεις με αριστεριστές-μολοτοφιστές και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Η επίδειξη τρόμου από εμπρηστές στο Μοναστηράκι. Κύριο

Πρωτοφανές, προκλητικό επεισόδιο στο Μοναστηράκι: «Καψ' τους ρε» – Η επίθεση εγκληματιών ακροδεξιών σε συρμό του ΗΣΑΠ.

1. Το φαινόμενο είναι πλέον ανησυχητικό και η ανασυγκρότηση, κατά τα χιτλερικά-φασιστικά πρότυπα, ορισμένων αμετανόητων εγκληματικών στοιχείων από τη Χρυσή Αυγή είναι γεγονός. Τρομάζουν οι εικόνες με τις επιθέσεις ακροδεξιών στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι - Φώναζαν «κάψτε τους, ρε»

Λίγη ώρα μετά τις ακροδεξιές και αντιφασιστικές συγκεντρώσεις για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, ακροδεξιοί και αντιεξουσιαστές συγκρούονται σε βαγόνια του ΗΣΑΠ, γεμάτα με κόσμο.
Τρόμο προκαλεί ένα τέτοιο βίντεο στον ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι στο οποίο ένας ακροδεξιός φαίνεται να πετάει υγρό από μπιτόνι, με κάποιον άλλο να του φωνάζει «καψ' τους, καψ' τους ρε». Άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά και από τις δύο ομάδες ανταλλάσσουν βρισιές, πετάνε αντικείμενα και κρατούν καδρόνια και αυτοσχέδιες ασπίδες.

Λίγη ώρα νωρίτερα και η πλατεία Βικτωρίας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Άγνωστοι κατεβαίνουν από τον συρμό και αρχίζουν να επιτίθενται σε ομάδες ΔΙΑΣ που ήταν στην περιοχή, προκαλώντας φθορές σε υπηρεσιακές μηχανές, ενώ τραυμάτισαν ελαφρά και αστυνομικούς.

2. Σεσημασμένος είναι ο ακροδεξιός με το μπιτόνι βενζίνης που ήθελε να κάψει επιβάτες του ΗΣΑΠ – Είχε συλληφθεί στο ΟΑΚΑ

Ο ίδιος συνελήφθη εχθές το βράδυ μαζί με ακόμα 12 άτομα

Γνωστός στις Αρχές για το παραβατικό του παρελθόν είναι ο ακροδεξιός που συμμετείχε στη χθεσινοβραδινή άγρια επίθεση στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Μοναστηράκι», ο οποίος μάλιστα φαίνεται σε ένα από τα πολλά βίντεο να κρατά ένα μπιτόνι με βενζίνη και να περιλούζει βαγόνι γεμάτο επιβάτες.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος, μαζί με 12 ακόμα άτομα συνελήφθησαν εχθές από την Αστυνομία και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 27χρονο ο οποίος είχε συλληφθεί το 2014 για κατοχή βεγγαλικών στο ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Οι Αρχές τον χαρακτηρίζουν ως «σκληροπυρηνικό ακροδεξιό» και «χούλιγκαν».

Οι εικόνες και τα πλάνα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη χθεσινή επίθεση ακροδεξιών στον σταθμό καθηλώνουν και τρομάζουν. Οι επιβάτες του συρμού έγιναν θεατές και αποδέκτες ωμής και οργανωμένης βίας, από ομάδα περίπου 30 με 40 ατόμων, λίγα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης.
Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άτομα, με μία γυναίκα να μεταφέρεται στο Γεννηματάς. Πολλές ήταν και οι υλικές φθορές που προκλήθηκαν. Ο συρμός ακινητοποιήθηκε και δόθηκε οδηγία στους έντρομους επιβάτες να απομακρυνθούν από το σημείο.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, «στον σταθμό Πευκάκια υπέστησαν φθορές 3 καρταναγνώστες στις πύλες εισόδου εξόδου του σταθμού και στον σταθμό Μοναστηράκι θραύση υαλοπινάκων σε έναν συρμό».

2.Μοναστηράκι: Νέα συγκλονιστικά βίντεο από την χθεσινή επίθεση ακροδεξιών

Οι εικόνες και τα πλάνα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη χθεσινή επίθεση ακροδεξιών στον σταθμό «Μοναστηράκι» του ΗΣΑΠ καθηλώνουν και τρομάζουν.
Νέο Ηράκλειο: Αντιφασιστική πορεία σε εξέλιξη – «Φραγμός» των ΜΑΤ και προσαγωγές
Επιβάτες βαγονιού έγιναν θεατές και αποδέκτες ωμής και οργανωμένης βίας, από ομάδα περίπου 30 με 40 ατόμων, λίγα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του in, μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Propatria εισέβαλε στο βαγόνι του τρένου στον σταθμό Μοναστηράκι και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα επιτέθηκαν σε άτομα που επέστρεφαν από την συγκέντρωση του Νέου Ηρακλείου.

Τα μέλη της εθνικιστικής ομάδας Propatria καλούσαν την Τετάρτη σε συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο, καθώς σήμερα ολοκληρώνονταν 10 χρόνια από τους θανάτους των Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη.
Μάλιστα ανήρτησαν σχετικό υλικό στη σελίδα τους στο X.
Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άτομα, με μία γυναίκα να μεταφέρεται στο Γεννηματάς. Πολλές ήταν και οι υλικές φθορές που προκλήθηκαν. Ο συρμός ακινητοποιήθηκε και δόθηκε οδηγία στους έντρομους επιβάτες να απομακρυνθούν από το σημείο.

Τραυματισμένη και σε σοκ επιβάτισσα του συρμού

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, «στον σταθμό Πευκάκια υπέστησαν φθορές 3 καρταναγνώστες στις πύλες εισόδου εξόδου του σταθμού και στον σταθμό Μοναστηράκι θραύση υαλοπινάκων σε έναν συρμό».

Έπειτα οι ακροδεξιοί ανενόχλητοι διέφυγαν στα γύρω στενά, με πολλούς από αυτούς να μεταβαίνουν προς το Θησείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη τη στιγμή στην πλατεία ήταν παρούσες μονάχα δύο ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Περίπου μισή ώρα μετά κατέφθασαν κι άλλοι αστυνομικοί και ξεκίνησαν έρευνα στους συρμούς.

Σύμφωνα με αστυνομικές πήγες, αντιφασίστες πήραν το τρένο από το Νέο Ηράκλειο, με ορισμένους από αυτούς να κατεβαίνουν στον σταθμό Βικτώρια, όπου προκάλεσαν ζημιές και πέταξαν πέτρες και καδρόνια κατά αστυνομικών, σπάζοντας και δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν σε δύο προσαγωγές.
Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας φαίνεται οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ να έχουν συλλάβει ένα άτομο, να το έχουν ρίξει στο έδαφος και να το έχουν ακινητοποιήσει, ενώ τον γρονθοκοπούν.
Με το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει τις καταγγελίες και διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σοκάρει σε ότι αφορά την συμπεριφορά των ένστολων, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ διέταξε κατεπείγουσα διοικητική έρευνα για το περιστατικό.

Μάλιστα για το θέμα παρενέβη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας τα εξής:
«Σχετικά με υλικό που κυκλοφορεί από περιστατικό στην πλατεία Βικτωρίας, στο οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί και συλληφθείς, θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους υπηρεσιακούς κανόνες. Για αυτό και θα διεξαχθεί κατεπείγουσα διοικητική εξέταση για την διαλεύκανση του περιστατικού, καταρχάς, και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε δεύτερη φάση».
Πηγή: in.gr

3.ΠΑΣΟΚ για επίθεση ακροδεξιών: Αδύναμη η ΝΔ να ελέγξει τα πογκρόμ βίαιων ομάδων

Οι βίαιες ομάδες «ανενόχλητες προχωρούν σε τραυματισμό πολιτών και φθορά της δημόσιας περιουσίας χωρίς καμία ντροπή και κανένα εμπόδιο», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Πυρά με αφορμή τη χθεσινή επίθεση ακροδεξιών στον σταθμό «Μοναστηράκι» του ΗΣΑΠ εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως «καταδεικνύει για ακόμη μια φορά την αδυναμία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ελέγξει τα πογκρόμ από ακραία βίαιες ομάδες».

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους οι τομείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «η θρασύδειλη επίθεση φασιστικής-νεοναζιστικής ομάδας σε συρμό και σταθμούς του Ηλεκτρικού σε ώρα αιχμής στο κέντρο της Αθήνας καταδεικνύει για ακόμη μια φορά την αδυναμία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ελέγξει τα πογκρόμ από ακραία βίαιες ομάδες, που ανενόχλητες προχωρούν σε τραυματισμό πολιτών και φθορά της δημόσιας περιουσίας χωρίς καμία ντροπή και κανένα εμπόδιο».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της»

Προσθέτουν ότι «η φασιστική-νεοναζιστική αυτή επίθεση μας επαναφέρει μνήμες από τη πρόσφατη κάθοδο των φασιστών- νεοναζί οπαδών Κροατικής ομάδας σε συρμούς του Ηλεκτρικού, όπου και πάλι η παρέμβαση της Πολιτείας ήταν ανύπαρκτη, με τα τραγικά αποτελέσματα της δολοφονίας του Έλληνα φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι χαρακτηριστική «η κοινή ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, ήδη από το 2022, όπου μιλούσαν για «έλλειψη ασφάλειας – προσωπικού και επιβατικού κοινού, καθώς η βία και η παραβατικότητα στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ έχουν αυξηθεί σε υπερθετικό βαθμό, πράγμα που δημιουργεί τεράστιες ανασφάλειες στο προσωπικό, καθ' ότι εκτίθεται σε πολλαπλούς κινδύνους»».
«Ανάγκη για άμεσα αντανακλαστικά στον φασισμό-νεοναζισμό»

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε πράξεις, γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για ευχολόγια και ημίμετρα».
Καταληκτικά, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει στην ανακοίνωση πως «θα πρέπει να υπενθυμίζεται πάντοτε η ανάγκη για άμεσα αντανακλαστικά στον φασισμό- νεοναζισμό και χρειάζεται καίρια απάντηση και αντιμετώπιση για τη προστασία της Δημοκρατίας και της κοινωνικής ασφάλειας και ειρήνης».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline